Naix la Farinera del Grau, el KM 0 de la innovació que generarà 100 milions d'euros en 3 anys

L'alcaldessa de València, Maria José Catalá, visita el complex de la Farinera del Grau i anuncia que impulsarà un miler d'empreses emergents a través de 50 programes dins de l'estratègia municipal d'innovació que depén de l'alcaldia.

Guardar

Visita de l'alcaldessa de València, Maria José Catala, a la Farinera del Grau.
Visita de l'alcaldessa de València, Maria José Catala, a la Farinera del Grau.

El districte del Grau torna a ser l'epicentre de la innovació. Este dijous naix el nou complex de la Farinera del Grau, l'hub més potent del terrritorio de la Comunitat Valenciana i aspira a ser líder absolut en el territori nacional. L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha anunciat que València Innovation Capital generarà una inversió en els pròxims tres anys superior als 100 milions d'euros, gràcies a la col·laboració entre les administracions públiques i les empreses privades. En eixe sentit, Catalá ha avançat que l'estratègia municipal en innovació “impulsarà més de 50 programes dels quals es beneficiaran més de mil empreses emergents. El nostre objectiu és generar ocupació de qualitat i d'alta qualificació a València. Gràcies a que el nostre compromís és ferm i creïble, la ciutat genera de nou confiança i expectatives”, ha afirmat l'alcaldessa durant la visita.

Catalá ha visitat les instal·lacions municipals del carrer Joan Verdeguer per a conéixer de primera mà els projectes i empreses que ja treballen allí i ha anunciat que este espai “serà la seu de dos dels set consorcis europeus d'infraestructures digitals que impulsa la Unió Europea; una vegada més Europa tria València”.

El primer d'ells és el Consorci Europeu d'Infraestructures Digitals Bessons Digitals i Citiverso, en el qual participen huit països i que permetrà crear un bessó digital de ciutat. El seu objectiu és emprar informació en temps real, analítica de dades avançada i maneig d'escenaris de simulació per a testar les polítiques públiques.

El segon és el Consorci Europeu d'Infraestructures Digitals sobre Imatge per a Tractament de Càncer, la infraestructura que es convertirà en Consorci Digital Europeu de Salut. Durant la seua intervenció l'alcaldessa ha agraït la presència i la implicació del doctor Luis Martí Bonmatí, qui a través de l'Institut d'Investigació Sanitària de La Fe lidera esta iniciativa, en la qual participen 14 països i que és una fita dins del Pla Europeu de la Lluita contra el Càncer. 

Presentación de València Innovation Capital.
Presentació de València Innovation Capital.

“Des d'ací es dirigirà l'estratègia d'investigació i transferència de solucions als pacients en benefici de diagnòstics més precisos i tractaments més adequats, aprofitant el potencial de la intel·ligència artificial i la computació d'alt rendiment”, ha destacat María José Catalá. Al costat d'esta infraestructura se situarà també la Fundació Imaging, l'entitat valenciana d'àmbit nacional que crearà el primer ecosistema per a avançar en el desenvolupament de la imatge mèdica i la intel·ligència artificial per a donar resposta a una medicina de precisió i personalitzada. Com ha apuntat la primera edil, gràcies a este consorci València serà l'epicentre de la investigació del càncer que avançarà en tractaments pioners per als pacients.

L'alcaldessa ha volgut posar en valor el treball i la passió de la regidora Paula Llobet, responsable d'Innovació. "És un somni complit que fa 10 anys comencem", ha afirmat Llobet que ha apuntat que València aspira a ser l'epicentre de la innovació d'Europa. De la mateixa manera ha assenyalat els 8 grans eixos: la sostenibilitat, les tecnologies disruptives, digital health, game esports, diversitat, ciutat intel·ligent, turisme innovador i sostenible i el futur del treball.

Districte Innovador

Per a l'alcaldessa, l'estratègia d'innovació de l'Ajuntament de València s'emmarca dins de l'estratègia urbana de la València Innovadora, “una estratègia integral que aspira a transformar la nostra ciutat, la nostra economia i la nostra societat des de la innovació i el coneixement. València Innovation Capital promocionarà el districte innovador de la ciutat, format pel conjunt de la Marina, la zona universitària i el complex format per La Farinera i Les Naus. “Un exemple real, a més, de col·laboració publicoprivada, en el qual l'Ajuntament treballarà amb l'ecosistema innovador, representat per Startup València, i tots els agents que el componen”, ha indicat Catalá.

En este sentit, esta col·laboració es dividirà en set àrees estratègiques: Sostenibilitat, Intel·ligència Artificial, Salut i Benestar, Indústria del videojoc i de l'entreteniment, Diversitat, Ciutat intel·ligent i GovTech, i Turisme innovador i sostenible. “Amb València Innovation Capital, es crearà l'entorn idoni per al contacte i la col·laboració entre inversors i grans corporacions amb les empreses emergents i el món universitari i investigador. També per a l'accés de pimes i autònoms, el 99% del nostre teixit empresarial, a la innovació i a la digitalització”, ha assenyalat.

Indústria del videojoc

La Farinera albergarà València Game City, “una altra de les nostres apostes estratègiques. Un programa d'innovació que reforça el nostre lideratge en la indústria dels videojocs i dels eSports. Este és un sector clau, generador de nous models de negoci i ocupació, i que ens situa com a exponents internacionals d'una economia fonamentada en la creativitat i el coneixement” ha destacat María José Catalá, qui ha afegit que “per a això anirem del bracet de la Universitat Politècnica, amb la posada en marxa de la Càtedra d'eSports i Active Gaming”.

El Banc Asiàtic de Desenvolupament, que planeja reforçar les seues capacitats d'IT a Europa, situarà temporalment recursos especialitzats en La Farinera dins del Hub d'InnEurope amb la finalitat de connectar amb l'ecosistema d'innovació europeu.

Un altre dels anuncis que ha realitzat l'alcaldessa serà “una novetat reguladora sense precedents, Sandbox Urbà, un instrument molt demandant pel mateix sector”, ha detallat Catalá. València serà una de les primeres ciutats del món que oferisca espais públics i esdeveniments perquè l'ecosistema innovador puga testar els seus projectes d'innovació en entorns reals, de manera que els seus productes arriben amb èxit al mercat. “La innovació trobarà a València el millor espai per a créixer”, ha insistit l'alcaldessa en la seua visita al complex, acompanyada per representants de la Generalitat i d'entitats empresarials, universitàries i del sector emprenedor local.

Instal·lacions de la Farinera

L'edifici de La Farinera se situa en el centre neuràlgic del hub tecnològic i emprenedor que creix al Grau. El projecte va arrancar en 2014 i després de set mesos d'intens treball ja està en marxa. Este és un espai aprovat com a laboratori urbà en la Xarxa Europea de Living Labs, on es treballarà amb 40 països. Sorgix amb la vocació de ser catalitzador d'un dels ecosistemes d'innovació i empreses emergents més potents d'Espanya i d'Europa. Juntament amb Les Naus reunix 10.000 metres quadrats de coneixement, tecnologia i creativitat, que seran l'epicentre del qual està en disposició de ser el major pol innovador del Mediterrani. En la planta baixa de La Farinera se situarà l'Associació Valenciana de Startups. A més, es donarà entrada a les entitats i projectes que han sigut beneficiaris del programa Pre-seed. Ací s'allotjaran els programes València Game City i Ciberseguretat.

En la primera planta està instal·lat el programa Center for Digital Technology and Management (CDTM), que ha eixit per primera vegada de Munic per a iniciar la seua expansió per Europa. Nascut en 1998, està dedicat a la tecnologia i l'emprenedoria i va sorgir d'una col·laboració entre el Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge i la Technical University of Munic.

Esta zona acull els principals projectes associats als reptes de la ciutat, que es plasmen a través de projectes reals on el sentit de la cooperació publicoprivada aconseguix el major nivell de cooperació. Això suposa la gestió del projecte Citcom.ai, que desplegarà a la ciutat el TEF com a Node Sud d'Europa de computació en intel·ligència artificial, i la cooperació de tot el consorci local.

També s'ha instal·lat Invest in València, l'oficina de l'Ajuntament de València i la Cambra de Comerç per a atraure inversions. Invest In València gestionarà els programes de Softlanding per a empreses internacionals que arriben a València i contacten, a través d'este edifici, tant amb els agents de l'Ajuntament com amb l'ecosistema local.

Destacats