Igualtat destina 87 milions d'euros en prevenció i assistència a persones amb Alzheimer en la Comunitat Valenciana

Guardar

alzheimer
alzheimer

La directora general de Persones Majors, Mercedes Santiago, ha assenyalat aquest dissabte, Dia Mundial de l'Alzheimer, que "el compromís de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives amb aquesta malaltia es tradueix en una inversió de 87 milions d'euros per a programes especialitzats de prevenció i assistència".

Es calcula que actualment existeixen al voltant de 50.000 persones malaltes d'Alzheimer diagnosticades en la Comunitat Valenciana i 100.000 familiars afectades, ha explicat la Generalitat en un comunicat.

La demència senil s'ha convertit en el tercer problema de salut als països desenvolupats darrere dels accidents vasculars i el càncer, i la malaltia d'Alzheimer constitueix al voltant del 60 per cent de totes les demències.

La directora general ha indicat que el compromís del Consell amb aquestes persones i les seues famílies "és oferir respostes socials i sanitàries que milloren les seues vides, tant en l'àrea de l'atenció especialitzada dels recursos i centres com en els programes preventius dirigits a les persones majors".

AJUDES A 50 ASSOCIACIONS

La Conselleria regula i convoca anualment ajudes que financen programes de serveis d'atenció a l'Alzheimer desenvolupats per entitats locals i principalment per les diferents associacions de familiars.

En l'exercici de 2019 es concediran ajudes per a un total de 50 entitats per un import d'1.552.250 euros, per la qual cosa s'estima que més de 2.000 persones i famílies de la Comunitat es beneficiaran d'aquest tipus d'actuacions.

Entre els diferents programes que realitzen cal destacar els de respir familiar, tallers de psicoestimulació cognitiva, servei d'ajuda a domicili, intervenció i inserció social de les persones afectades i despeses de manteniment i personal dels centres que aquestes entitats gestionen.

PREVENCIÓ I ATENCIÓ

La directora general ha assenyalat que la prevenció és "essencial" en les malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer, i en aquest sentit ha destacat "els programes i activitats preventives" que ofereixen els Centres Especialitzats d'Atenció a Majors (CEAM) dependents de la conselleria.

Actualment existeixen en la Comunitat Valenciana un total de 34 CEAM on s'ofereix una atenció preventiva amb serveis especialitzats i específics tendents a aconseguir el manteniment de les persones majors en un estat físic i emocional que els permeta una autonomia personal i que evite o retarde situacions de dependència.

En concret, la prevenció de la malaltia d'Alzheimer es treballa des de totes les àrees, amb cursos o tallers d'entrenament cognitiu o de memòria, formatius, ocupacionals i socials. Per al manteniment i funcionament dels CEAM la Conselleria destina al voltant d'11,5 milions d'euros.

Respecte a la xarxa assistencial per a persones majors en situació de dependència, aquest compte amb més de 27.000 places residencials i 5.000 places en centres de dia.

Es calcula que al voltant del 39% d'aquestes places de titularitat pública i d'aquelles finançades per la Generalitat a través d'algun tipus de subvenció estan ocupades per malalts d'Alzheimer i altres demències. Aquestes dades signifiquen, ha assenyalat Mercedes Santiago, que la Generalitat "realitza una inversió del voltant de 74 milions d'euros en tractament i assistència".

Destacats