La Línia 10 ja té licitades les seues primeres obres

L'antiga T2 estava en estat d’abandonament des de 2011, quan es van suspendre les seues obres per falta de pressupost

Guardar

T2 metrovalencia linea 10
T2 metrovalencia linea 10

La Generalitat Valenciana, a través de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), ha licitat les primeres obres d'infraestructura de la rampa que connectarà el tram subterrani i el de la superfície de la Línia 10 (Alacant-Natzaret) en Amado Granell, coneguda com a T2 fins a març d'enguany. Per a açò destinarà un pressupost inicial de 4,8 milions d'euros, segons fonts oficials, que també han anunciat la prolongació fins a Hermanos Maristas i la construcció d'aquesta parada a l'aire lliure.

En concret, el projecte engloba la construcció de la rampa que connecte el túnel de l'estació d'Amado Granell amb la superfície amb pantalles de formigó armat, l'execució de la infraestructura i superestructura de connexió en superfície entre l'eixida del túnel, la rampa i la superfície fins a la ubicació de la nova parada "Hermanos Maristas", així com la connexió amb la plataforma actual.

Per a dur a terme aquesta obra, s'aplicarà la metodologia BIM (Building Information Modeling), que documenta el desenvolupament de l'edificació i les infraestructures mitjançant eines de modelatge 3D per a crear una maqueta virtual a escala real. D'aquesta manera, s'estalviarà en costos durant tot el seu cicle de vida, des del disseny, control del flux d'informació, la unicitat en el model durant la fase de projecte i la reducció d'incertesa i interferències en l'obra fins a la gestió i conservació.

María José Salvador, consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració Territori, assegura que aquesta primera licitació suposa "un pas més que marca la voluntat de complir els compromisos adquirits per a engegar una obra que l'anterior govern va deixar abandonada, complint amb la planificació i gestió adequada dels recursos públics".

Es tracta de les primeres obres a executar de la futura L10, que en principi començaran en el primer trimestre de 2019 perquè puguen acabar-se íntegrament fins a Natzaret en 2023. A ella cal sumar quatre obres més: d'arquitectura i equipament de parades i estacions d'aquesta línia ferroviària, d'electrificació i subestacions, de senyalització i comunicacions i els tallers provisionals.

Les obres d'aquesta infraestructura van començar en 2006 i tenien com a objectiu unir el barri de Torrefiel amb el centre i acabar en la Ciutat de les Arts i les Ciències i Natzaret. En concret, es van gastar al voltant de 200.000 euros en un tram per la superfície per a connectar Natzaret i Hermanos Maristas, el que uneix Hermanos Maristas i el carrer Alacant i en l'edificació del Mercat sota el Mercat Central. No obstant això, en 2011 es van paralitzar les obres per falta de pressupost per a afrontar-les.

Per tant i com va anunciar el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, les obres en aquesta línia es reiniciarien amb una inversió inicial de 50 milions d'euros, dels quals 30 seran aportats per l'Administració autonòmica i 20 procediran de la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

Destacats