Patraix es prepara per a un 2020 marcat pel 150 aniversari de la seua annexió a València

S’ha creat una comissió del 150 aniversari per a preparar les activitats commemoratives que tindran lloc al llarg de 2020

Guardar

Peatonalización Patraix 05
Peatonalización Patraix 05

2020 és l'any de Patraix. I és que si l'any passat celebrava el 25 aniversari de les seues Festes Populars, en aquesta ocasió, aquest barri valencià es prepara per a celebrar el 150 aniversari de la seua annexió a la ciutat de València. Durant la programació de Nadal, que cada any s'organitza des de l'Associació Veïnal, ja es van començar amb les celebracions per a commemorar aquesta data tan especial amb l'organització, per exemple, del concurs per a buscar a la mascota que serà la imatge de Patraix en aquest 150 aniversari.

València Extra ha parlat amb el president de l'Associació Veïnal de Patraix, Toni Pla, que ha volgut ressaltar la importància que té aquesta commemoració per al barri. "Volem fer valdre les característiques històriques i culturals de l'antic poble de Patraix. Per això, hem creat la comissió del 150 aniversari, formada per veïns i veïnes i entitats del barri, i estem a l'espera que des de l'Ajuntament de València ens confirmen les línies en les quals participaran. Però la idea fonamental és organitzar activitats que giren al voltant d'aquesta data".

Així mateix, Toni Pla té clar que "continuarem reivindicant i exigint dotacions i infraestructures per a cuidar la cultura d'aquest antic poble, d'origen romà, que ha acollit a diferents civilitzacions". D'aquesta manera, demanen, en concret, que es posen les bases per a la construcció "d'un centre d'interpretació de la història i la cultura de l'antic poble de Patraix".

Patraix, antic poble valencià amb el seu propi ajuntament i, fins i tot, la seua pròpia presó, situada en el desaparegut Palau de Baró de Patraix, decideix, en 1870, gràcies a la Llei Municipal, annexionar-se a la ciutat de València, al·legant escassetat de recursos. No obstant això, ha sabut mantenir intacta, al llarg dels anys, la seua essència. I ja no només per la conservació de l'antiga estructura amb edificis històrics i carrers que envolten la plaça, sinó per eixe sentiment de pertinença al barri que tant li caracteritza.

Patraix es convertia en el primer poble, dels quals envoltaven València, a annexionar-se. El fet de no recaptar impostos; no disposar d'un terme municipal del qual traure profit, ja que totes les terres eren propietat dels habitants de la capital; i la situació dels veïns del poble, que no comptaven amb propietats, ja que tots eren arrendataris o jornalers van ser els motius que van produir que Patraix passara a formar part dels barris de la ciutat. No obstant això, les seues arrels mai han caigut en l'oblit.

Destacats