La plaça de la Reina s'obrirà al públic la setmana que ve

Ja està tot preparat perquè els habitants i visitants de València gaudisquen de la nova plaça per als vianants

Guardar

Plaça de la Reina de València
Plaça de la Reina de València

Tan sols queda una setmana perquè el públic puga conéixer la nova imatge de la plaça de la Reina de València. Una de les actuacions de major envergadura que, al costat de les places del Mercat, Bruixotes i Ajuntament, conformaran un important eix per als vianants en ple cor de la ciutat. Serà la setmana que ve quan la plaça de la Reina s'òbriga al públic íntegrament, donant pas a 12.000 m² d'espai públic.

La nova plaça compta amb més de 30 espècies autòctones i un total de 115 arbres que, quan cresquen, proporcionaran zones d'ombra. Aquesta nova plaça de la Reina disposa d'una estructura de tendals i pèrgoles que es muntaran a la primavera i es retiraran a la tardor per a augmentar els espais d'ombra, davant la impossibilitat de plantar arbres en el sòl a causa de l'aparcament subterrani. A més, hi ha un total de 900 seients per al descans i gaudi dels visitants.

Atenent les demandes veïnals, la nova plaça compta amb banys públics integrats en l'espai, així com d'una gran esplanada en les quals tindrà lloc diferents activitats culturals i tradicionals, com el Mercat de l'Escuraeta o el pas de l'Ofrena durant les Falles de València.

Obras Plaza de la Reina de València
Lloses de pedra calcària utilitzades per al paviment de la nova plaça de la Reina

La pedra calcària és la protagonista del sòl de la plaça, de la mateixa tipologia amb la qual va ser construïda la Catedral de València, que amb un to blanc, reflecteix el sol, evita l'escalfament del paviment així com té propietats antilliscants per a evitar caigudes en dies de pluja.

La posada en valor del patrimoni arquitectònic de la plaça era un dels objectius marcats per li ajuntament de la ciutat en la renovació de la plaça. En aquest sentit, s'han situat arbres que marquen la línia de finques antigues que formaven el carreró que arriba a la porta dels Ferros, simulant així la vista que hi havia abans en el mateix.

A més, també s'han recuperat les antigues vies del tramvia que va circular per la plaça fins als anys 70; i s'ha col·locat una estàtua per a homenatjar a l'escultor valencià Rafael Gustavino, l'"arquitecte de Nova York" que va viure en la plaça de la Reina.

L'aparcament subterrani també ha patit una remodelació al costat de la seua veïna de dalt. El pàrquing, que serà gestionat per l'EMT, compta amb una capacitat per a 226 places per a turismes, de les quals 203 seran de rotació. També té 46 places per a motocicletes i 22 per a bicicletes, i s'han reservat altres sis places per a persones amb mobilitat reduïda.

La inversió total d'aquesta actuació ha ascendit als 12,3 milions d'euros, després que la Junta de Govern Local aprovara, el passat mes d'abril, la modificació del contracte d'obres amb un import d'1.638.830,15 euros (IVA inclòs). I és que la troballa de restes arqueològiques, unit al mal estat de conservació de l'aparcament subterrani – molt pitjor del benvolgut en un primer moment – va obligar a l'Ajuntament de València a augmentar tant el pressupost, com el termini de les obres en tres mesos. Ara, la intervenció en la plaça de la Reina ja està llista per a la seua inauguració.

Destacats