Un recorregut per l'Albufera de València

L’Albufera de València és un dels aiguamolls costaners més valuosos de tota la Comunitat Valenciana

Guardar

Autor Marcela Escandell
Autor Marcela Escandell

La paraula 'Albufera', segons el seu origen àrab 'al-buhayra', significa 'el xicotet mar' o 'marecito'. I, inclús, en alguns poemes àrabs el cridaven 'Espill del Sol'. I és que estos termes reflecteixen la bellesa que caracteritza a este espectacular paisatge natural.

Autor: Soclega Autor: Soclega

El Parc Natural de l'Albufera és considerat com un dels aiguamolls costaners més valuosos i significatius de la Comunitat Valenciana i de la conca mediterrània. Amb una superfície de 21.120 hectàrees i a tan sols 10 km de la ciutat de València, este emblemàtic lloc s'ha convertit en un reclam no sols per als turistes, sinó també per a tot aquell que vol gaudir de la naturalesa i contemplar la gran diversitat de flora i fauna del lloc.

Este parc natural, que engloba els municipis valencians d'Alfafar, Sedaví, Massanassa, Catarroja, Albal, Beniparrell, Silla, Sollana, Sueca, Cullera, Albalat de la Ribera i Algemesí, té el seu origen fa milers d'anys arrere quan un golf marí, que s'estenia entre les desembocadures dels rius Túria i Xúquer, va quedar aïllat i, a poc a poc, es va anar omplint amb les aportacions sedimentàries dels dos rius. Este fet, va desembocar en la formació d'una gran llacuna salobre que va ser reduint progressivament la seua superfície, i conformant una extensa zona de marjal. De fet, hi ha alguns escrits que asseguren que les aigües d'este llac arribaven fins als peus de la Catedral de València en l'època dels romans.

Més tard, a partir del segle XV, van tindre lloc dos canvis importants a causa del cultiu de l'arròs. D'una banda, la dulcificació del sistema palustre i, d'un altre, una acceleració de la marjal primitiva per a obtenir una major superfície cultivable. I és que el cultiu de l'arròs exerceix una labor molt important en el medi ambient en actuar com un filtre verd que depura l'aigua de les hectàrees que rodegen la llacuna.

Autor: TachinTachin Autor: TachinTachin

L'Albufera va ser declarada 'Parc Natural' en 1986 i 'Aiguamoll d'importància Internacional' en 1989 pel seu important valor mediambiental, ja que en este espai habiten espècies en perill d'extinció, com el fartet o el samaruc.

A més, esta fascinant zona és part integrant de la 'Red Natura 2000' a l'haver sigut declarada 'Zona especial amb protecció d'Aus' (ZEPA) en 1990 i 'Lloc d'Importància Comunitària' (LIC) des del 2001. Així mateix, algunes parts de l'Albufera han sigut declarades 'Microreserva de Flora' i 'Reserva de Fauna'.

Autor: Keith Ellwood Autor: Keith Ellwood

I és que este parc natural, que a causa de factors geogràfics i humans ha reduït la seua extensió amb el pas del temps, alberga una rica varietat d'espècies de peixos i aus, com el sivert, l'agró o el xatrac patinegre. Però també, una important i valuosa flora, entre la qual es distingeixen les dunes litorals, els saladars, el bosc mediterrani i les zones de canyes.

Així i tot, en l'Albufera també et pots relaxar amb les extraordinàries vistes del lloc  mentre gaudisques de la bona cuina valenciana. 'El Rek' o 'Restaurante Mateu' són alguns dels molts restaurants en què provaràs no sols una deliciosa paella, sinó que tindràs l'oportunitat de conéixer en profunditat l'Albufera fent un passeig amb barca, mentre admires un paisatge únic i especial.

Destacats