Igualtat destina 12 milions d'euros per a la construcció a València d'una residència per a persones majors dependents i habitatges tutelats

Guardar

Residència de Montolivet a València
Residència de Montolivet a València

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha destinat més de 12 milions d'euros per a la construcció a la ciutat de València d'una residència per a persones majors en situació de dependència i habitatges tutelats.

El director general d'Infraestructures Socials, Enric Juan, ha indicat que concretament la Conselleria finançarà les obres amb un total de 12.383.875 euros que s'emmarquen en el Pla Convivint de la Generalitat, i ha assenyalat que ja s'ha tret a licitació el contracte per a la seua execució.

El centre residencial, que se situarà en el barri de Montolivet, disposarà de 64 places residencials i 28 places en 10 habitatges assistencials, i la seua construcció "seguirà el nou model d'atenció residencial dissenyat per la Conselleria i que intenta que els centres siguen els més semblants a una llar afavorint la convivència i l'àmbit relacional entre les persones que viuen en ella".

El director general d'Infraestructures Socials ha destacat que aquest nou projecte "és una de les primeres obres del Pla Convivint a la ciutat de València i la seua àrea metropolitana", que s'ha prioritzat per a poder oferir una oferta de recursos públics concorde a les necessitats i al dèficit de places públiques en tots els sectors "arrossegat durant anys".

Complex residencial

El total de places del nou conjunt residencial serà de 92. D'una banda, la residència per a persones majors en situació de dependència constarà de 64 places en quatre mòduls de 16 places cadascun d'ells, i comptarà amb una unitat d'hospitalització amb capacitat per a 8 persones.

Amb aquesta actuació, ha explicat el director general, "des de la Conselleria es continuen adaptant les infraestructures públiques ja existents i les de nova construcció tenint en compte el model residencial que es va projectar la passada legislatura i els aprenentatges extrets de la pandèmia per COVID-19".

A més de prevenir i facilitar necessitats per a possibles confinaments, el model residencial impulsat per Igualtat, ha recordat Enric Juan, "contempla els espais organitzats en mòduls de convivència per a emular la vida d'un habitatge particular", perquè les persones residents "es troben en un espai que els recorde el màxim possible a les seues llars".

El projecte de Montolivet contempla també com a recurs de promoció de l'autonomia de les persones usuàries, la construcció de 10 habitatges assistencials amb capacitat per a 28 persones majors que comptaran amb els seus propis espais de convivència, terrasses enjardinades i accés directe des del carrer.

Aquest tipus d'habitatges, ha explicat el director general, introdueixen un concepte "nou" en estar pensats també per a famílies que es troben en diferents situacions de dependència, com a pares majors que tenen una filla o fill amb diversitat funcional i que troben en aquests recursos "serveis concordes a les seues necessitats".

Pla Convivint

El Pla Convivint d'Infraestructures de Serveis Socials 2021-2025 contempla una inversió de 561 milions d'euros per a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions, que permetran la creació de 6.600 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, com les persones majors, amb diversitat funcional o usuàries de prestacions relacionades amb la salut mental.

Enric Juan ha incidit en la importància d'un ambiciós pla que impulsarà la construcció de centres públics i la reforma d'instal·lacions que, en molts casos, portaven més de 30 anys sense cap mena d'actualització i que ara s'adaptaran als nous models convivencials que inclouen els aprenentatges adquirits durant la COVID-19 i que situen a les persones en el centre.

L'objectiu és garantir que tots els departaments de serveis socials tinguen, almenys, un recurs de cada tipologia i que hi haja un recurs públic a menys de 20 minuts si és diürn i a 30 si és residencial, és un altre dels aspectes del pla destacats per la vicepresidenta, qui també ha posat en valor el seu caràcter ecologista i de foment de l'accessibilitat universal.

Arxivat a:

Destacats