La regeneració del Cabanyal-Canyamelar avança lentament però sense pausa

València aconsegueix una pròrroga de l'Edusi fins al 31 de desembre de 2023

Guardar

Vivenda del Cabanyal dins de l'ARRU
Vivenda del Cabanyal dins de l'ARRU

El ple de l'Ajuntament de València aprovava el desembre de 2015 l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat del barri del Cabanyal-Canyamelar-Cap de França per al període 2016-2021 (EDUSI) després d'anys d'abandó de la zona. Des de llavors, s'han posat en marxa projectes per a la rehabilitació d'edificis o per a la creació de nous serveis que contribuïsquen a la regeneració i dignificació d'un barri que, amb l'intent de la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez per part del govern popular, va quedar en l'oblit.

Tal com ha assenyalat el regidor d'Innovació de l'Ajuntament, Carlos Galiana, "durant els últims anys, l'Edusi ha sigut l'eix tractor de la major part de la inversió municipal en el barri del Cabanyal", un programa dotat amb una inversió global de més de 30 milions d'euros, dels quals una meitat es finança amb càrrec als fons europeus de desenvolupament regional (Feder) i l'altra meitat per compte del consistori.

Aquesta estratègia, que tenia data de finalització el 31 de desembre de 2022, ha obtingut una pròrroga – fins al 31 de desembre de 2023 – sol·licitada per l'Oficina de Projectes Europeus al Ministeri d'Hisenda, amb l'objectiu de fer efectiva l'execució d'"una part important dels projectes compromesos" que s'han retardat, entre altres motius, pel canvi de criteri que l'Ajuntament es va veure obligat a realitzar el maig de 2020 després que moltes iniciatives aprovades no pogueren executar-se, bé per no disposar d'un informe tècnic que les secundara o per no ser de competència municipal.

"Aquesta pròrroga, que el Partit Popular va assegurar que mai aconseguiríem, ens permetrà continuar tot aquest treball que portem fent des que sol·licitàrem aquesta aportació de fons europeus en 2016. Encara ens queda any i mig de legislatura per a continuar finançant projectes amb càrrec a aquests fons", ha apuntat Galiana.

Un carrer del barri del Cabanyal-Canyamelar
Un carrer del barri del Cabanyal-Canyamelar
 

De fet, com ha informat el regidor, la situació actual de l'Edusi llança unes xifres de 16 milions d'euros en execució corresponents a 27 projectes, dels quals 13,5 milions en licitació corresponen a huit projectes, i 761.000 euros ja executats corresponen a altres set projectes diferents. Finalment, hi ha 400.000 euros en preparació corresponents a tres projectes.

I és que cal destacar que, en el marc de l'Edusi, el Cabanyal va avançant a poc a poc cap a la seua completa regeneració. Un exemple d'això és la primera escola infantil de 0 a 3 anys amb la qual comptarà el barri – l'Ajuntament ja ha autoritzat la compra de la parcel·la al carrer Lluís Despuig, 31, que connectarà amb altres dues parcel·les de propietat municipal – o l'oficina d'atenció a famílies en situació de vulnerabilitat.

Així mateix, les obres del nou espai esportiu del Cabanyal avancen a bon ritme, i s'espera que finalitzen a la fi d'any. Les noves instal·lacions, que se situen al costat de les pistes de tenis i el camp de futbol de Doctor Lluch, inclouran una pista multiesport, un skatepark i altres zones esportives per a persones majors amb aparells d'estiraments i mobilitat articular, pista de petanca i taules d'escacs; així com un una àrea infantil i una zona de musculació i cal·listènia combinat amb zones verdes per al gaudi de tots els veïns i veïnes.

Per descomptat, com assenyalava la regidora d'Esports, Pilar Bernabé, "el disseny d'aquesta pista poliesportiva té en compte la seua possible utilització, de manera ocasional, per a usos culturals i socials, podent així convertir-se en un punt de trobada sociocultural del barri on poder realitzar múltiples activitats a l'aire lliure".

El Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar

D'altra banda, aquest barri marítim de la ciutat està a l'espera de l'aprovació del PEC que, sens dubte, suposarà una transformació integral de la zona. I és que l'última versió del Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar comprenia la reducció d'altures de les noves edificacions a planta baixa més dues altures o, en alguns casos tan sols 2 altures; la revitalització del Passeig Neptú; o la limitació de la presència d'habitatges turístics. "Concretament a un 10% en tot el PEC, que suposarà la restricció més dura de tota la ciutat".

A més, es completa el final de Blasco Ibáñez amb la creació d'un gran parc verd que "liquidarà el projecte de la prolongació de l'avinguda a la mar, protegint i blindant el barri del Cabanyal", que s'unirà als altres itineraris verds i per als vianants, que permetran creuar el barri de manera més amigable. D'aquesta manera, a més de la via verda esmentada anteriorment, que anirà des de l'avinguda dels Tarongers fins a La Marina, també es crearà tant un itinerari verd, que començarà al parc de La Remonta i arribarà fins a la plaça de les Drassanes, com una nova via verda litoral, que conformarà el nou passeig marítim que, encara que aquest últim dependrà d'un concurs d'idees, sí que s'especificaran criteris per a fer-ho més orgànic i menys lineal.

Destacats