La fantasma línia T2 de Metrovalencia

Després de 7 anys de paralització en les obres de la línia T2 de Metrovalencia, la Generalitat reprèn els treballs amb ajuda de fons regionals de la Unió Europea. Repassem la història d’aquest projecte de mobilitat

Guardar

T2 metrovalencia linea 10
T2 metrovalencia linea 10

Es tracta del projecte més ambiciós dels últims temps en Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), concretament en la xarxa de Metrovalencia. És la batejada com a Línia T2, que pretenia connectar el barri de Torrefiel en el nord-oest de la ciutat amb el centre per a acabar a Natzaret i la Ciutat de les Arts i les Ciències, en el sud-est. No obstant això la falta de pressupost en la Generalitat va paralitzar totalment el projecte en 2011, convertint-lo així en un dels símbols de les conseqüències de la crisi econòmica en la ciutat de València. Un més.

L'obra que es va executar fins a la seua paralització va suposar una inversió de quasi 200 milions d'euros, dedicats a dos trams del macroprojecte: el tram en superfície que uneix Natzaret amb l'avinguda Germans Maristes, i el que uneix per via subterrània aquest punt amb el carrer Alacant (l'Estació del Nord), així com la construcció de l'estació del Mercat situada baix del Mercat Central.

Des que el govern autonòmic decidira suspendre temporalment les obres, aquesta infraestructura s'ha deteriorat cada vegada més, fins al punt de convertir-se en zona de botelló, de festes rave i fins i tot en un embassament navegable fruit de l'acumulació de l'aigua de la pluja.

@jlobrador

A més, l'actual equip de govern autonòmic ha hagut de realitzar diversos treballs en aquestes infraestructures donat el seu abandó i degradació. Per exemple, va retirar dos trams de vies superficials ja construïdes pel perill que suposaven per al tràfic rodat. Però aquests dies han arribat a la seua fi. I és que el passat estiu, la Unió Europea va anunciar que aportaria part de la inversió necessària mitjançant els fons Feder per a acabar aquestes obres.

Així doncs, la Generalitat ha pogut reprendre l'execució d'aquest projecte, que es farà en dues fases. La primera costarà 50 milions d'euros -20 milions eixiran de la UE i 30 milions de la Generalitat- i s'encarregarà de finalitzar els treballs entre el carrer Alacant i l'Oceanogràfic. I a continuació, es durà a terme una segona fase que ascendirà a 33 milions d'euros, que l'administració valenciana espera aconseguir d'una forma similar. El traçat que uneix l'aquari amb el barri de Natzaret, extrem de la nova via, no s'inclou en aquestes obres, per la qual cosa la seua finalització es troba encara en punt mort, sense concretar.

@ramircalvo

Els terminis i el nom

El límit d'execució d'aquestes obres és l'any 2023. Des de la FGV i la Conselleria d'Obres públiques assenyalen que pròximament es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) la licitació per a la redacció d'estudis i projectes. Així que, previsiblement, aquest 2018 s'acabaran de completar els tràmits necessaris perquè en 2019 s'inicie la primera frase del projecte (Carrer Alacant - Oceanogràfic).

A més, constituïda en Consell d'Administració de l'entitat pública, la Conselleria va decidir la setmana passada canviar-li el nom a la línia. Ja no serà T2, sinó que passarà a denominar-se Línia 10, per a evitar confusions amb la Línia 2 ja existent que connecta Llíria i Torrent Avinguda.

Destacats