Els futurs projectes de reurbanització definitiva de València comencen a caminar

La plaça de l'Ajuntament, Sant Agustí i l'avinguda Pérez Galdós, els principals projectes de reurbanització de la ciutat

Guardar

Avinguda Pérez Galdós
Avinguda Pérez Galdós

La ciutat de València ha arrancat 2022 amb la posada en marxa d'importants projectes de reurbanització definitiva que no només posaran en valor dos de les places més emblemàtiques de la ciutat, com la Plaça de l'Ajuntament i la plaça de Sant Agustí; sinó que, a més, transformaran l'avinguda Pérez Galdós i Giorgeta amb l'objectiu de renaturalitzar l'entorn i millorar la mobilitat.

Els terminis per a escometre aquestes actuacions ja han començat a caminar. De fet, com anunciava la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, s'ha obert el termini per a presentar les propostes als concursos de les obres de Sant Agustí i Pérez Galdós; mentre que, en el cas de la plaça de l'Ajuntament, s'ha obert la segona fase del concurs d'idees perquè els despatxos i grups seleccionats presenten els projectes per a la conversió en zona de vianants definitiva.

Però, en què consistiran aquests processos? Respecte al de la plaça de l'Ajuntament, una vegada passats els 60 dies de termini per a la presentació dels projectes, arrancarà la tercera fase en la qual el jurat seleccionarà la nova imatge de la plaça que, per descomptat, haurà de respectar els criteris establits en el procés de participació ciutadana que es va dur a terme sota el nom 'Pensem la plaça'.

Plaça de l'Ajuntament de València
Plaça de l'Ajuntament de València

L'objectiu és que la plaça siga 100% per als vianants. Per això, apuntava Gómez, "es valoraran els projectes que presenten solucions per a eliminar el pas de la línia C1 de l'EMT per aquest entorn". Així mateix, les propostes han de plantejar iniciatives per als 12.000 metres quadrats de superfície de la plaça de l'Ajuntament, però tenint en compte també l'entorn de Ciutat Vella per a crear una actuació integrada.

Una altra de les qüestions que es tindrà en compte és que s'utilitze mobiliari urbà accessible; que s'augmenten els espais verds i d'ombra, incloent-hi espais flexibles per a activitats festives, com la plantà o les mascletaes; així com la recuperació del comerç local i la renovació i reubicació dels tradicionals llocs de flors; la instal·lació de fonts per a beure i banys públics. En aquest punt, cal recordar que la font central de la plaça de l'Ajuntament no va ser un dels elements indispensables en la nova imatge de la plaça, per la qual cosa les propostes també poden anar dirigides a la seua modificació, trasllat o, fins i tot, eliminació.

L'objectiu és començar amb la conversió en zona de vianants definitiva de la plaça de l'Ajuntament a la fi de 2023.

Sant Agustí i Pérez Galdós

Quant al projecte de remodelació definitiva de la plaça de Sant Agustí, les idees presentades no podran superar els set milions d'euros de pressupostos, i hauran d'abastar una actuació de 29.000 metres quadrats, ja que el concurs afectarà l'avinguda de l'Oest, la plaça Sant Agustí i el carrer Sant Vicent Màrtir, entre Guillem de Castro i la plaça d'Espanya, així com els carrers Huesca i el carrer Sant Pau.

De moment, caldrà esperar fins a finals de 2022 per a conéixer com serà aquest nou espai que ha passat de ser una gran parada d'autobusos a un espai recuperat per a l'ús ciutadà.

Estat actual de la plaça de Sant Agustí
Estat actual de la plaça de Sant Agustí

Finalment, per a l'actuació en Pérez Galdós i Giorgeta, el concurs d'idees planteja la transformació de tot l'àmbit, una obra que suposarà la reurbanització integral i renaturalització de dos quilòmetres. D'aquesta manera, les propostes hauran d'abordar no només l'eliminació del túnel de Pérez Galdós - una mesura molt reivindicada per tots els veïns i veïnes - sinó també la incorporació d'un carril bici, que podrà ser unidireccional a cada costat de l'avinguda o bidireccional si se situa en un dels costats; nous passos de vianants; carril bus en tots dos costats de l'avinguda i una amplària mínima de les voreres de 4 metres.

A més, es generaran dues noves places per als vianants en les trobades amb els carrers Jesús amb Cerdà i Rico. L'objectiu és que a final d'any estiga redactat el projecte per a poder licitar les obres en 2023.

Recreació planta viària avinguda Pérez Galdós
Recreació planta viària avinguda Pérez Galdós

Tots dos concursos tenen un termini de presentació de propostes i documentació de 60 dies naturals. Una vegada rebudes les propostes, el jurat decidirà la guanyadora en un termini màxim de tres mesos. Signat el contracte, l'equip seleccionat disposarà de sis mesos per a redactar el projecte.

Destacats