Un gran delta verd substituirà el traçat de la Fórmula 1 en el nou barri del Grau

La vicealcaldessa Sandra Gómez ha presentat les noves línies que seguirà el PAI del Grau

Guardar

Proposta del PAI del Grau
Proposta del PAI del Grau

Avança el PAI del Grau. La vicealcaldessa de València i responsable d'Urbanisme, Sandra Gómez, ha presentat les noves línies que definiran el nou barri del Grau. A través d'AUMSA, s'ha plantejat una proposta que acaba amb la prolongació de l'avinguda Albereda – que suposaria la supressió de bona part de l'antic llit del riu Túria – per a apostar per la creació d'un gran delta verd que substituirà el traçat de la Fórmula 1.

"Es tracta de la major proposta de renaturalització de la ciutat de València, reconvertint el barri del Grau en un molt més sostenible, inclusiu i amb perspectiva de gènere que, a més, convertirà l'actual circuit de l'F1 en un gran circuit biosaludable per als vianants per a fomentar l'esport i amb espais de joc", ha explicat Gómez.

La vicealcaldesa Sandra Gómez presentando la propuesta para el PAI del Grao
La vicealcaldessa Sandra Gómez presentant la proposta per al PAI del Grau

Així, amb aquesta proposta – de moment és "només un esbós" – la ciutat guanya 13.000 m² de zona verda, unint aquest circuit biosaludable amb l'antic riu Túria i amb el futur parc de Desembocadura generant "un dels majors matalassos verds de la ciutat". Sens dubte, ha apuntat la vicealcaldessa, "una proposta que no només suposa una revolució urbanística, que comptarà també amb habitatges públics i espai terciari, sinó que a més aconseguim resoldre un dels grans 'pufos' heretats del Partit Popular".

La proposta presentada, aquest matí, per al PAI del Grau pren com a referència grans projectes com el parc de la pista de Xuhui (la Xina), que converteix una antiga pista d'aterratge en un aeroport. Així, la idea és poder aprovar aquesta proposta, que encara ha de definir els criteris, abans que acabe la legislatura.

Estado actual PAI del Grao
Estat actual PAI del Grau

Com serà el nou barri del Grau: els detalls

D'acord amb la proposta que s'està treballant des d'AUMSA, es redefineix l'actual avinguda de l'Albereda i s'opta per no realitzar la prolongació plantejada. D'aquesta manera, el jardí del riu Túria creixerà envaint l'Albereda i generant un carrer residencial. El pas dels vehicles privats es desviarà per altres vies pròximes.

Propuesta anterior PAI del Grao
Proposta anterior PAI del Grau, que suprimeix part del riu Turia

L'actual circuit de l'F1 es convertirà en un gran circuit biosaludable, augmentant el delta verd del riu Túria. Així mateix, de manera provisional fins que s'aconseguisca el soterrament de les vies del tren, se salvarà l'obstacle de les vies amb un calaix, generant una passarel·la per als vianants que connectarà tots dos costats del barri.

Finalment, es reubica l'edificació reagrupant-la al costat de les vies principals i suprimint les torres soltes. En aquest punt, des d'AUMSA es marca que el 20% de l'edificabilitat es destine a ús terciari; mentre que un 10% serà d'habitatge dotacional, sumant-se al 15% de VPP.

Propuesta del PAI del Grao
Proposta per al PAI del Grau

"El Grau es troba en una zona estratègica, molt prop de la Marina, i volem potenciar que siga un tractor econòmic de la ciutat on importants empreses s'instal·len, realitzen inversions i generen ocupació", ha assenyalat Sandra Gómez.

S'elimina la creació de canals navegables

El 8 de juliol de 2010, el govern del PP aprovava un projecte per al Grau que no només compatibilitzava el disseny del barri amb el circuit de la Fórmula 1, sinó que plantejava la creació de canals navegables que arribaven fins dins del barri.

No obstant això, quan el 2016, el Consell va decidir rebutjar la celebració de l'F1 a la ciutat de València, l'actual govern municipal descartava, en 2017, el pla urbanístic per al Grau, i començava a treballar, des d'AUMSA, en un nou disseny que hui ja ha agafat forma.

Destacats