Els massapans de Sant Dionís, una tradició del segle XV

Cada 9 d’Octubre, els enamorats es regalen la mocadorà, un mocador que embolica aquests dolços típics valencians

Guardar

Massapans tradicionals de Sant Dionís
Massapans tradicionals de Sant Dionís

El 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, és, també, el dia dels enamorats i enamorades. La tradicional celebració de Sant Dionís forma part de la cultura de tots els valencians i valencianes. Es podria dir que és el nostre particular Sant Valentí. Per aquest motiu, no és d'estranyar que en els aparadors de la gran majoria de panaderies i pastisseries de València, fins i tot dies abans del 9 d'Octubre, ja es puguen comprar els dolços típics de Sant Dionís.

Els massapans d'ametla, sucre i ou, en forma de fruites i hortalisses de colors, són un plaer per a tots els sentits. I és que la mocadorà – el mocador en el qual s'embolica els massapans que es regalen els enamorats – és un dels tresors gastronòmics de la Comunitat Valenciana.

Alguns historiadors asseguren que l'origen de la mocadorà prové del segle XV, quan es va popularitzar el massapà i es va introduir la pólvora en les festes. En eixe moment, es disparaven dos coets especials: els piulets i els tronadors. Després de la Guerra de Successió, a principis del segle XVIII, Felip V va imposar els Decrets de Nova Planta i va abolir els Furs valencians, entre aquests la celebració del 9 d'Octubre.

Amb aquesta decisió, el gremi de forners i confiters va voler continuar honrant a Sant Dionís amb l'elaboració de massapans en forma de piulets i tronadors, que representaven la pirotècnia prohibida - encara que hi ha qui assegura que fan referència a la sexualitat -, així com fruites i hortalisses que simbolitzaven la fertilitat de l'horta valenciana.

Siga com siga, cada 9 d'Octubre, la mocadorà és un dels senyals d'identitat d'aquesta celebració valenciana, i els massapans en forma de fruites i hortalisses, però també de piulets i tronadors, endolceixen la celebració de Sant Dionís.

Arxivat a:

Destacats