Nou pas per a la nova Canal 9, pas enrere per als extreballadors

En la decisió s’ha especificat que el tancament era l’única eixida per a RTVV per les greus pèrdues econòmiques

Guardar

rtvv
rtvv

L'engegada de la nova televisió pública valenciana avança i, aquesta vegada, a favor de la Generalitat Valenciana. L'Audiència Nacional ha declarat justificat l'acomiadament col·lectiu dels treballadors de RTVV, i ha descartat la inconstitucionalitat de la llei 4/2013, que va permetre el tancament d'aquest servei públic. Així mateix, també ha rebutjat que es produïsca una successió d'empreses amb la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, encarregada d'engegar la nova radiotelevisió valenciana.

Una sentència que suposa un cop per als sindicats de treballadors que, durant la vista, van defensar la nul·litat de l'ERO, en al·legar que el tancament de l'empresa es va produir abans que desaparegueren tots els llocs de treball.

En aquest sentit, el síndic del grup parlamentari Podemos, Antonio Montiel, ha assegurat que malgrat la decisió de l'Audiència Nacional, 'no esborra la infàmia, ni jutja el que va ser una decisió política absurda i brutal, fruit de la incapacitat i del menyspreu del PP cap a un servei públic i els seus treballadors". Així mateix ha volgut subratllar que 'la sentència sí que reconeix el fracàs del model i de la gestió del Partit Popular en la RTVV'.

La decisió de l'Audiència Nacional, arran d'una demanda presentada pel sindicat CGT després de l'acomiadament de 1.600 treballadors, explica, al llarg de 90 folis, per què han de rebutjar-se totes les qüestions de nul·litat plantejades.

Entre alguna de les raons es troba que l'única eixida per a aquesta empresa pública, que estava travessant una greu situació econòmica amb una plantilla sobredimensionada, era el tancament del servei. Així mateix, considera provat, arran de tota la documentació aportada, que, des de 2009 a 2014, el Grup RTVV arrossegava una insuficiència pressupostària, així com una impossibilitat de sufragar el cost que representava Radiotelevisió Valenciana.

A aquest raonament afig que tampoc era viable una altra mesura alternativa, ja que promoure un nou acomiadament col·lectiu multiplicaria els costos sense assegurar un acord entre els treballadors. Un fet que 'portaria a noves pèrdues que hauria de suportar la Generalitat en detriment d'altres serveis'.

Una sentència molt favorable per a la Generalitat Valenciana que, durant la vista que es va celebrar fa unes setmanes, va defensar no solament la constitucionalitat de la llei 4/2013, sinó també va negar que existira una successió d'empreses amb la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, ja que es tracta d'un nou ens.

Antonio Montiel ha volgut expressar el seu desacord davant les paraules de la presidenta del PP, Isabel Bonig, que, davant el Ple, ha afirmat que amb aquesta decisió ha quedat demostrat que el PP va actuar bé. D'aquesta manera ha volgut deixar clar que, des del seu punt de vista, 'Alberto Fabra va reaccionar de forma prepotent, irracional i brutal en plantejar l'ERO d'extinció, i acabar amb les ocupacions del personal de RTVV i amb el dret dels valencians i valencianes a tenir un mig públic de radiotelevisió en la llengua pròpia'.

A pesar que l'Audiència Nacional ha desestimat la demanda de successió d'empreses, els sindicats ja han anunciat que recorreran la decisió davant el Tribunal Suprem de Justícia. Davant aquesta decisió, Montiel ha volgut expressar que 'els treballadors estan en el seu dret de recórrer davant el Tribunal Suprem aquesta sentència. No sé el resultat que pot tenir el recurs, però el que sí que sé és que el que es va cometre va ser una infàmia, una agressió contra tots, no solament contra els treballadors".

Ara bé, Quin és el futur dels extreballadors? El síndic del grup parlamentari de Podemos ha abocat una mica d'esperança amb l'obertura del nou ens públic, i s'ha mostrat convençut que 'podrem donar eixida professional a molts dels extreballadors' quan la nova RTVV veja la llum.

Finalment, ha afegit que 'en el que depenga de Podemos, no tornarà a haver-hi una radiotelevisió pública al servei d'un govern; és un dret dels valencians i valencianes i barallarem perquè siga una televisió transparent, desgubernamentalitzada i de servei públic".

Destacats