El Consell impulsa les obres de les infraestructures de Serveis Socials

El Pla Convivint, que invertirà 561 milions d'euros en 247 instal·lacions, delegarà en 2022 un total de 116 milions d'euros als ajuntaments per a actuar en 33 nous centres i residències

Guardar

Obres d'ampliació de la Residència i Centre de Dia ‘La Vila’ d'Almussafes
Obres d'ampliació de la Residència i Centre de Dia ‘La Vila’ d'Almussafes

Els Ajuntaments de la Comunitat Valenciana seran els encarregats de fer front, durant aquest 2022, a un total de 116 milions d'euros provinents de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. Uns diners que els permetrà actuar en infraestructures de Serveis Socials, concretament en 33 noves residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, com les persones majors, amb diversitat funcional o persones usuàries de prestacions relacionades amb la salut mental.

L'objectiu, tal com destaca la consellera Mónica Oltra, és "agilitar" l'execució i la posada en marxa d'unes instal·lacions que són "urgents i necessàries" en el territori valencià.

Aquesta iniciativa s'emmarca dins del Pla Convivint, impulsat per aquesta àrea, i que té previst invertir 561 milions d'euros per a reformar o iniciar 247 instal·lacions al llarg de tot el territori. Un pla que, a més, crearà al voltant de 6.600 noves places públiques.

Aquests treballs se sumaran a altres 25 inversions que estan contemplades en el pressupost de la Conselleria per al present 2022 i que suposaran la creació de nous centres o la rehabilitació dels existents, i entre els quals destaquen l'adquisició d'habitatges per a promocionar la vida independent de les persones sense llar o el projecte d'una residència per a persones majors en el Penyagolosa.

23 infraestructures en marxa

El Pla Convivint, que es presentava a mitjan abril de 2021, naixia amb l'objectiu de dignificar la xarxa pública de serveis socials amb nous models residencials, més humanitzats i centrats en les persones, i amb una aposta clara per acostar els recursos a la ciutadania.

L'objectiu és cobrir aquestes necessitats garantint una equitat territorial, permetent que cada departament tinga, almenys, un centre de cada tipologia; la disminució del temps de desplaçament, fixant-se 20 minuts màxims per als centres de dia i 30 minuts per als centres residencials; l'eficiència temporal i econòmica; i la lluita contra la despoblació amb el disseny de recursos de proximitat per als quals s'optarà per les extensions dels centres diürns.

El pla compta, actualment, amb 23 infraestructures executades o en procés d'execució. Concretament, les residències de persones majors de Lledó a Castelló de la Plana, així com la de Vinaròs i El Pinós ja estan en marxa, juntament amb el centre per a persones amb problemes de salut mental d'Alcoi i un centre d'infància a Alacant.

Respecte a les obres que hi ha en execució, són un total de 13 amb un valor de 17 milions d'euros, i entre les quals destaquen la reforma integral de la residència de persones majors d'Elda, que té un cost de 7,9 milions d'euros o la de la residència per a persones amb diversitat funcional de Vall d'Umbrí, amb un pressupost de 2,3 milions d'euros.

Mónica Oltra, durant la presentació del Pla Convivint
Mónica Oltra, durant la presentació del Pla Convivint

Increment exponencial de la inversió

La inversió en aquesta àrea ha crescut exponencialment en els últims anys. Només en 2021 es va aconseguir la xifra invertida entre 2007 i 2009, quan es va pressupostar un màxim de 21 milions d'euros per a infraestructures socials.

La inversió total de la Vicepresidència en 2022, tant de manera directa com delegada als ajuntaments i mancomunitats, serà de 146,5 milions d'euros, un 70% més que la suma de tot el pressupostat entre les legislatures 2007 i 2015, quan es van invertir 84 milions d'euros.

4.800 nous llocs de treball en 2022

Aquesta inversió crearà llocs de treball directes i indirectes, particularment en el camp de la construcció, l'obra pública i el manteniment i serveis associats.

Segons els càlculs realitzats per la Federació d'Obres Públiques d'Alacant, en funció a l'estimació de llocs de treball que genera la inversió pública, al llarg d'aquest 2022 es poden arribar a generar 4.800 llocs de treball en el sector de la construcció pel que fa a la posada en marxa d'aquestes infraestructures.

En aquest sentit, ha destacat l'aposta del seu departament per impulsar el sector de la construcció, però "des d'uns criteris ètics i sostenibles, enfront del que va ocórrer durant el boom de la rajola, quan es va arribar a tots els sectors, però es va oblidar als serveis socials", ha afirmat Oltra.

Destacats