Cuidem el Cabanyal demana "empara" al Síndic per a "protegir els drets" dels veïns que van al·legar al PEC

Guardar

calles_cabanyal
calles_cabanyal

Cuidem el Cabanyal ha presentat aquest dimarts al Síndic de Greuges un escrit amb deu queixes relacionades amb la tramitació del Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar (PEC) en les quals li demanen "empara" i que intervinga "per a protegir els drets dels centenars de veïns i veïnes que van formular unes extenses i elaborades al·legacions durant els dos períodes d'exposició pública".

Les dues queixes que encapçalen l'escrit denuncien tant "les greus deficiències de l'obligatori procés de participació veïnal previ a la redacció de la primera versió del pla com la manca de resposta" per part de l'Ajuntament de València davant les al·legacions.

Segons ha precisat l'associació veïnal en un comunicat, van presentar al·legacions prop de 1.200 persones l'abril de 2019 durant la primera exposició pública del PEC i més de 400 durant el segon període d'exposició el juny de 2020, "més curt i que es va obrir durant la vigència encara del passat estat d'alarma".

Cuidem denúncia que el juny de 2020, els al·legants "no van rebre cap resposta motivada, formal i particular com obliga la llei, sinó només una carta de l'Ajuntament simplement anunciant-los l'obertura del segon període d'exposició pública (en molts casos quan el termini estava a punt d'acabar), i que ara com ara no hi ha hagut cap resposta tampoc a les segones al·legacions".

La resta de les queixes repeteixen els arguments ja desenvolupats a les al·legacions col·lectives. Assenyalen "el 'greenwashing' que suposa l'errònia comptabilitat de les zones verdes en el barri, que inclou carrers de vianants i rotondes, i la manca d'adaptació del pla a l'actual situació d'emergència climàtica".

FRENAR LA TURISTIFICACIÓ

Les queixes també es refereixen a "la manca de mesures reals per a frenar els processos de turistificació en curs en el barri" i "el qüestionament de la necessitat d'habitatge nou tenint en compte el gran nombre d'habitatges buits en el barri (2.750 entre privades i públiques, més d'un 20% del total segons algunes estimacions)".

Així, reclamen "la priorització de la regeneració, rehabilitació i reconstrucció abans que de la nova construcció" i reivindiquen el barri "com una unitat social i arquitectònica que arriba fins a la mar, rebutjant per tant dividir el barri per la seua façana marítima i abocar-la a la indústria hotelera i turística".

En aquesta línia, els veïns han demanat "la limitació màxima a tres altures de tot l'àmbit del PEC i l'eliminació del planejament del projecte d'hotel de 15 altures més centre comercial, entre altres qüestions".

Mitjançant aquesta petició d'intervenció del Síndic de Greuges i les al·legacions col·lectives i converses amb diferents regidories, Cuidem "vol donar veu a una part significativa del veïnat del barri que vol reformular en profunditat el PEC per a dotar-lo d'un caire social, urbanístic, mediambiental i feminista", ha exposat.

"NO VENDA LA FAÇANA Al NEGOCI TURÍSTIC"

Així, ha insistit que l'Ajuntament "no venda al negoci turístic la façana marítima del barri i es faça càrrec del cost de pla urbanístic com a manera de saldar el 'deute històric' que té amb el barri del Cabanyal per dècades de polítiques de destrucció i abandó".

L'associació veïnal considera "molt perilloses les presses per a aprovar un planejament urbà que marcarà la vida del barri del Cabanyal-Canyamelar durant els pròxims trenta anys", i demana que "es torne a obrir la participació del barri en la seua modificació, atés que és pràcticament impossible que torne l'anterior planejament, el PEPRI i la seua prolongació de l'Av. Blasco Ibáñez, ja mort i soterrat social, jurídicament i políticament, abandonat fins i tot pels seus anterior valedors".

Arxivat a:

Destacats