La supermanzana d'Orriols, "una reivindicació històrica dels veïns i veïnes del barri"

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València ha aprovat ja aquest projecte

Guardar

Projecció de com quedarà la superilla de Orriols
Projecció de com quedarà la superilla de Orriols

El projecte de la superilla d'Orriols és ja una realitat. Tant és així que la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València va aprovar aquest projecte el divendres passat per a posar fi a un dels majors problemes d'accessibilitat que pateix la zona.

Concretament, l'actuació abasta tot l'àmbit inclòs entre els carrers Pare Viñas, Duc de Mandas, Sant Vicent de Paul i Reig Genovés, i integrarà i connectarà alguns espais ja convertits en zona de vianants a l'entorn del nucli històric tradicional d'Orriols, el jardí de l'Ermita i el CEIP Bartolomé Cossío.

El projecte de la superilla d'Orriols posa solució al greu problema d'accessibilitat entre els carrers Pare Viñas i Agustín Lara amb el Carrer Arquitecte Rodrigo i suposa la conversió en zona de vianants del voltant de 8.700 m². S'introdueix nou mobiliari urbà, enllumenat i vegetació mitjançant la construcció de talussos vegetats amb arbratge, parterres, jardineres, i xicotetes prades. Per a dur a terme l'actuació, el projecte ha sigut seleccionat per a rebre fons europeus Next-Generation.

La superilla d'Orriols pretén recuperar 8700 m² d'espai públic i tindrà un termini d'execució de sis mesos, així com un pressupost de 2,4 milions d'euros. Després de dos anys condicionats per la pandèmia, l'Ajuntament de València aconsegueix tirar avant aquest projecte que comptarà amb un 75% de finançament provinent dels fons europeus Next Generation.

En l'actualitat, el centre històric d'Orriols compta amb voreres estretes, poca vegetació i una accessibilitat deficient. Per això, segons la regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, la qual cosa es pretén amb aquest projecte de reurbanització i renaturalització és "millorar el paisatge urbà, la sostenibilitat, la gestió de l'aigua de pluja, l'accessibilitat, la seguretat i introduir arbratge i vegetació".

"Donarem així per fi solució a la històrica reivindicació dels seus veïns i veïnes per a eliminar la frontera del carrer Arquitecte Rodríguez que divideix el barri en aquest punt, millorant l'accessibilitat i la seguretat, i dignificant els carrers i l'espai públic en aquesta part del barri", afig Gómez.

La finalització del projecte es preveu a la fi de 2023.

Degradació del barri

Malgrat el projecte de la superilla d'Orriols, la plataforma ciutadana Orriols en Lucha es va mobilitzar dijous passat una vegada més per a demandar actuacions que permeten millorar la situació de convivència i de seguretat en el barri.

"Volem denunciar la degradació planificada del nostre barri pels bancs i els fons voltors", explica la portaveu de la plataforma Orriols en Lucha, Mari Carmen Tarín.

 

En l'origen de la situació actual d'ocupació d'habitatges per part de grups de delinqüents està la crisi financera de 2008 que, com en molts altres barris de la ciutat, va derivar en el desnonament de moltes persones que no podien fer front a les seues hipoteques. Aquests habitatges es van convertir en actius tòxics per a les entitats bancàries, que van permetre el seu abandó i posterior ocupació.

Proyección de como quedará la supermanzana de Orriols
Projecció de com quedarà la supermanzana d'Orriols

 

Destacats