Ribó: “Necessitem un lideratge col·lectiu per a aconseguir la València desitjada i somiada”

L'alcalde de València, al costat de Sandra Gómez i Sergi Campillo, participa en la clausura del Fòrum Urbà València 2030

Guardar

Joan Ribó durant la clausura del Fòrum Urbà València 2030
Joan Ribó durant la clausura del Fòrum Urbà València 2030

La ciutat de València ha acollit durant el mes de maig una sèrie de debats, xarrades, tallers, exposicions i conferències amb l'objectiu de repensar el model de ciutat en línia amb els objectius internacionals. Tots aquests actes han tingut lloc sota el paraigua del Fòrum Urbà València 2030 que hui ha sigut clausurat en una conferència celebrada en l'edifici Veles e Vents i en la qual han participat l'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la vicealcaldessa, Sandra Gómez, i del vicealcalde, Sergi Campillo.

Ribó ha protagonitzat un col·loqui al costat de Mariana Mazzucato, professora de la University College de Londres i fundadora de la Institute for Innovation and Public Purpose, i Josep Vicent Boira, comissionat del Govern d'Espanya per al Desenvolupament del Corredor Mediterrani.

Durant la seua xarrada, l'alcalde ha destacat que "la innovació és un viatge col·lectiu, no és una destinació individual com ha sigut considerat moltes vegades". Per això, Ribó ha recordat que la Missió Climàtica València 2030 "ens ajudarà a aconseguir la ciutat desitjada i que somiem, però no anirem molt lluny si anem sols".

Per això, ha destacat la necessitat d'atribuir "lideratges distribuïts a tots els nivells: Ens interessa el paper de les universitats valencianes, que exerceixen un lideratge impressionant en l'àmbit d'innovació i investigació, però, a més del món acadèmic, hem d'impulsar la col·laboració de les associacions empresarials. Ens queda molt per fer perquè hem d'arribar a les famílies, als col·legis, a les festes, als esdeveniments esportius, als mitjans de comunicació, als responsables de les grans infraestructures, als nostres comerços... Necessitem un lideratge col·lectiu".

Imatge aèria del Parc Central
Imatge aèria del Parc Central

Un procés de transformació

Per part seua, Sandra Gómez ha valorat un esdeveniment que ha reunit "55 experts i més de mil persones en un gran espai de participació, de reflexió i de debat". Segons ha incidit la vicealcaldessa "estem davant un nou ordre urbà" davant el qual "la intel·ligència col·lectiva és la millor eina per a dur a terme estratègies i polítiques públiques" perquè aquest repte "no siga una amenaça". "Si la ciutat és un espai compartit, la seua construcció també ha de ser compartida", ha destacat Gómez.

Durant la seua intervenció, la vicealcaldessa ha destacat dues idees tretes d'aquestes jornades: "que els veïns i veïnes estiguen en el centre de les decisions, posant les vides quotidianes en el centre dels projectes urbans; i la concepció de la ciutat com a projecte inacabat i en contínua construcció sense que la rendibilitat econòmica siga el centre de les decisions, ja que aquest factor crea ciutats dividides, desiguals i insegures, un model del qual fuig València".

Sandra Gómez durant la clausura del Fòrum Urbà València 2030
Sandra Gómez durante la clausura del Foro Urbano València 2030

La ciutadania, factor clau

Sergi Campillo, vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, ha recordat "una realitat que durant molt de temps ha estat amagada: València és el que és hui dia gràcies a la lluita veïnal i ciutadana, reivindicant, per exemple, el jardí del Túria, la conservació de la Devesa de l'Albufera o un Cabanyal en peu i valorat. Aquesta ciutat seria molt pitjor, per això és important reforçar la visió ciutadana en la construcció de València".

Un Fòrum que per a Campillo ha plasmat l'exigència dels moviments ciutadans i de la voluntat del govern per a detallar com serà la ciutat en les pròximes dècades, "ja que l'estratègia va molt més enllà de 2030", ha incidit.

Per al vicealcalde, el Fòrum deixa conclusions com "enfortir els barris, perquè cada barri ha de tindre el seu centre o la necessitat d'aportar una perspectiva de gènere que impregnen totes les polítiques municipals que ajuden a construir una ciutat compartida".

Presentació del Fòrum Urbà València 2030
Presentació del Fòrum Urbà València 2030

Espai de reflexió i diàleg sobre el futur de València

El Fòrum Urbà València 2030 és una iniciativa del Ministeri d'Agenda Urbana que ha portat ponents de primer nivell a diferents punts de la capital valenciana, com el col·legi d'arquitectes, el Parc Central o Las Naves.

Així, durant tot el mes de maig València s'ha convertit en un espai aglutinador de tot el teixit social, econòmic, institucional i cultural, un lloc de reflexió sobre el desenvolupament sostenible a futur de la ciutat i el seu entorn.

Des de l'Ajuntament es treballa en l'Estratègia Urbana València 2030, com el full de ruta que permetrà un desenvolupament integral, innovador, compartit i transformador de la ciutat per a la dècada vinent. I ho fa amb vocació integradora amb la intenció de fer partícips a la ciutadania i als agents socials, un fet que s'ha aconseguit gràcies a les propostes acollides durant aquestes setmanes gràcies al Fòrum Urbà València 2030.

Destacats