L'Alzheimer, la malaltia 'oblidada' que ja afecta 37.400 persones a la Comunitat Valenciana

El Col·legi Major Rector Peset acull l’exposició sobre l’Alzheimer “Se m’ha oblidat que t’he oblidat”, una obra que intenta sensibilitzar sobre aquesta malaltia que ja suma 4.000 casos nous en el que duem d’any a la Comunitat

Guardar

alzheimer
alzheimer

Fins al pròxim 13 d'octubre, el Col·legi Major Rector Peset acull l'exposició "Se m'ha oblidat que t'he oblidat", organitzada per la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV). Aquesta mostra intenta sensibilitzar sobre una xacra que continua augmentant en la nostra societat, l'Alzheimer.

Aquesta obra presentada en diversos formats està confeccionada per l'associació de dones artistes "Blanco, Negro i Magenta" aconsegueix conscienciar sobre aquesta, ara com ara, incurable malaltia per mitjà d'un diàleg entre les obres que componen l'exposició en diferents formats -dibuixos, fotografies, vídeos, obra tèxtil, escultures...-.

L'ALZHEIMER A NIVELL NACIONAL I AUTONÒMIC

A Espanya hi ha 800.000 persones amb aquesta malaltia, ja que es tracta de la causa més comuna de demència i representa aproximadament entre el 60 i el 70% d'aquests casos. Cada any són diagnosticats aproximadament 40.000 nous casos en tot el país. Segons les directrius de l'OMS per a la reducció de la deterioració cognitiva i de la demència, uns hàbits de vida més saludables podrien ajudar a reduir-lo.

En la Comunitat Valenciana, les xifres tampoc milloren. La Conselleria de Sanitat registre el passat 31 d'agost 3.981 nous casos d'Alzheimer en tota la nostra autonomia, dels quals 1.410 són homes i 2.571, dones, sent de 81 l'edat mitjana. Aquesta malaltia afecta en el nostre territori un total de 37.377 persones, de les quals 25.699 són dones (el 6 9%) i 11.678 homes (el 31%).

Les dades d'activitat hospitalària de pacients amb Alzheimer de què disposa la Direcció General d'Assistència Sanitària revelen que en 2018 es van registrar un total de 8.061 altes hospitalàries relacionades amb aquesta malaltia, 7.812 als hospitals dels diferents departaments de salut, als quals s'uneixen els 249 ingressos registrats als hospitals de persones malaltes cròniques i de llarga estada (Hacles).

LA GENERALITAT CONTRA L'ALZHEIMER

Per a lluitar contra aquesta malaltia que afecta tantes persones, la Conselleria d'Igualtat va destinar la setmana passada 87 milions d'euros en prevenció i assistència a persones amb Alzheimer en la Comunitat Valenciana. A més, Igualtat també concedirà ajudes per a un total de 50 entitats per un import d'1.552.250 euros, per la qual cosa s'estima que més de 2.000 persones i famílies valencianes es beneficien d'aquest tipus d'actuacions.

Entre els diferents programes que realitzen cal destacar els de respir familiar, tallers de psicoestimulación cognitiva, servei d'ajuda a domicili, intervenció i inserció social de les persones afectades i despeses de manteniment i personal dels centres que aquestes entitats gestionen.

CENTRES ESPECIALITZATS D'ATENCIÓ A MAJORS

Els 34 Centres Especialitzats d'Atenció a Majors (CEAM) que existeixen en la Comunitat -15 a la província de València- ofereixen diversos programes i activitats per a previndre l'Alzheimer, juntament amb serveis especialitzats i específics que intenten aconseguir el manteniment de les persones majors en un estat físic i emocional que els permeta una autonomia personal i que evite o retarde situacions de dependència.

En concret, la prevenció de la malaltia d'Alzheimer es treballa des de totes les àrees, amb cursos o tallers d'entrenament cognitiu o de memòria, formatius, ocupacionals i socials. Per al manteniment i funcionament dels CEAM la Conselleria destina al voltant d'11,5 milions d'euros. Respecte a la xarxa assistencial per a persones majors en situació de dependència, aquest compte amb més de 27.000 places residencials i 5.000 places en centres de dia.

Destacats