Climent defensa la necessitat d'avançar cap a un model energètic 'amb major pes de les energies renovables'

Economia ha presentat l'Estratègia d'Hidrogen Renovable en la Comunitat Valenciana 2030

Guardar

Rafa Climent durant la presentació de l'Estratègia de l'Hidrogen Renovable de la Comunitat Valenciana 2030
Rafa Climent durant la presentació de l'Estratègia de l'Hidrogen Renovable de la Comunitat Valenciana 2030

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha advertit sobre "la imperiosa necessitat d'avançar en l'eficiència energètica i cap a un nou model energètic, no sols més net gràcies al pes més gran de les energies renovables, sinó també més equilibrat, que proporcione una major autonomia energètica al nostre territori, reduint així la dependència de fonts d'energia exteriors que poden fer-nos patir aquests desmesurats increments de preus en l'energia".

La conselleria d'Economia Sostenible ha presentat l'Estratègia de l'Hidrogen Renovable de la Comunitat Valenciana 2030, que proporciona un marc per al desplegament d'aquesta energia en el nostre territori durant els pròxims anys, i impulsar la descarbonització.

Climent ha assenyalat que "ens trobem en una transició cap a un sistema energètic descarbonitzat, que transformarà radicalment com es distribueix, emmagatzema i consumeix l'energia, i estem segurs que el desplegament de la tecnologia entorn de l'hidrogen verd ha de ser una de les plaques tractores del conjunt de l'economia, a través de l'impuls del desenvolupament sostenible, la indústria, el coneixement tecnològic i la creació d'ocupació".

En aquest sentit, el conseller espera que "en el període 2022 i 2030 augmente el nombre d'empreses en la cadena de valor de l'hidrogen i que es consolide un ecosistema local entorn d'aquest sector energètic".

La secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Rebeca Torró, ha manifestat que "el Govern valencià fa una clara aposta per les energies renovables en sintonia amb el procés de descarbonització que marca la UE i el suport a les energies netes com l'hidrogen renovable.

"L'estratègia traça actuacions ambicioses, proposades com una actuació conjunta entre els agents de la cadena de valor que operen en la Comunitat Valenciana i serà el marc en el qual es desplegue l'economia de l'hidrogen amb el foment de les inversions i la innovació", segons Torró.

Per part seua, la directora general d'Indústria, Energia i Mines, Empar Martínez, ha destacat que "després d'un any de treball en l'alineació i orientació de diferents línies empresarials, l'estratègia aglutina iniciatives d'altíssim valor que contribuiran a la descarbonització de la indústria, especialment la química, la ceràmica i tota aquella intensiva en consum energètic, com la cementera.

En aquest sentit, Empar Martínez ha situat com a pols importants per a l'ús de l'hidrogen "l'eix de Castelló, on opera la indústria de refinament i la ceràmica, la zona de Sagunt, on aquesta energia pot convertir-se en un element més d'atracció d'empreses o el Port de València, donada la seua aposta clara per un projecte integral de transició energètica per a ser un port d'emissions zero, i que ja aglutina més de 13 projectes interessants amb hidrogen sobre mobilitat intraportuària o hidrolineres".

Estratègia Valenciana de l'Hidrogen Renovable

En línia amb els objectius del Pacte Verd Europeu i l'Estratègia Europea de l'Hidrogen, així com el Pla Nacional d'Energia i Clima (PNIEC), i en el marc del Pla Estratègic de la Indústria Valenciana (PEIV), la Generalitat es proposa impulsar iniciatives centrades a generar una cadena de valor de l'hidrogen basada en la producció i consum d'hidrogen renovable en diferents sectors que necessiten millorar la seua competitivitat mitjançant la reducció de la factura energètica, com són les indústries energètic-intensives, el sector portuari, la indústria del refinament, la mobilitat i el tractament d'aigües.

Així mateix, persegueix continuar amb el procés d'adaptació a les exigències de reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

L'Estratègia de l'Hidrogen Renovable de la Comunitat Valenciana (EH2CV) comprén actuacions ambicioses plantejades de manera cooperativa entre els actors de la cadena de valor presents a la regió, amb la finalitat de generar un impacte significatiu en la millora de la competitivitat empresarial.

L'objectiu és proporcionar un marc coherent per al desplegament de l'economia de l'hidrogen, fomentant les innovacions i les inversions a través d'una sèrie d'objectius per a 2030, entre els quals destaquen els següents:

  • Posar en marxa pilots de testatge i desenvolupament d'equipament industrial avançat per a la generació i aplicació d'hidrogen renovable.
  • Aconseguir una producció de 30.000 tones per any d'hidrogen a partir d'energies renovables.
  • Tindre en funcionament instal·lacions d'electròlisis amb potència total d'almenys 350 MW.
  • Cobrir el 25 % de l'hidrogen consumit en la indústria química i ceràmica i també en la indústria de refinament amb hidrogen renovable.
  • Desenvolupament de tecnologia d'hidrogen destinada a la tracció en el trans-port portuari i aeroportuari.
  • Subministrament d'hidrogen renovable a 550 vehicles lleugers i pesats per a transport de mercaderies, 15 autobusos inclosos, i tindre en funcionament 12 hidrolineres públiques, així com 2 línies de trens comercials propulsades amb hidrogen renovable.
  • Facilitar instal·lacions avançades de testatge d'equipament industrial per a la generació i ús de l'hidrogen.
  • Fomentar projectes pilot en diversos àmbits industrials, com per exemple en sistemes d'electròlisis per a l'aprofitament de l'aigua provinent de depuradores, projectes pilot que utilitzen la xarxa gasística per al transport d'hidrogen, per a facilitar l'aprofitament de la calor residual provinent de la producció d'hidrogen i per a aprofitar l'hidrogen com a mecanisme de flexibilitat per al sector elèctric.

El pla d'acció per a aconseguir els objectius de l'Estratègia de l'Hidrogen Renovable de la Comunitat Valenciana per a 2030 s'estructura en quatre eixos: impuls de la generació i la demanda, desenvolupament tecnològic, marc regulador i promoció. Per a cadascun d'aquests eixos es contempla el següent conjunt de línies d'actuació:

  • Impulsar la generació i la demanda.
  • La fabricació i el desenvolupament de béns d'equip i tecnologia per a produir, transportar i consumir hidrogen.
  • Contribuir al desenvolupament del marc regulador.
  • La promoció i millora del coneixement de la tecnologia d'hidrogen.
Destacats