La plaça de l'Ajuntament comença a caminar cap a la seua urbanització definitiva amb el concurs d'idees

Les propostes presentades hauran de comptar amb els resultats del procés de participació ciutadana

Guardar

010_XiscoNavarro_ValenciaExtra_PlaçaAjuntament
010_XiscoNavarro_ValenciaExtra_PlaçaAjuntament

A punt que es complisca un any del tancament al trànsit de la plaça de l'Ajuntament de València, ara, ha arribat el moment d'avançar cap a la seua transformació definitiva. La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha presentat el concurs d'idees per a la urbanització integral de la plaça de l'Ajuntament. "Fins fa un any, el 70% de la plaça estava ocupada pel vehicle privat, mentre que la ciutadania només podia gaudir d'ella en moments puntuals. Per a revertir aquesta situació, i que la plaça deixara de ser una rotonda, duguérem a terme una peatonalització blana, però ha arribat el moment d'escometre la seua urbanització definitiva", ha explicat Gómez.

D'aquesta manera, el concurs d'idees per a la plaça de l'Ajuntament estarà compost per dues fases: una en la qual s'habilitaran 10 dies perquè es presenten els equips i verificar que compleixen amb els requisits; i una segona fase en la qual es triarà la proposta guanyadora. Per això, ha assenyalat Sandra Gómez, "en un primer moment, els equips presentaran les seues propostes entre les quals el jurat seleccionarà entre 3 i 5 en un termini de 60 dies. A partir d'ací, s'obrirà un període d'exposició pública perquè la ciutadania puga fer suggeriments – "volem que continuen formant part d'aquest procés" – i, finalment, en un termini de 45 dies, i després que els equips seleccionats hagen presentat les seues propostes a nivell d'avantprojecte, el jurat triarà la proposta guanyadora".

Els equips de les propostes seleccionades rebran 9.680 € per les despeses ocasionades; mentre que la guanyadora rebrà l'adjudicació de l'obra i 350.900 € per a la posada en marxa del projecte. En total, l'Ajuntament preveu una inversió de 8.639.400 €, aproximadament, per a la seua execució. De fet, s'exclouran els projectes que superen més del 10% d'eixe total.

Però, qui es pot presentar? Aquells equips compostos, almenys, per un arquitecte o arquitecta especialitzada en projectes d'urbanització en centre històric o entorn protegit; una persona enginyera civil o d'obres públiques; una persona enginyera industrial; una persona arquitecta tècnica o enginyera d'obres públiques especialista en planificació i control d'obres; i especialistes és mobilitat i trànsit, en paisatgisme, en jardineria i medi ambient i en arqueologia.

Com ha explicat la vicealcaldessa, "encara que el projecte no s'aprovarà fins d'ací a un mes en la Junta de Govern, hem volgut presentar ja aquest concurs perquè els equips vagen formant-se perquè, una vegada publicat al portal de contractació, el procés anirà ràpidament".

Sobre quins són els criteris que hauran de contenir les propostes, Gómez ha destacat que, a més de "complir amb criteris paisatgístics o ambientals, hauran d'incloure les propostes que van eixir del procés de participació ciutadana". Entre elles, es troba mantenir l'espai per a la mascletà i la plantà del monument; mantenir els llocs de flors, encara que acceptant la seua reubicació per a donar-los més protagonisme; mantenir la font circular, encara que podent-se redissenyar i fer-la més accessible; així com crear zones verdes i d'ombra, banys, fonts per a beure i canviar el sòl per un que no siga esvarós.

Finalment, ha destacat Gómez, un altre dels criteris que es tindran en compte és la protecció de l'espai públic, ja que la idea és "que la plaça siga 100% per als vianants", és a dir, s'estudiarà la idea de traure de la plaça les parades de transport públic, encara que garantint-se la càrrega i descàrrega i l'accés a pàrquings privats. Així mateix, es planteja la necessitat de limitar els rètols de baixa qualitat i la publicitat pública i privada per a no distorsionar la imatge de la plaça.

El jurat

El jurat estarà presidit per la Delegada de l'Àrea de Desenvolupament i Renovació Urbana i Habitatge de l'Ajuntament de València; representants de la Conselleria de Cultura, el Col·legi d'Arquitectura i el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports; tècnics i tècniques municipals dels serveis de Projectes Urbans, Mobilitat, Jardineria i Manteniment d'Infraestructures; un arquitecte o arquitecta experta en espai públic triada per l'Ajuntament i el Col·legi d'Arquitectes; i una persona enginyera experta en infraestructures i obres d'urbanització triada per l'Ajuntament i el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports.
Destacats