Descobreix els secrets de la nova plaça de la Reina de València

La plaça de la Reina de València s'obrirà al públic a la fi de juliol

Guardar

Obres Plaça de la Reina de València
Obres Plaça de la Reina de València

La nova Plaça de la Reina de València encara ja la recta final de les obres. I és que serà a la fi d'aquest mes de juliol quan s'òbriga al públic. Un total de 12.000 m² s'han recuperat per al gaudi de la ciutadania, però la remodelació d'una de les places més emblemàtiques de la ciutat amaga secrets que ha donat a conéixer el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, a través d'un vídeo d'Instagram.

Així, a més de les més de 30 espècies autòctones amb les quals comptarà la nova plaça, s'han plantat 115 arbres que proporcionaran zones d'ombra. Així mateix, la plaça de la Reina comptarà amb més de 900 seients i unes pèrgoles que es muntaran a la primavera i es retiraran a la tardor per a ampliar els espais d'ombra durant els mesos de més calor.

En aquest punt, Grezzi ha explicat que "a causa de la impossibilitat de plantar arbres en la zona on està situat el pàrquing subterrani, i amb l'objectiu de no tapar els elements patrimonials de la plaça, s'ha optat per aquesta infraestructura que ajudarà a combatre les altes temperatures".

Per descomptat, i ateses les peticions veïnals, la nova plaça de la Reina comptarà amb banys públics, integrats en l'espai, així com amb una àmplia esplanada per a continuar desenvolupant activitats culturals i tradicionals, com el Mercat de l'Escuraeta o el pas de l'Ofrena durant les Falles de València.

Simulació de la plaça de la Reina de València
Simulació de la plaça de la Reina de València

Per al paviment, s'ha utilitzat pedra calcària – és la mateixa tipologia que es va emprar per a la Catedral de València – que no només reflecteix el sol i evita el calfament del sòl, sinó que es tracta d'una mena de paviment antilliscant.

Una altra de les apostes en la remodelació de la plaça de la Reina era la posada en valor del patrimoni arquitectònic que alberga. En aquest sentit, s'ha marcat amb arbres la línia de finques antigues que formaven el carreró que arribava a la Porta dels Ferros.

A més, s'han recuperat les antigues vies del tramvia, que va circular per la mateixa plaça de la Reina fins als anys 70; i s'ha instal·lat una estàtua en homenatge a l'escultor valencià Rafael Guastavino, l'anomenat "arquitecte de Nova York" que va viure a la plaça de la Reina.

Guastavino va aconseguir l'èxit gràcies a la utilització de la seua patent d'un sistema de construcció de voltes derivat de la construcció tradicional en la zona mediterrània valenciana, coneguda com a volta paredada. Al final de la seua vida, havia construït amb el sistema que ell mateix va idear 360 edificis a Nova York, un centenar a Boston, a més d'uns altres a Baltimore, Washington DC o Filadèlfia.

Estacions ferroviàries, ponts, catedrals, ajuntaments i museus disposen d'aquest element, tan característic en la Gran Illa, que li va valdre el peculiar apel·latiu d'arquitecte de Nova York. Ara, València recorda la seua figura quan es compleix el 180 aniversari del seu naixement amb una estàtua al mateix lloc on es troba la seua casa natalícia.

Arxivat a:

Destacats