L'hidrogen verd, una de les energies del futur

Aquest nou recurs energètic pot ser fonamental en l'aposta per la descarbonització

Guardar

Tanc per a l'emmagatzematge i distribució de l'hidrogen
Tanc per a l'emmagatzematge i distribució de l'hidrogen

Recentment, s'està sentint parlar de l'hidrogen verd o hidrogen renovable. Aquesta font d'energia tan nova no deixa de ser l'hidrogen que tots coneixem, però obtingut d'una manera molt més sostenible.

L'hidrogen és un element químic present en moltíssimes accions quotidianes, especialment en processos industrials i en el combustible. No obstant això, mai es troba en solitari i per a separarar-lo d'altres elements, com poden ser el carboni o l'oxigen, és necessari dur a terme diferents procediments, alguns d'ells molt contaminants.

El gran avantatge de l'hidrogen verd és que s'aconsegueix a través de l'electròlisi de l'aigua, un procés que consisteix a usar un corrent elèctric per a descompondre les molècules de l'aigua i que es proveeix amb energies renovables, com l'eòlica o la solar. Per tant, l'únic residu generat una vegada realitzat el procés és l'aigua.

És, en conseqüència, una energia neta, ja que l'únic residu que genera és l'aigua; renovable, perquè utilitza recursos naturals inesgotables com a sol la llum solar i el vent; es pot comprimir i emmagatzemar durant molt de temps, i transportable, és lleugera i pot traslladar-se a través de tancs fàcilment manejables.

Sens dubte, l'hidrogen verd és una aposta segura en el camí de la descarbonització global, un dels objectius que es pretenen aconseguir per a l'any 2050 en la lluita contra el canvi climàtic. Desafortunadament, la introducció de l'hidrogen renovable està sent molt progressiva pels seus alts costos de producció i implantació i la necessària recerca que requereix.

Estratègia Valenciana d'Hidrogen Renovable 2030

Així mateix, la Generalitat Valenciana està decidida a invertir i produir hidrogen verd, en línia amb els propòsits del Pacte Verd Europeu i l'Estratègia Europea de l'Hidrogen, així com el Pla Nacional d'Energia i Clima (PNIEC), al mateix temps que contínua amb la resta de projectes relacionats amb la reducció d'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle.

L'Estratègia de l'Hidrogen Renovable de la Comunitat Valenciana (EH2CV) pretén desenvolupar un marc que facilite desenvolupar una indústria sostenible d'hidrogen verd en la comunitat i que s'estructura entorn de quatre eixos: l'impuls a la generació i demanda d'hidrogen renovable; la fabricació i el desenvolupament de tecnologia capaç de produir-lo, transportar-lo i consumir-lo, la contribució a un desenvolupament del marc regulador, i la promoció i millora del coneixement de la seua tecnologia.

La Generalitat, a través de la Conselleria d'Economia Sostenible, pretén implementar una sèrie de mesures d'ací a 2030 que consoliden l'ús i la producció d'hidrogen verd en la Comunitat Valenciana, per a així estar més prop dels objectius que tenen com a fi última la descarbonització.

Altres fonts d'energia renovables

València és la ciutat espanyola que més ha reduït els seus índexs de contaminació en els últims anys. Una de les últimes propostes de l'Ajuntament de València és l'ús de l'hidrogen verd com a carburant per als autobusos urbans. Encara s'estan estudiant les possibilitats, però confirma el constant compromís del consistori per a continuar millorant en el que a eficiència energètica es refereix i arribar a ser una ciutat climàticament neutra en 2030.

És per això que des de l'àrea d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, s'estan desenvolupant diferents projectes que s'espera que s'implementen en un futur pròxim. Un d'ells és Rèquiem in Power, que consistirà en la col·locació de plaques solars en la secció 19 del Cementiri de València per a generar energia destinada especialment a l'autoconsum. També es vol apostar per l'energia de les ones, que aprofita el moviment oscil·lant de les ones per a generar energia. Aquesta és molt més desconeguda i encara està en fase experimental.

Destacats