Carlos Galiana: "Si alguna cosa positiva ens ha deixat la pandèmia és com s'ha enfrontat a ella el món faller: hem anat tots a una"

Parlem amb el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València quan es compleix un any de les Falles de setembre

Guardar

Carlos Galiana, regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València
Carlos Galiana, regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València

Amb l'arribada del mes de setembre es compleix el primer aniversari d'una efemèride que passarà a ser recordada en la història de les Falles de València. I és que l'1 de setembre de 2021 la capital del Túria celebrava les que segur seran les Falles més especials i excepcionals que es recorden, una setmana d'actes que eixia per primera vegada del calendari de març a causa de la crisi sanitària.

D'aquest i més temes d'actualitat fallera hem parlat amb Carlos Galiana, regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València.

Es compleix el primer aniversari d'unes Falles especials i atípiques, les viscudes el setembre de 2021. Si tirem la vista arrere, com les recorda?

Com unes Falles històriques, especials, molt esperades i molt treballades per part de tot el món faller i les administracions. Han passat moltes coses durant aquest any i quasi ens hem oblidat que en eixe moment encara anàvem amb mascareta, hi havia moltes restriccions, anàvem amb molt de compte amb els contagis, miràvem les dades de Sanitat cada dia... Una Falles molt complexes. Un any després pense que totes les parts implicades ho vam fer molt bé.

Les Falles són una festa de trobada, de participació, de contacte entre persones, d'ajuntar-se en els casals... Unes situacions que xoquen amb unes restriccions sanitàries.

Era un moment molt complicat. Per exemple, teníem un coordinador Covid en cada comissió que s'encarregava de vetlar pel compliment de la normativa vigent, teníem les taules separades, restriccions en interiors... Amb tot això, 15 dies després no va haver-hi una pujada de contagis, les Falles de setembre no van ser un focus de contagis massiu. Hi havia una idea en l'aire que s'havien de salvar aquestes Falles i era necessari fer-les per tot el teixit econòmic que envolta la festa.

Un moment de l'entrevista amb Carlos Galiana
Un moment de l'entrevista amb Carlos Galiana

En aquest sentit, cal destacar la gran responsabilitat mostrada pel col·lectiu faller. Les Falles va ser la primera gran festa a tornar a una relativa normalitat ja el mes de març passat en el conjunt de l'Estat, i es va complir amb les expectatives.

Va ser la primera festa en clausurar-se i la primera a tornar. Les Falles de setembre, com hem parlat, van ser positives i teníem aquest aprenentatge per a encarar les de març, que malgrat les restriccions encara vigents, van tindre ja una relativa normalitat. La gent tenia moltes ganes, després de dos anys sense celebracions, i el món faller va continuar complint amb la normativa i donant exemple.

L'arribada de la COVID-19 ha fet evolucionar la festa, amb alguns canvis que sembla que han arribat per a quedar-se, com el nou horari de la cremà dels monuments o les mascletaes en barris.

De qualsevol crisi s'ha de traure alguna cosa positiva. Per exemple, l'horari de la cremà es va avançar a causa del toc de queda i va agradar molt a la gent. No obstant això, el canvi d'horari de l'ofrena no va quallar, però sí una altra iniciativa com les mascletaes per barris, que des d'aquest Govern sempre hem intentat descentralitzar com hem fet amb la cultura o altres espectacles. Si una cosa positiva ens ha deixat la pandèmia és com s'ha enfrontat a ella el món faller: hem anat tots a una. Per exemple, al voltant del 93% dels presidents va votar a favor de les Falles de setembre.

Després de tot el viscut, pensar que arribaran unes Falles normals, com desitgem i esperem tots, dona tranquil·litat a nivell personal i d'equip. Volem gaudir, retrobar-nos i abraçar-nos sense por

Tots en una mateixa direcció.

Era una unió que feia falta i tots els estaments ens vam posar en la mateixa direcció: cremar els monuments perquè els artistes fallers necessitaven continuar; calia fer ofrena perquè els indumentaristes i els floristes havien de treballar; calia fer espectacles pirotècnics per a ajudar al sector... Va ser difícil per a tots els sectors i per a aquells oficis i treballadors que es veuen i que no es veuen i que formen part de la Cultura Festiva, ja que d'un dia per a un altre s'atura el món quan ho tenies tot preparat. Tots ens vam posar d'acord i pense que aquest esperit es manté. La pandèmia, a més, ens ha deixat la lliçó que d'un dia per a un altre tot pot canviar.

Les Falles de 2023 estan ja en marxa i s'han celebrat actes com el Sopar de la Punxà o la Batalla de Flors. Quin és el balanç d'aquestes celebracions?

La Batalla de Flors va ser l'últim esdeveniment que quedava sense fer després de dos anys. Amb ell tota la Cultura Festiva de la ciutat ha tornat a la normalitat. Ha sigut com una conquesta, com una victòria, perquè a poc a poc han anat tornant tots els actes, fent-nos enfocar el futur amb més optimisme.

Esbossos de les falles municipals 2023
Esbossos de les falles municipals 2023

També es coneixen ja quins seran els monuments municipals de 2023. Els últims anys han sigut falles reivindicatives respecte a la salut mental o al canvi climàtic i enguany apel·len més a les emocions. D'una banda, els artistes fallers Ceballos i Sanabria signaran el monument infantil amb 'Valencians en dansa' mentre que Marina Puche i Manolo García Lleonart proposen 'Cardioversió valenciana'. Com veu aquestes propostes?

Són dues falles molt adequades per al moment actual. La infantil, a més de la dansa valenciana, homenatjarà el sector cultural, a tot allò que vam deixar de fer durant la pandèmia sota dos artistes fallers que són sinònim d'èxit. El monument gran apel·la a les emocions, a sentir-se orgullós de ser valencià, de la festa, amb un monument participatiu. Són dues falles perfectes per a retrobar-nos en 2023 amb una festa ja completa.

Parlant de les emocions, com afronta les Falles de 2023 Carlos Galiana?

És el final d'un camí. Després de tot el viscut, pensar que arribaran unes Falles normals, com desitgem i esperem tots, dona tranquil·litat a nivell personal i d'equip. Volem gaudir, retrobar-nos i abraçar-nos sense por.

Arxivat a:

Destacats