Aprovat el projecte de l'Ampliació Nord del Port de València

Ribó ha votat en contra: "Que l'Autoritat Portuària siga jutge i part en la gestió de la Declaració d'Impacte Ambiental és irregular"

Guardar

Vista aèria del Port de València
Vista aèria del Port de València

Aquest divendres, 2 de desembre, s'ha reunit el Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de València (APV) en sessió extraordinària, i ha donat llum verda al Projecte Constructiu del Moll de Contenidors de l'Ampliació Nord del Port de València. No obstant això, aquest ha comptat amb dos vots en contra; el de l'alcalde de València, Joan Ribó, i el del secretari autonòmic de Vicepresidència de la Generalitat, Iván Castañón.

Respecte a això, el president de l'APV, Aurelio Martínez, ha defensat que aquest tipus de decisions estratègiques no es poden "deixar a l'albor de l'enfocament polític que tinga cada partit" si no han de basar-se "en informes tècnics" que, segons ha insistit el president, s'han demanat a "totes les persones que s'ha entés que tenien major rellevància tècnica".

Així doncs, aquesta sessió ha sigut convocada per l'APV després de rebre l'informe de Compatibilitat amb l'Estratègia Marina del Ministeri per a la Transició Ecològica, favorable al projecte amb 21 condicions, entre les quals destaca no dragar material d'un banc d'arenes submarí enfront de Cullera i Sueca, així com actualitzacions del Pla de Vigilància Ambiental (PVA), per la qual cosa Martínez ha fet un repàs dels diferents informes tècnics presentats, ressaltant que suposarà "la inversió més gran realitzada mai en el Port de València i probablement la inversió més gran en qualsevol port d'Espanya".

Ribó: "L'ampliació del Port tal com està plantejada no beneficia a la ciutat"

L'alcalde ha denunciat que "no s'ha fet tot el necessari en aquest cas", ni en termes jurídics, ni en el desenvolupament de les actuacions de millora que estaven previstes, ni en l'actualització dels estudis i previsions sobre les implicacions del projecte. D'ací, que la seua posició contrària. Tal com ha subratllat Ribó al final de la reunió, "quan escolte les persones que s'estan manifestant al carrer pel seu desacord amb aquest projecte, em venen a la memòria els moviments veïnals que en el seu moment reclamaven El Saler per al Poble, o que volien que el Túria fora una zona verda i no una autopista de set carrils".

Ribó ha assenyalat la incertesa jurídica que es deriva del fet que l'Autoritat Portuària "siga jutge i part en la gestió de la Declaració d'Impacte Ambiental, DIA". "Això no és en absolut normal perquè, generalment, qui fa el projecte no fa la declaració; això és una cosa absolutament irregular", ha afirmat l'alcalde, qui ha alertat que això tindrà "conseqüències a nivell jurídic, com de fet ja s'ha presentat una demanda que ha sigut acceptada". Ribó ha advertit que València "ja té experiència en situacions similars d'incertesa jurídica, com per exemple, en el cas de la ZAL, Zona d'Actuacions Logístiques, que portem arrossegant ja 25 anys, i que suposa una situació molt clara".

D'altra banda, l'alcalde ha denunciat que les previsions de millores en zones de costa que estaven establides en l'anterior DIA "no s'han complit". Tal com ha recordat, "en l'informe de Costas, Annex número 1, pàgines 68 i 69 de la DIA de 2007, fa 15 anys, es detallen una sèrie de mesures que han de dur a terme entre Costas i l'Autoritat Portuària respecte a les millores a realitzar en punts com a l'Arbre del Gos, el Saler i Pinedo, entre altres". "Però no s'ha fet absolutament res: l'un per l'altre i tot està per fer", ha denunciat Ribó, qui ha qualificat la situació de "molt greu".

Estimació de la licitació del projecte

A més, el president de l'APV estima que la licitació tindrà lloc en el primer trimestre de 2023 i que conclouran els processos d'adjudicació al llarg de 2023.

De fet, durant la roda de premsa posterior a la reunió, Martínez ha explicat que el projecte es remetrà a Ports de l'Estat perquè al seu torn l'envie al Consell de Ministres, que entén que podrà "contestar amb una certa urgència".

Arxivat a:

Destacats