El transport públic valencià es recupera a poc a poc després de l'enfonsament pandèmic

L'any passat quasi 60 milions de persones van viatjar amb autobús de l'EMT, un 13% més que en 2020

Guardar

Un autobús de l'EMT
Un autobús de l'EMT

L'Oficina d'Estadística de l'Ajuntament de València ha publicat recentment la seua revista trimestral 'Dades', en la qual reflecteix les dades i estadístiques tant trimestrals com anuals més significatius de diversos sectors, com ara l'Enquesta de Població Activa (EPA), matriculacions de turismes o observacions meteorològiques dels últims mesos.

Un dels indicadors més rellevants de 'Dades' és l'evolució del nombre de persones que utilitzen el transport públic valencià durant l'any 2021. Aquest ha sigut, sens dubte, un dels sectors més perjudicats durant la pandèmia per reunir moltes de les condicions que facilitaven el contagi del virus: poca ventilació i falta de distància interpersonal. Malgrat les males dades de l'any 2020, en el qual els usuaris de transport públic van baixar quasi en un 50%, sembla que els valencians i valencianes, encoratjats per la baixada en contagis, confien de nou en el servei de metro i autobús de València.

Si bé encara queda molt per a tornar als nivells prepandèmics, segons les últimes estadístiques de l'Ajuntament de València, la font del qual és l'Empresa Municipal de Transports de València (EMT), 58.418.720 persones van viatjar amb autobús de l'EMT durant l'exercici de 2021, sent novembre el mes durant el qual més desplaçaments es van registrar (més de 6 milions). L'any anterior ho van fer 51.851.106, mentre que en 2019 la xifra d'usuaris va ser de quasi 100 milions. Una diferència abismal causada per la por al contagi i també per la disminució dels trasllats a causa l'increment del teletreball.

Una situació molt similar es veu reflectida en les dades referents a Metrovalencia, servei utilitzat per 42.819.679 persones durant l'any 2021. Els usuaris han augmentat en més de 5 milions respecte a l'exercici anterior, en el qual es van comptabilitzar 37.195.368 persones viatgeres amb metro i tramvia a València. Igual que ocorre amb l'EMT, l'evolució és gradual, no obstant això, es pot extraure un canvi de mentalitat i un augment de la confiança de la població valenciana en la seguretat que ofereix el transport públic.

A pesar que encara no es disposa d'estadístiques oficials, va haver-hi una gran demanda de servei de transport públic durant la setmana fallera de 2022, la qual cosa confirma aqueix augment de la confiança en el transport públic. Més d'1 milió de persones van usar Metrovalencia en els seus desplaçaments durant les Falles, segons dades de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV).

La nova targeta SUMA, impulsada per la Generalitat i que integra tota l'Àrea Metropolitana de València de Metrovalencia, Metrobus, EMT i Renfe-Rodalia, també pot haver sigut un gran incentiu a l'hora d'utilitzar el transport públic valencià. A més, tot apunta al fet que a la fi d'aquesta setmana la Generalitat ampliarà la validesa de la targeta SUMA a totes les línies de Rodalia de Renfe de la Comunitat Valenciana.

Nova línia 10

Tot això sumat a l'obertura de la línia 10 de Metrovalencia. Aquesta nova línia, la construcció de la qual està paralitzada des de l'any 2011, unirà el centre de València amb la zona de la Ciutat de les Arts i les Ciències i el barri de Natzaret i està prevista que s'inaugure a la fi d'aquest mes o principis del mes de maig. Aquest compendi d'esdeveniments auguren un any de recuperació per al transport públic de la ciutat de València.

Arxivat a:

Destacats