Dos mesos de càmeres a Ciutat Vella: cau el tràfic rodat i s'imposen més de 11.500 sancions

Aquesta vesprada hi ha convocada una manifestació davant la situació actual de l'APR per part d'Amics del Carme

Guardar

APR Ciutat Vella
APR Ciutat Vella

Les cambres van tardar a arribar a Ciutat Vella encara que, finalment, després de tanta polèmica, ja es coneix el primer balanç d'aquesta mesura impulsada per l'Ajuntament de València. Des del servei de Procediment Sancionador, exposen que amb data de 4 de febrer s'han imposat 11.591 denúncies a vehicles no autoritzats per accedir a l'Àrea de Prioritat Residencial (APR) D'altra banda, segons un informe de Mobilitat Sostenible, les tres entrades que no s'han vist afectades per obres han reduït les seues intensitats de pas de vehicles motoritzats entre un 20% i un 30%.

L'1 de desembre es va posar en marxa el règim sancionador a Ciutat Vella a aquells vehicles que no foren de residents o comptaren amb algun permís especial de mobilitat, com és el cas del transport públic. Amb data de 4 febrer, de les 11.591 denúncies captades per les cambres, 5.528 estan en tràmits previs a la incoació (s'ha de comprovar la titularitat del vehicle). El mes de gener hi havien més de 25.000 matrícules per a poder accedir al barri donades d'altes i autoritzades per la Regidoria de Mobilitat Sostenible.

La situació actual, per tant, es torna insostenible per a alguns. Sobretot, a causa de l'al·luvió de multes ( uns 60 euros al titular de cada vehicle). Així, l'associació veïnal Amics del Carme ha convocat per a hui una manifestació a les 18.30 hores en la plaça de Nàpols i Sicília contra l'APR. "No hi ha dret, tinguem o no targeta taronja, a no poder circular pel nostre barri, ni que les escoles no puguen gestionar les seues necessitats d'accés. Però els hotels i els apartaments turístics (legals o no) sí que podran donar d'alta als seus clients perquè circulen lliurement, fins i tot perquè aparquen a les portes del Palau de la Generalitat com ja ocorre", denuncien en un comunicat.

Des de l'oposició, també hi ha crítiques davant una de les mesures més polèmiques del consistori municipal. El regidor de Ciutadans, Narciso Estellés, afirma que Compromís i PSOE "estan evidenciant, a base de multes, i nul·la pedagogia, que només tenien afany recaptatori amb l'APR. D'ací, les presses del regidor Giuseppe Grezzi per a la seua posada en marxa en precari, amb la total complicitat del PSOE".

Amb aquesta freqüència de multes, Estellés vaticina que 2022 "acabarà amb més de 75.000 persones multades, la qual cosa equival a arribar, com a poc, al 10% de la població de la ciutat amb multes per culpa de l'APR de Grezzi". "Aquesta muntanya de multes és el perniciós efecte de posar en marxa coste el que coste una APR mal planificada, sense informació suficient i sense diàleg previ amb les entitats veïnals, associacions de comerç, falles i sectors de les tradicions del centre històric", critiquen des de la formació taronja.

Càmeres a Ciutat Vella
Càmeres a Ciutat Vella

Caiguda del trànsit

Un informe de l'Àrea de Mobilitat Sostenible ha estudiat entre el 14 d'octubre i el 10 de febrer, més de dos mesos després de l'inici de la fase operativa, és a dir, en la qual ja es multava per accedir sense autorització, la comparativa quant a circulació de trànsit rodat. Segons els resultats, en l'accés pel carrer Corona s'ha passat de 1.711 vehicles diaris a 1.185 entre tots dos dies laborables, la qual cosa suposa una reducció del 30,7%.

D'altra banda, en l'accés del Portal Nou (al costat del carrer Salvador Giner), els 1.516 vehicles del 14 d'octubre contrasten amb els 1.062 del 10 de febrer, la qual cosa suposa una caiguda del 29,9%, mentre a l'entrada a l'APR pel carrer del Salvador s'ha passat d'una intensitat de 1.458 vehicles a 1.157, amb una caiguda del 20,6%.

Amb el pas dels mesos, l'APR s'ha anat tornant més estricta, la qual cosa ha tingut un impacte directe en la circulació del trànsit. Si bé entre octubre i novembre, amb la fase informativa, la disminució era del 5% al 10%, a partir de desembre va ser a més amb l'inici de les sancions, quan va acumular entre un 11% i un 23% addicional de descens en el nombre de vehicles.

Les dades de l'Ajuntament mostren que les xifres de partida ja havien experimentat notables descensos a causa d'altres actuacions prèvies de gestió de la mobilitat de l'entorn. Per exemple, pel carrer Corona accedien 2.493 vehicles al centre històric l'abril de 2010, per la qual cosa la caiguda acumulada des de llavors és del 52,47%. De la mateixa manera, el descens pel Portal Nou és del 43,81% des de 2016, quan es registraven 1.890 cotxes, i del 24,72% pel carrer del Salvador, per la qual entraven a Ciutat Vella 1.537 vehicles el 12 de desembre de 2018.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, valora que s'estan complint "tots els objectius que van plantejar els i les veïnes de Ciutat Vella a l'hora de demanar la instal·lació d'un sistema de control de cambres: s'incrementa la reducció del trànsit motoritzat en el centre històric, després de la disminució gradual de tots aquests anys, amb una millora encara més substancial de l'espai públic". Al mateix temps, destaca que queda "garantida l'accessibilitat universal per als i les residents, l'oci i el comerç" en la zona.

Destacats