Comença el tancament perimetral per a 22 pobles de la província

La incidència acumulada, la traçabilitat del virus i la pressió hospitalària, factors clau en aquesta decisió

Guardar

policia-cierre-perimetral
policia-cierre-perimetral

Un total de 22 municipis de la província de València iniciaven aquesta passada mitjanit el tancament perimetral, almenys, fins al pròxim 31 de gener. Així ho anunciava Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, dimarts passat en una compareixença al costat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

Entre els factors a tindre en compte per a prendre aquesta decisió, a més de la incidència acumulada, es troba la traçabilitat del virus i la pressió hospitalària, que s'acosta als pitjors nivells de la pandèmia.

De fet, la situació actualment mostra una tendència al creixement en el nombre de casos i la major part dels indicadors d'avaluació del nivell de transmissió presenten valors alts i el percentatge de traçabilitat dels casos, la major part controlats, "aconsegueix un valor del 77,54%", segons Barceló. "El percentatge global de les proves de positivitat és alt i no ha deixat d'incrementar-se al desembre", ha alertat la consellera.

El president, per part seua, subratllava que l'evolució la de pandèmia ha conduït a una situació "greu", amb un creixement "exponencial" de la transmissió del virus en tot el continent europeu, també en la Comunitat Valenciana, que "exigeix una resposta contundent, ponderada i immediata" del Consell.

Els municipis que van començar la passada mitjanit el confinament perimetral i que romandran en aquesta situació els pròxims 14 dies són: Llíria, Massanassa, Sedaví, Guadassuar, Xàtiva, Ontinyent, Anna, Ayora, Utiel, Sollana, Oliva, Daimús, Canals, Benigànim, Moixent, Xest, Sinarcas, Quatretonda, Bonrepòs i Mirambell, Alfafar, Llocnou de la Corona i Benetússer.

INCIDÈNCIA MOLT ELEVADA

La Comunitat Valenciana té actualment una incidència acumulada que supera els 300 de casos per cada 100.000 habitants. Molts dels municipis en els quals s'ha decretat aquest tancament perimetral multipliquen aquesta mitjana com és el cas de Quatretonda, amb 40 positius en els últims 14 dies però amb una incidència de 1.808,32 casos per cada 100.000 habitants.

Junt amb Quatretonda, els 10 municipis amb la incidència más alta en la província són: Benigànim (1.746,28), Moixent (1.673,64), Anna (1.598,17), Ayora (1.581,33), Daimús (1.507,86), Utiel (1.309,51), Bonrepòs i Mirambell (1.165,00), Canals (1.096,64) i Xàtiva (957,89).

Però no únicament la incidència acumulada respon a la decisió de tancar perimetralment una localitat, ja que també es té en compte la traçabilitat del virus. Exemple d'això són els municipis d'Alfafar, Llocnou de la Corona i Benetússer, confinats al costat de Sedaví i Massanassa per la vinculació de la trama urbanística entre ells malgrat tindre una incidència molt de menor.

A més, l'ocupació de llits hospitalaris per pacients Covid és superior al 20% i de les UCI ronda el 35% en el conjunt de la Comunitat Valenciana. La pressió hospitalària va en augment i els experts temen un increment encara major en els pròxims dies com a resultat de les celebracions nadalenques.

En aquest sentit, actualment els Departaments de Salut de Requena i Xàtiva-Ontinyent presenten les pitjors dades de la província. A Requena hi ha 441 positius en els últims 14 dies i una incidència acumulada de 856,49 persones per cada 100.000 habitants i a Xàtiva-Ontinyent hi ha 1.611 positius en els últims 14 dies i una incidència acumulada de 826,22 persones per cada 100.000 habitants.

MESURES DEL TANCAMENT PERIMETRAL

En tots aquests municipis no serà possible eixir ni entrar excepte per una causa major que haurà de ser justificable: motius laborals, de salut, per a assistir al lloc d'estudi o per a cuidar a persones dependents. Així mateix, en aquestes localitats es tanquen cautelarment centres socials, els bars i restaurants (llevat que es preste menjar a domicili), els gimnasos i centres esportius, els parcs i jardins, i l'aforament en les vetles i cerimònies com a noces o batejos es redueix a 15 persones a l'aire lliure o 10 en tancats.

A aquestes mesures se sumen unes altres, per a la resta de pobles i ciutats, com la pròrroga del tancament perimetral de tota la Comunitat Valenciana fins al 31 de gener, l'avanç del toc de queda a les 22 hores, la reducció d'horari dels bars i restaurants o la reducció d'aforaments en tota mena de comerços. En aquest sentit, hui hi ha convocada una reunió per part de Puig amb agents socials, patronals i sindicats per a acordar un pla d'ajudes per als sectors més afectats per les restriccions.

Destacats