La Generalitat crea el primer espai a València per a tractar a les persones amb malaltia mental crònica

El complex, que se situarà en el barri de La Torre, comptarà amb dos centres específics residencials, un centre de dia i un centre de rehabilitació i integració social

Guardar

Persones passejant per un carrer de València
Persones passejant per un carrer de València

La ciutat de València comptarà amb un complex d'atenció a persones amb malaltia mental crònica. Serà un espai situat en el barri de La Torre i que comptarà amb dos centres específics residencials, un centre de dia i un centre de rehabilitació i integració social.

Així, la capital del Túria comptarà amb el seu primer centre residencial i diürn públic destinat a salut mental, ja que en aquests moments no existeix cap que oferisca aquest tipus d'atenció especialitzada. Serà gràcies a una inversió de 14,75 milions d'euros realitzats per part de la Conselleria d'Igualtat i Salut Pública que encapçala Mónica Oltra.

La Generalitat ha tret aquesta setmana a licitació un projecte que se suma al que se situarà en el barri de Montolivet, que comptarà amb un centre residencial amb 64 places i 28 places en 10 habitatges assistencials per a persones majors, amb un finançament de 12 milions d'euros.

Tots dos projectes s'inclouen en el Pla Convivint d'Infraestructures de Serveis Socials 2021-2025 de la Generalitat i permetran ampliar l'oferta de places públiques de serveis socials a la ciutat i la seua àrea metropolitana.

Pla Convivint: 561 milions d'euros per a reformar o iniciar 247 instal·lacions

Residència de Montolivet a València
Residència de Montolivet a València

El Pla Convivint d'Infraestructures de Serveis Socials contempla una inversió de 561 milions d'euros entre 2021 i 2025 per a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions en tot el territori valencià, que permetran la creació de 6.600 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, com les persones majors, amb diversitat funcional o usuàries de prestacions relacionades amb la salut mental.

El pla compta, actualment, amb 23 infraestructures executades o en procés d'execució. Concretament, les residències de persones majors de Lledó a Castelló de la Plana, així com la de Vinaròs i El Pinós ja estan en marxa, juntament amb el centre per a persones amb problemes de salut mental d'Alcoi i un centre d'infància a Alacant.

Respecte a les obres que hi ha en execució, són un total de 13 amb un valor de 17 milions d'euros, i entre les quals destaquen la reforma integral de la residència de persones majors d'Elda, que té un cost de 7,9 milions d'euros o la de la residència per a persones amb diversitat funcional de Vall d'Umbrí, amb un pressupost de 2,3 milions d'euros.

En aquest 2022, els Ajuntaments de la Comunitat Valenciana seran els encarregats de fer front a un total de 116 milions d'euros, una xifra que els permetrà actuar en 33 noves residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables.

L'objectiu del Pla és garantir que tots els departaments de serveis socials tinguen, almenys, un recurs de cada tipologia i que hi haja un recurs públic a menys de 20 minuts si és diürn i a 30 si és residencial.

170 places al complex de La Torre

Mónica Oltra, durant la presentació del Pla Convivint
Mónica Oltra, durant la presentació del Pla Convivint

El nou complex de La Torre disposarà d'un total de 170 places de diferents tipologies per a l'atenció de persones amb malaltia mental greu, i s'edificarà en una parcel·la de més de 4.000 m² de la part nova de la pedania.

La seua construcció es dividirà en dos blocs. El primer estarà format per dos Centres Específics per a Malalts Mentals (CEEM) amb una capacitat de 40 places residencials, cadascun d'ells, i disposats en cinc altures. El segon bloc inclourà un Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) amb una capacitat de 70 places en la planta baixa.

Finalment, es comptarà amb un centre de dia per a 20 persones que oferirà programes intensius de recuperació funcional i activitats estructurades d'ocupació del temps lliure.

La construcció s'estructurarà en mòduls de convivència seguint el model residencial impulsat per la Conselleria d'Igualtat, estarà ben connectat amb l'entorn urbà i pròxim a serveis, com el centre de salut. En total es projecten més de 10.000 m² construïts i àmplies zones exteriors tan cobertes com al jardí.