La Generalitat presenta el Pla Convivint: 561 milions per a dignificar la xarxa pública de serveis socials

Aquest ambiciós pla impulsarà la construcció i reforma de centres públics perquè, com ha assenyalat Mónica Oltra, "va arribar el moment de deixar de mirar-nos de reüll per a mirar-nos de front"

Guardar

Mónica Oltra, durant la presentació del Pla Convivint
Mónica Oltra, durant la presentació del Pla Convivint

La Generalitat Valenciana ha presentat el primer pla d'infraestructures de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana 2021-2025. Un pla que, durant els pròxims anys i sota el nom de Pla Convivint, no només dignificarà la xarxa pública de serveis socials amb nous models residencials, més humanitzats i centrats en les persones, i amb una aposta clara per acostar els recursos a la ciutadania, sinó que comptarà amb una inversió de 561 milions d'euros amb els quals la Comunitat Valenciana garantirà un sistema públic de qualitat.

I és que com ha explicat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, el Pla Convivint se centra en uns objectius fonamentals: cobrir les necessitats garantint una equitat territorial, és a dir, cada departament disposarà, almenys, d'un centre de cada tipologia; la disminució del temps de desplaçament, fixant-se 20 minuts màxims per als centres de dia i 30 minuts per als centres residencials; l'eficiència temporal i econòmica; i la lluita contra la despoblació amb el disseny de recursos de proximitat per als quals s'optarà per les extensions dels centres diürns.

Per això, els 561 milions d'inversió es destinaran a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions, que permetran la creació de 6.600 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, com les persones majors, amb diversitat funcional o usuàries de prestacions relacionades amb la salut mental que, a més, suposarà la creació de 3.500 nous llocs de treball directes.

En aquest aspecte, Oltra ha volgut destacar la importància d'un pla d'aquestes característiques que "impulsarà la construcció de centres públics i la reforma d'instal·lacions que, en molts casos, portaven més de 30 anys sense cap mena d'actualització i que, ara, s'adaptaran als nous models convivencials que inclouen els aprenentatges adquirits durant la COVID-19 i que situen a les persones en el centre".

Durant la presentació del pla, que es finançarà amb fons propis de la Generalitat, així com amb els procedents de les ajudes europees i d'algunes aportacions municipals, també ha intervingut el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha titllat el pla "d'una eina potent de consolidació de l'estat social valencià". Així, ha assenyalat que "els serveis socials eren el vertader forat negre de la Comunitat Valenciana amb una diferència catastròfica, en termes de convergència, amb la mitjana estatal de despesa". Ara, ha afegit, "la Comunitat Valenciana comptarà amb una xarxa de recursos integrats, d'acord amb les necessitats reals, que ens faran una societat més cohesionada, humana i decent".

Actuacions previstes

En l'àmbit de persones majors, el Convivint contempla 100 actuacions i una inversió de 279 milions d'euros, que permetran duplicar el nombre de residències públiques i multiplicar per 12 els recursos d'atenció diürna, a més d'instal·lar punts d'atenció en la proximitat en el món rural, que consistirà en un centre de dia amb extensions que seran gestionades pel mateix personal, i que en la seua majoria seran a la província de Castelló. En aquest sentit, Oltra ha volgut recordar la importància d'apostar pels centres diürns, ja que "es treballa la prevenció i l'autonomia. Com més centres de dia, més es retarda l'entrada a les residències o la necessitat d'altres recursos assistencials".

El pla contempla una inversió de 81 milions d'euros destinats a 27 actuacions en l'àmbit de la diversitat funcional, la qual cosa permetrà duplicar el nombre de recursos públics fins a arribar a les 17 residències i els 10 centres de dia o ocupacionals.

La inversió en actuacions en centres per a persones amb problemes de salut mental serà de 74 milions d'euros, la qual cosa suposarà multiplicar per quatre el nombre de centres públics i garantir l'existència d'un recurs d'aquestes característiques en tots els departaments de serveis socials.

El pla 'Convivint' també contempla una aposta per millorar la xarxa de centres d'atenció diürna destinats a la infància i l'adolescència més vulnerable, amb 20 nous centres, la majoria dels quals se situaran a la província d'Alacant, on existeix una major manca d'aquesta mena de recurs.

La xarxa per a dones víctimes de violència de gènere rebrà una inversió de 3 milions d'euros per a la posada en marxa de 6 nous recursos, i també està prevista una inversió de 96 milions d'euros per a actuacions en 57 centres destinats a dignificar les instal·lacions que ja estan en marxa en els diferents àmbits dels serveis socials.

Així mateix, es procedirà a actualitzar els centres existents perquè "no tindrien sentit crear recursos nous i no dignificar els que ja tenim".

Elaboració del Pla Convivint

Per a crear aquest pla d'infraestructures s'han basat en un mapa de necessitats, una metodologia pionera a Espanya que ha analitzat diferents indicadors socials, com l'envelliment de la població, els recursos assistencials, la diversitat... per a establir, així, "un semàfor que permeta reconéixer, a simple vista, quines són les necessitats en cada territori".

Aquestes variables són les que han guiat el desenvolupament del Pla Convivint que s'ha traçat des dels principis de transparència i participació, i en el qual han participat les diputacions i els ajuntaments a través de l'Òrgan de Coordinació i Col·laboració Administrativa (OCCI), que ha sigut l'encarregat de consensuar totes i cadascuna de les actuacions incloses en el pla.

La cobertura de les necessitats i avançar cap a l'equitat territorial són dos dels objectius d'aquest projecte, juntament amb la finalització d'obres pendents de plans posats en marxa per anteriors governs, i la lluita contra la despoblació, impulsant la posada en marxa de serveis de proximitat en l'àmbit rural i d'interior.

"Del caos a l'ordre"

Finalment, la vicepresidenta ha posat l'accent en la transformació que ha experimentat el sistema de serveis socials. "Quan entràrem al govern, ens trobàrem un sistema que no era sistema, on imperava la privatització, no es construïa gens públic i les ajudes es pagaven quan es pagaven. Cinc anys després, passem del caos a l'ordre".

"En la primera legislatura, ens centràrem en la construcció d'un sistema el principal objectiu del qual és el rescat de persones i, entre altres coses, vam posar en marxa la Renda Valenciana d'Inclusió, l'atenció a la dependència o l'equiparació de les famílies monoparentals a les nombroses. Unes mesures que es van anar reforçant amb la Llei de Serveis Socials, amb l'ordenació de competències, el municipalisme i la posada en marxa d'un sistema de places i no de subvencions". "Va arribar el moment de deixar de mirar-nos de reüll per a mirar-nos de front".

Destacats