La superilla d'Orriols connectarà el barri amb la recuperació de 8700 m² d'espai públic

El projecte s'aprovarà aquest divendres amb un termini d'execució de sis mesos i un pressupost de 2,4 milions euros

Guardar

Proyección de como quedará la supermanzana de Orriols
Proyección de como quedará la supermanzana de Orriols

El barri d'Orriols comptarà amb una superilla. Així ho ha anunciat aquest matí la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, qui ha afirmat que "aquesta era una reivindicació històrica dels veïns i veïnes del barri". El projecte, que pretén recuperar 8700 m² d'espai públic, s'aprovarà aquest divendres en la Junta de Govern Local i tindrà un termini d'execució de sis mesos, així com un pressupost de 2,4 milions d'euros.

A la fi de 2019 i principis de 2020, l'Ajuntament va començar a desenvolupar el projecte de la superilla d'Orriols que ha sigut presentat hui. Després de dos anys marcats per la pandèmia, la iniciativa impulsada per l'àrea d'Urbanisme compta amb el suport de la Comissió Europea, ja que el 75% del projecte serà finançat pels fons europeus Next Generation. El consistori, per tant, haurà d'aportar els 600.000 euros restants.

En l'actualitat, el centre històric d'Orriols compta amb voreres estretes, poca vegetació i una accessibilitat deficient. Per això, segons Gómez, la qual cosa es pretén amb aquest projecte de reurbanització i renaturalització és "millorar el paisatge urbà, la sostenibilitat, la gestió de l'aigua de pluja, l'accessibilitat, la seguretat i introduir arbratge i vegetació".

Per a això, es durà a terme la reurbanització del carrer Pare Viñas, Duc de Mandas, Sant Vicent de Paul i Reig Genovés per a connectar-los amb espais ja convertits en zona de vianants. Alguns exemples són el jardí de l'Ermita o el CEIP Bartolomé Cossio "amb el que estem generant un entorn més segur per als xiquets i xiquetes", apunta Gómez.

"La superilla consisteix a agrupar una sèrie de pomes en les quals hui hi ha vials pels quals passa el trànsit rodat i, l'objectiu és generar el màxim espai per als vianants possible. Suposa una recuperació de 8.700 m² entre els carrers Agustín Lara, Pare Viñas, Arquitecte Rodríguez i Historiador Chabret i per això generarem un espai per als vianants continu. Connectem les quatre pomes amb un entramat convertit en zona de vianants que facilitarà la forma en què es connecten entre elles i la formen en la que caminem entre aqueixos carrers", ha explicat la regidora.

Un dels aspectes en els quals més ha incidit la responsable d'urbanisme és el tema d'accessibilitat. "Trenquem amb les barreres socials i generem barris diferents acabant amb els desnivells com per exemple en Arquitecte Rodríguez, on es llevaran les escales i es generarà una escala de manera amable, fàcil, amb un pendent suau", ha apuntat.

Preguntada pels aparcaments que s'eliminaran i per les alternatives d'estacionament, Gómez ha dit que no són molts els que desapareixen i ha insistit que la reurbanització de tota la zona prevista respon a "una reivindicació històrica dels veïns", alhora que ha dit que es garantirà en les zones per als vianants els accessos a garatges de residents, càrrega i descàrrega i vehicles d'emergència.

La finalització del projecte es preveu a la fi de 2023.

 

Espai en el qual s'actuarà per a habilitar la supermanzana de Orriols
Espai en el qual s'actuarà per a habilitar la supermanzana d'Orriols

 

 

Destacats