La unitat canina de la Policia de Vila-real ajuda a detectar càncer de pròstata amb el seu olfacte

Guardar

perros_cancer
perros_cancer

La contribució d'agents de la Policia Local de Vila-real (Castelló) a la recerca del càncer de pròstata ha permés obtenir els primers resultats fiables d'una recerca pionera a la Comunitat Valenciana, que compta amb la col·laboració de la Unitat Canina (UCAN) des de fa dos anys. El projecte persegueix la detecció del càncer de pròstata a través de l'olfacte de gossos.

Així ho han explicat els representants dels ens implicats: la regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez; el comissari de la Policia, Domingo Adán; l'oficial de la UCAN, Alejandro Monferrer; la investigadora de l'Institut de Recerca Sanitària La Fe, de València, Alba Loras, i el cap de la unitat canina de l'Associació de Càncer en Persones i Detecció Olfactòria Canina (CDOC), Salvador López, detalla el consistori en un comunicat.

La iniciativa integra als gossos en la recerca, però no com a objecte, sinó com a part de l'equip. "Ells són un investigador més", ha ressaltat la responsable de la Fe. D'aquesta forma, van trobar una evidència científica que permetia diferenciar els pacients que tenen càncer dels quals no mitjançant l'ensumada d'una mostra d'orina.

El càncer de pròstata és el segon més comú en els homes a tot el món i es detecta per una proteïna en sang que també a voltes es manifesta en altres malalties diferents del càncer, que són realment freqüents.

Quan es detecta aquesta proteïna, tots els afectats se sotmeten a una biòpsia de pròstata, un mètode molt invasiu que en el 70% dels casos determina que el pacient no pateix càncer, ha desgranat l'especialista. Per tant, es tracta d'evitar que les persones passen per aquesta prova si abans s'ha detectat en l'orina algun marcador diferent.

Per a aconseguir-ho, el projecte ha comptat amb la col·laboració de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i ha combinat tant les mostres de laboratori com la tècnica de presentar-los als animals aquestes més de 1.000 mostres.

"La gossa que hem utilitzat ha encertat en el cent per cent dels casos", ha ressaltat la investigadora. Aquesta primera fase, ja finalitzada, continua amb l'anàlisi de les mostres marcades per a identificar el compost que les diferències de la resta.

En aquest procés, el cap de la unitat canina de la CDOC ha destacat que "el factor humà ha sigut vital, tant per part dels investigadors, com de la UCAN de Vila-real, que ha aportat els seus coneixements per a aconseguir que el treball amb els gossos siga menys complicat del que ja és, a causa que les mostres solen estar molt contaminades d'olors i substàncies i no és fàcil". L'associació a la qual representa no té ànim de lucre i va sorgir de la "impotència" d'haver perdut a familiars per aquesta malaltia.

TRES CASOS POSITIUS

Quant als resultats, dels falsos negatius i positius que va detectar la gossa, a tots se'ls ha realitzat seguiment. De moment, tres persones que es van fer una biòpsia per a contrastar resultats van comprovar que l'animal tenia raó, ha apuntat. Ara bé, "aquells que tenen un fals positiu no significa que els metges s'hagen equivocat, sinó que possiblement s'ha detectat en una fase molt primerenca", per la qual cosa seguiran la seua evolució "molt de prop".

Per part de la Policia, la responsable local de Seguretat ha incidit en la importància de participar en un projecte per a contrarestar el càncer, "una autèntica xacra en la nostra societat". Ha expressat així l'agraïment i "orgull" de la UCAN, composta per l'oficial Juan Sánchez Món i l'oficial Alejandro Monferrer, destacant que "gràcies a la implicació dels nostres policies en aquestes iniciatives, la nostra Policia Local és un referent".

El comissari Adán també ha posat de manifest la predisposició a "col·laborar sempre que se'ns necessite", en la mateixa línia que l'oficial Monferrer, que ha explicat que quan van contactar amb ells fa un parell d'anys va ser "tot un repte", però han tractat de posar el seu "gra d'arena" en el projecte.

Destacats