Només 1 dels 5 assessors citats davant de la comissió del cas taula respon a les preguntes

Guardar

Cinc assessors del grup municipal del Partit Popular investigats pel cas Taula va comparèixer ahir davant de la comissió d’investigació per a esclarir responsabilitats polítiques en relació amb el cas Taula, però únicament un d’ells ha accedit a respondre les preguntes que se li han formulat sobre qüestions com el suposat blanqueig de diners, les contractacions presumptament irregulars i el finançament del seu partit. Carlos Galiana i Jordi Peris l’han qualificat de nova burla i menyspreu a l’Ajuntament i a la ciutadania. Sandra Gómez, a més, ha demanat de nou que l’Ajuntament es persone com a acusació particular en la peça que investiga contractacions com les de Cleop o Engloba, i després de les acusacions de Salom ha convidat l’exvicealcalde Alfonso Grau a comparéixer davant de la comissió.

Si bé els assessors del Grup Municipal Popular citats per la comissió d’investigació del cas Taula han comparegut, ja que estaven legalment obligats, només un, Luis Salom, ha respost a les preguntes que se li han formulat, mentre que els altres quatre s’han limitat a remetre’s a les declaracions que ja van fer en el seu moment davant de la Guàrdia Civil i el jutge. Esta actitud ha sigut considerada com “una nova burla” del Partit Popular a una comissió per a delimitar responsabilitats polítiques, la creació de la qual també va aprovar el grup polític a què pertanyen tant els regidors com els assessors investigats.

La comissió ha començat amb la lectura de l’informe del secretari, avalat pel Servici de Personal, sobre l’obligació a comparéixer dels assessors citats, als quals se’ls aplica l’estatut de la funció pública. Posteriorment, a cadascun d’ells se’ls han llegit els seus drets i obligacions, i quatre, tots menys Salom, han manifestat en el mateix sentit o semblant que no respondrien a cap pregunta, i s’han limitat a dir que ja van contestar tot el que en el seu moment els va preguntar tant el jutge com la Guàrdia Civil i han argumentat que no tenien res de nou a afegir.

No ha sigut el cas de Luis Salom, qui va ser assessor de la regidora Beatriz Simón en les àrees d’Ocupació, Joventut, i Societat de la Informació, que ha negat que se li tornaren en dos bitllets de 500 euros els mil que va ingressar en el compte que li va ser indicat. “Cada regidor ho comentava al seu assessor…”, “sabia que hi havia gent que va dir que sí quan li van demanar l’aportació i gent que va dir que no...”, han sigut algunes de les seues respostes, en les quals ha aprofitat per a carregar contra altres exassessores i exassessors del Grup Popular en la legislatura passada i desmentir les afirmacions que van realitzar en relació amb la seua persona, que ha atribuït a la seua “notorietat” dins del Grup Popular i al fet que era un personatge “més mediàtic”.

Ha negat que ell ensenyara cap bitllet de 500 euros i també que afirmara que a la seu del Grup Popular “hi havia feixos” d’estos bitllets. També han sigut negatives totes les seues respostes sobre el pretés finançament irregular del Partit Popular, de la seua campanya electoral i de les suposades contractacions irregulars amb diferents empreses. “No conec el procediment de contractació. Mai m’ha interessat gens ni mica”.

MENYSPREU

Un altre dimarts més assistim al menyspreu del Grup Municipal Popular cap a esta comissió d’investigació. És clar que no els interessa que isca a la llum este suposat barrufeig, el pitufeo que hi hagué en el Grup Municipal Popular. Han complit els tràmits, excepte el senyor Salom, que ha vingut a declarar”, ha afirmat el president de la comissió i del Grup Municipal Compromís, Carlos Galiana, que a més s’ha referit al fet que “hui hem tingut coneixement a través dels mitjans, que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil té un informe que parla d’uns whatsapps on els assessors feien burla de la tornada dels dos bitllets de cinc-cents euros a canvi dels mil euros d’aportació de cadascun d’ells”.

En opinió de Carlos Galiana, “el Partit Popular es dedica una sessió i una altra més a boicotejar la comissió. Sembla que no li interessa el que estava passant ací i ens fan perdre el temps als regidors i a la ciutadania, alhora que mostren el seu menyspreu total per esta institució, de la qual cobren un sou públic”.

VENJANÇA

Sandra Gómez ha destacat de la declaració que Luis Salom, l’únic assessor compareixent que ha respost a les preguntes, que “ha deixat la idea que el Grup Popular intenta justificar que realment tota la trama de presumpte finançament irregular és un invent de l’entorn d’Alfonso Grau com a venjança, no sé si perquè els assessors no havien repetit, com ha insinuat Salom, o per la destitució del mateix vicealcalde pel cas Nóos”.

S’ha referit a la insistència del compareixent de deixar clar que les persones que han declarat anteriorment són de l’entorn d’Alfonso Grau. “Intenta justificar una trama que implica més de 50 persones encausades i la vincula a una argúcia de l’entorn de Grau. L’exvicealcalde hauria de prendre nota i, si ho estima oportú, vindre ací a aclarir si és tal com diu l’assessor del PP, que va ser el seu entorn el que va organitzar tota esta trama per a fer mal al Grup Popular.”

Sandra Gómez ha proposat que l’Ajuntament de València es persone en la peça del cas Taula relativa a les contractacions suposadament irregulars “perquè entenem que el que realment ens importa com a Ajuntament és saber quins contractes es van adjudicar de forma irregular, a canvi de què es donaven eixos dos bitllets de cinc-cents euros, a canvi de què es finançava irregularment el Partit Popular, i poder reclamar novament com a Ajuntament en la peça de responsabilitat civil la indemnització pels danys i perjudicis causats per eixa suposada adjudicació irregular de determinats contractes de Cleop o d’Engloba, que afectava la regidoria de l’assessor Luis Salom”.

Jordi Peris, representant de València en Comú, ha criticat “el menyspreu, una setmana més, del Partit Popular cap a la comissió d’investigació que vam crear en el Ple amb el suport unànime de tots els grups polítics per a esclarir uns fets que són d’una gravetat extrema”.

Ha lamentat que la setmana passada foren els regidors els que es van negar a assistir, “i hui la majoria dels assessors s’han acollit al seu dret de no declarar, de no respondre a les preguntes que els anàvem a plantejar”. Peris ha qualificat eixa actitud de “vertadera oportunitat perduda per a haver donat respostes a totes les afirmacions que hi hagué anteriorment per part d’altres exassessors del Partit Popular que directament involucraven els compareixents d’este matí en tota eixa trama de presumpte finançament il·legal i blanqueig de diners”.

En la seua opinió, l’Ajuntament de València és el lloc adequat “on s’haurien de respondre en el seu component polític les qüestions relacionades amb el cas Taula, que és l’objectiu per al qual es va crear la comissió”.

Arxivat a:

Destacats