L'ampliació nord del Port de València mantindrà la DIA de 2007 malgrat els canvis en el projecte inicial

Ports de l'Estat confirma la vigència de la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) de 2007 mentre que l'Ajuntament demana un nou estudi mediambiental

Guardar

Port de València
Port de València

El Govern donava llum verda el passat divendres a l'ampliació del port de València a través d'un informe favorable elaborat per l'Organisme Públic Ports de l'Estat (OPPE) que depén el Ministeri de Transports. Així, el departament ministerial donava via lliure per a la construcció d'una nova terminal de contenidors en el port.

Un dels punts més significatius d'aquest informe és que descarta la necessitat de fer una nova Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) com a requisit imprescindible per a dur a terme l'ampliació nord. Per això, des de l'OPPE es considera que la DIA que ja es va realitzar fa 15 anys, concretament en el 2007, segueix vigent.

No obstant això, Ports de l'Estat sí que observa que l'Autoritat Portuària de València (APV) "en qualitat de promotor de l'actuació" haurà d'emetre una certificació abans d'aprovar el projecte d'ampliació nord que detalle que aquest no ha de ser avaluat ambientalment.

Així, des de Ports de l'Estat es confirma que el pla d'ampliar el port de València ja presenta "tots els elements de judici necessaris per a emetre aquesta certificació". Per aquesta raó, segons reitera aquest organisme, l'informe favorable de l'Estat recolza que no és indispensable un nou estudi ambiental, ja que no s'inclumpleixen cap dels supòsits que recull la llei d'avaluació ambiental aprovada en 2013.

D'altra banda, des de l'APV es justifica no fer una nova DIA argumentant que, a pesar que el projecte ha patit modificacions, aquestes no causen un augment de les emissions, "sinó molt al contrari, suposa una reducció d'emissions".

Canvis al projecte del port

En concret, la planificació inicial ha patit dues modificacions principals. En primer lloc, a causa del canvi en la configuració dels molls, que ara estaran dedicats totalment a contenidors, s'ha incrementat la quantitat de material de farciment que s'emplearà.

Terminal de contenidors del Port de València
Terminal de contenidors del Port de València

Mentre que en el projecte inicial (i el que s'estableix en la DIA de 2007) es preveia usar 19 milions de metres cúbics d'arena per a emplenar els molls, ara aquesta quantitat ha augmentat fins als 23 milions, quatre milions més.

No solament això, sinó que també s'ha traslladat la terminal de creuers a les drassanes de Boluda i l'emplaçament de les quals, amb un total de 4700 metres quadrats, allotjarà dues torres d'oficines i una zona d'aparcaments.

L'informe desmenteix més danys mediambientals

Malgrat les modificacions realitzades en el projecte inicial, l'últim informe publicat pel Ministeri de Transports divendres passat desmenteix que es vagen a produir més conseqüències mediambientals de les quals ja s'havien estimat en la Declaració d'Impacte Mediambiental (DIA) de 2007.

Quant als abocaments en els llits públics o el litoral, el document planteja que aquests seran "inapreciables", ja que no es va a produir una dispersió dels materials fins que puga afectar als espais protegits que se situen a l'entorn del port.

D'altra banda, tampoc es generaran més residus perquè es preveu aprofitar els materials que resulten de les demolicions, aquells que provinguen dels dragatges i de la retirada o desmuntatge de les instal·lacions que ja hi ha en el port.

Vista aérea del Puerto de València
Vista aèria del Port de València

Això, i segons l'informe ministerial, contribuirà al fet que no s'hagen d'extraure més recursos naturals. De la mateixa manera, tampoc es té contemplades variacions, respecte a la DIA de 2007, que afecten en major o menor mesura al patrimoni cultural ni subaqüàtic de la Comunitat Valenciana.

Reaccions polítiques

L'anunci de l'APV de mantindre la DIA de 2007 no ha tardat a causar reaccions, tant a favor com en contra, dels principals líders polítics a nivell autonòmic. Una de les més destacades ha sigut la de l'alcalde de València Joan Ribó, qui es posiciona, de forma contundent, en contra d'iniciar l'ampliació del port sense realitzar prèviament una nova DIA.

Per a Ribó, aquesta nova declaració hauria de tindre en compte "elements clau" com són conéixer els efectes que tindrà aquesta ampliació en les platges del sud o considerar com afectarà a la mobilitat tant en la pròpia ciutat com en la seua àrea metropolitana. "Vull una ciutat amb port, no un port amb ciutat", va declarar divendres passat.

"Com a alcalde dic el mateix que vaig dir en el seu moment: l'ampliació del port exigeix una DIA que evidentment han de fer les autoritats mediambientals, no ho pot fer Ports de l'Estat; no pot ser la mateixa organització que fa l'obra i que es dona el permís, no té sentit", ha subratllat el primer edil.

L'alcalde de València, Joan Ribó
L'alcalde de València, Joan Ribó

Per la seua banda, la síndica de Compromís en les Corts Papi Robles també s'ha posicionat a favor d'una nova DIA i ha anunciat que la seua formació política s'unirà als recursos judicials que interposen els moviments veïnals que lluiten en contra d'aquesta ampliació si les obres comencen sense una nova DIA.

La vicepresidenta Mónica Oltra va defensar el divendres després del ple del Consell que l'ampliació del port de València i "totes les decisions polítiques" han de seguir el full de ruta del Botànic que té com un dels seus eixos principals la lluita contra l'emergència climàtica.

Mentrestant, el president Ximo Puig advoca per trobar "un equilibri" que compatibilice els criteris mediambientals amb "les possibilitats de creixement i de prosperitat social als valencians".

Des del PP, la portaveu dels populars en l'Ajuntament de València, María José Catalá, celebra l'informe favorable del Ministeri i creu que l'ampliació "és vital per a atraure i consolidar inversions estratègiques a la Comunitat". Així i tot, Catalá ha demanat al Govern central que duga a terme "inversions per a protegir i regenerar les platges de València".

María José Català
María José Català, portaveu del Partit Popular en les Corts Valencianes

 

Arxivat a:

Destacats