Les vies que separen València tenen ja data de caducitat

En 2021, arranca la construcció del Canal d’Accés per a completar el Parc Central

Guardar

Vista aèria del Parc Central de València i les vies ferroviàries que separen la ciutat
Vista aèria del Parc Central de València i les vies ferroviàries que separen la ciutat

El Parc Central de València avança a molt bon ritme. Si fa poc més d'un mes s'inaugurava la primera fase d'aquest gran pulmó verd, que compta amb més d'11 hectàrees de zones verdes per les quals centenars de veïns i visitants ja han passejat, el següent pas era avançar en el gros d'aquest gran projecte: el soterrament de les vies i la construcció d'una estació central per a poder completar el Parc Central.

Així, després de la reunió mantinguda pel Consell d'Administració de la Societat Valenciana Parc Central, a la qual també van assistir el secretari d'Estat d'Infraestructures, Transports i Habitatge, Pedro Saura; la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració de Territori, María José Salvador; i l'Alcalde de València, Joan Ribó, s'ha anunciat un important acord, que substituirà al subscrit en 2003, en el qual es garanteix el correcte desenvolupament del Parc Central, i que se signarà el mes de març.

En aquest sentit, no solament s'ha inclòs en eixe acord el compromís d'iniciar les obres per a crear un canal d'accés subterrani que permeta l'entrada i eixida de trens de rodalia, llarg recorregut i alta velocitat a València capital, sinó també la creació de la nova estació ferroviària. Per a això, s'aniran signant diferents convenis per a anar desenvolupant les actuacions necessàries per a dur a terme aquest ambiciós projecte, entre les quals es troba el túnel passant.

Les actuacions per a la construcció del Canal d'Accés, que permetrà la desaparició de la platja de vies, començaran en 2021 i es preveu que finalitzen en 2025. Una infraestructura que, com ha destacat l'Alcalde de València, és de vital importància urbanística, i que serà finançada en un 50% per l'Estat i l'altre 50% per la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València a parts iguals. No obstant això, tant el túnel passant com l'estació sí que seran finançades, íntegrament, per l'Administració Central.

La consellera María José Salvador ha valorat molt positivament aquest acord, i ha valorat "el nou full de ruta clar i rigorós sobre aquest projecte", al mateix temps que ha criticat l'"incompliment i les dilacions del conveni de 2003 per part del Govern del PP que van deixar caducar l'avaluació ambiental d'un projecte tan important com és el túnel passant".

Aquest projecte posarà fi, definitivament, a la barrera que suposen les vies, i que segrega dos barris sencers. En aquest sentit, Ribó ha explicat que "permetrà no solament el soterrament de les vies des del Bulevard Sud fins al pont de Giorgeta, sinó a més la realització de l'Avinguda García Lorca, que és el principal objectiu urbanístic de les obres pendents del Parc Central".

No obstant això, la desaparició de les vies amb la creació d'eixe canal d'accés subterrani, a més de millorar la ciutat, també és necessari per a l'Alta Velocitat i el Corredor Mediterrani, ha conclòs Pedro Saura.

Destacats