La forta aposta de l'Ajuntament de València per les energies renovables

Joan Ribó ha anunciat recentment el desenvolupament d'una companyia mixta d'energia

Guardar

L'Alcalde de València, Joan Ribó, en un dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics
L'Alcalde de València, Joan Ribó, en un dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics

El compromís de l'Ajuntament de València amb la producció d'energia renovable és innegable. Són molts els projectes que des de les diferents regidories s'estan duent a terme i que tenen com a fi última aconseguir que València es convertisca en una ciutat climàticament neutra al final de la dècada. Un treball transversal encapçalat per l'àrea d'Ecologia Urbana, Emergència Climàtica i Transició Energètica.

L'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, va comunicar fa pocs dies per al periòdic València Plaza que tècnics de l'Ajuntament estan estudiant la possibilitat de crear una companyia d'energia dirigida i gestionada pel govern local, però que comptara al seu torn amb capital privat. Una fórmula mixta l'objectiu de la qual seria abaratir els costos de l'electricitat, més elevats que mai en part pel conflicte entre Rússia i Ucraïna, i també avançar en la producció d'energies renovables. Un model similar als ja implantats en ciutats com Cadis o Barcelona, encara que el d'aquesta última és totalment públic.

Un altre dels grans projectes que des del consistori s'està plantejant és l'ús de l'hidrogen verd com a carburant en els autobusos urbans. L'hidrogen verd no deixa de ser l'element químic que tots coneixem i que és present en la majoria dels processos industrials, però amb la particularitat que es fabrica a través de l'electròlisi de l'aigua, un procés proveït amb energia renovable i que no genera cap residu. Desafortunadament, els costos de producció són alts i la seua introducció en el dia a dia de la societat està sent molt progressiva. Igualment, l'Ajuntament està estudiant diferents mitjans per a produir aquest tipus d'hidrogen net, com per exemple, a partir dels residus orgànics depositats als contenidors marrons de fem.

Emergència Climàtica i Transició Energètica

Així mateix, des de la regidoria d'Emergència Climàtica i Transició Energètica es treballa de manera constant per a aconseguir la descarbonització de la ciutat. Alejandro Ramón, que lidera aquesta regidoria, ha presentat una moció en el Ple del Consell per a millorar les condicions de les comunitats energètiques locals (CEL). Amb aquesta proposta, el regidor planteja un augment de 100 kW a 5 MW la potència nominal màxima de les instal·lacions de producció renovable susceptibles de convertir-se en CEL, augmentar de 500 a 5.000 metres el radi màxim d'acció de les CEL o facilitar la incorporació o retirada dels membres de la CEL, entre altres mesures.

Ramón també va propiciar des de Emergència Climàtica i Transició Energètica la creació de l'Oficina de l'Energia, un espai d'assessorament gratuït a la població en qüestió d'eficiència energètica en la llar. En el context actual de pujada de preus en la factura de la llum i l'energia, aquest servei ha experimentat una alta demanda impossible d'atendre, per la qual cosa el semestre vinent està previst l'obertura de dues noves oficines més, una en el Mercat de Torrefiel i una altra en la zona del parc de l'Oest, a més d'una altra oficina ambulant.

Destacats