Ensinistren gossos per a detectar càncer de pròstata a través de mostres urinàries

L’olfacte del gos alberga entre 200 i 300 milions de cèl·lules olfactòries

Guardar

perros_cancer_prostata
perros_cancer_prostata

L'Institut d'Investigació Sanitària de La Fe de València, juntament amb l'Associació Espanyola contra el Càncer estan engegant un projecte que ajudarà a salvar vides. Mitjançant l'olfacte caní, que és capaç d'albergar entre 200 i 300 milions de cèl·lules olfactòries, es pretén millorar el diagnòstic de càncer de pròstata, a través de mostres urinàries dels pacients. Així, els agents de la UCAN – Unitat Canina de la Policia Local de Vila-real – han aportat la seua experiència en l'ensinistrament de gossos per a poder seguir desenvolupant aquest projecte, que pretén aconseguir una tècnica de diagnòstic molts menys invasiva que la que existeix en l'actualitat.

I és que quan es detecta, en les anàlisis, la presència d'una determinada proteïna que pot ser una indicadora de càncer de pròstata, el pacient s'ha de sotmetre al test de PSA (Protaic Specific Antigen), una biòpsia de pròstata que, a més de ser molt invasiva i no ser específica per a la detecció del càncer de pròstata, els investigadors asseguren que 'en el 70% dels casos determina que el pacient no té càncer'. Per això, i per a evitar que les persones passen per aquesta prova, es pretén que, gràcies a l'olfacte dels gossos, es puga desenvolupar una tècnica de diagnòstic molt més precisa.

En cap moment es pretén instaurar l'ús dels cans en la pràctica clínica diària, però sí investigar quina capacitat olfactòria tenen aquests animals per a saber si usant el seu olfacte, combinat amb altres tècniques més avançades com la metabolòmica o la RMN es podria millorar en la detecció precoç del càncer de pròstata, doncs cal no oblidar que aquest tipus de càncer és la segona causa més comuna de càncer, i la sisena causa de mort en els homes mundialment.

D'aquesta manera, i després d'observar que un gos havia sigut capaç de detectar un cas de melanoma maligne tan sols ensumant la cama del seu amo, diferents estudis van confirmar que els gossos ensinistrats, ensumant mostres d'orina, podrien ser capaces de detectar càncers de pulmó, bufeta o càncer de mama. El projecte, de dos anys de durada, segueix desenvolupant-se i s'espera que els resultats siguen més que favorables.

Arxivat a:

Destacats