L'ampliació del Port de València suposarà una inversió de 1.600 milions d'euros

Des del Govern central asseguren que el projecte s'ha concebut i dissenyat sota uns "estrictes criteris de respecte mediambiental"

Guardar

Vista aèria del port de València. Imatge: Valencia Port
Vista aèria del port de València. Imatge: Valencia Port

Una de les notícies més importants de l'any a València arriba, precisament, pocs dies abans de finalitzar 2023. Aquest dijous, el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, confirmava el compromís del Govern amb l'ampliació de la terminal nord del Port de València. El pròxim dimarts 19 de desembre el Consell de Ministres autoritzarà licitar per més de 656 milions d'euros les obres que implicaran la construcció d'una nova terminal pública de contenidors. Però, què suposa l'ampliació del Port de València?

L'ampliació és un projecte considerat d'interés general que es desenvoluparà en col·laboració publicoprivada i que, en total, superarà els 1.600 milions d'euros d'inversió, la qual cosa suposa la major inversió privada de la història del sistema portuari espanyol. En aquest sentit, l'Autoritat Portuària construirà la infraestructura bàsica (dragatge, moll i farciment consolidat), mentre que l'empresa privada MSC s'encarregarà de la superestructura, instal·lacions i material mòbil.

Amb això, València disposarà d'una nova terminal pública altament competitiva en el transport marítim de contenidors a escala estatal i internacional. Aquesta infraestructura permetrà operar als vaixells d'última generació MEGAMAX, de fins a 430 metres d'eslora i més de 24.000 TEUs (contenidors equivalents de 20 peus).

Visita de les autoritats al Port de València
Visita de les autoritats al Port de València

El Port de València, en xifres

L'ampliació busca canalitzar el futur del port, que ja opera prop del seu punt de saturació, segons insisteixen des del propi Govern, per a respondre al creixement de l'activitat i continuar sent una infraestructura de referència dins del trànsit mundial de contenidors.

Actualment, el Port de València és considerat el primer port d'Espanya i del Mediterrani, el quart de la Unió Europea i el número 20 del món en trànsit de contenidors TEUs. Per això, destaca com un pol de distribució de mercaderies clau en la competitivitat de les empreses i del teixit productiu estatal, servint d'entrada del 50% del PIB d'Espanya.

Les dades reflecteixen que, a hores d'ara, el Port de València genera un moviment de més de 2,6 milions de TEUs operats en importació i exportació, canalitzant el 40% del comerç exterior espanyol de mercaderia general en contenidor. Del total de contenidors, el trànsit ferroviari suposa un poc més de 200.000 TEUs, més de 4.000 trens, un 8% del total de les operacions del port.

Visita de les autoritats al Port de València
Visita de les autoritats al Port de València

Projecte sostenible?

No obstant això, l'ampliació de la terminal nord del Port de València s'ha trobat amb una fèrria oposició ciutadana i política, representada per la Comissió Ciutat Port i per Compromís, ja que es considera que la infraestructura suposa una sentència de mort per a l'Albufera amb conseqüències per a la salut, mediambientals i legals.

Des del Govern central asseguren que el projecte s'ha concebut i dissenyat sota uns "estrictes criteris de respecte mediambiental" que inclouen la seua total electrificació, amb operativa autosuficient i origen 100% renovable.

A més, s'impulsaran les connexions ferroportuàries per a potenciar el transport ferroviari de mercaderies, facilitant l'eixida de vehicles pesants de la carretera, descongestionant la V-30, i l'àrea metropolitana de València.

Concretament, la terminal nord porta aparellada la major terminal ferroviària d'Europa, que permetrà transvasar al tren el trànsit terrestre de mercaderies (actualment es realitza en un 93% amb camions). Segons el projecte, l'ampliació nord comptarà amb una xarxa de vies de càrrega i descàrrega que serà la major terminal ferroviària construïda fins a la data en un port espanyol i, amb ella, multiplicarà per quatre la seua capacitat actual, unint-se a les ampliacions de les terminals internes de la infraestructura.

Arxivat a:

Destacats