2022, l'any que Metrovalencia estrenarà dues noves línies

Les línies 10 i 11 de metro uniran el centre de València amb la zona de la Ciutat dels Arts i els Ciències

Guardar

Una estació de la Línia 10
Una estació de la Línia 10

2022 serà un any clau per a les infraestructures de mobilitat a la ciutat de València i la seua àrea metropolitana. Així, Metrovalencia preveu tindre al llarg d'enguany en funcionament dues noves línies, la 10 i la 11. Amb això, es pretén unir el centre de València amb la zona de la Ciutat de les Arts i les Ciències, el barri de Natzaret i tota la façana marítima i ampliar així de manera molt considerable l'oferta de transport públic de la xarxa de Metrovalencia.

El projecte de construcció del conjunt d'aquesta línia està cofinançat per la Unió Europea, a través del programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de la Comunitat Valenciana 2014-2020. La línia 10 combina trams subterranis i en superfície, amb un recorregut de 5 quilòmetres i 8 estacions i parades (3 subterrànies i 5 en superfície).

Hui dia, la Generalitat està ultimant les obres i la instal·lació de l'equipament tècnic del depòsit de material mòbil provisional de la nova Línia 10 de Metrovalencia (Alacant-Natzaret), que es posarà en funcionament enguany, abans de la posada en servei de la circulació tramviària. La resta de les contractacions, com l'electrificació, instal·lació de subestacions i escomeses del traçat entre l'estació d'Alacant i Natzaret, així com la senyalització, comunicació i seguretat estan també en execució.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, destaca que "aquesta instal·lació, fonamental per al funcionament de la nova Línia 10, està pràcticament finalitzada i, encara que és provisional, disposarà de tots els equipaments tècnics necessaris per a realitzar el manteniment de les set unitats que està previst que circulen per aquesta línia, a partir de 2022".

Es preveu que la línia 10 començarà a funcionar durant el primer semestre de 2022 – pel mes d'abril –. D'aquesta manera, comencen a ultimar-se alguns detalls, com en la futura estació d'Alacant, una de les quals conformaran les parades de la L10, on ja s'han instal·lat les validadores i ja es pot veure com quedarà.

D'altra banda, la línia 11 està actualment en fase d'estudi tècnic per a decidir si discorre per l'avinguda del Port o el fa pel carrer paral·lel de Juan Verdeguer. A priori, i amb els informes tècnics preliminars, sembla més senzill que passe per l'avinguda del Port perquè la plataforma en doble via que s'ha de construir no deixaria a penes espai per a la resta de les infraestructures en Juan Verdeguer. Per una via o l'altra, en arribar al Port de València la línia 11 es trobarà de nou amb la línia 10 i juntes arribaran al barri del Cabanyal, a l'actual parada de Grau-Canyamelar.
 

Així será el recorregut de les línies 10 i 11
Així será el recorregut de les línies 10 i 11

 

Pla de millora de freqüències per a 2023

Amb una inversió que ronda els 235 milions d'euros (108 milions en la xarxa ferroviària i 127 milions en la xarxa tramviària), s'estan desenvolupant progressivament actuacions amb l'objectiu de millorar les freqüències de pas de metro i tramvia de cara al pròxim 2023.

Per exemple, en el cas del metro, en alguns trams com l'Eliana-Entroncament s'aconseguirà una important reducció dels temps de pas, en fixar una nova freqüència de 12 minuts, sent la freqüència actual de 30 minuts de Paterna a l'Eliana i de 15 minuts d'Entroncament a Paterna. En el tram entre Torrent i Picassent es passarà de 40 minuts a 18 minuts en els pròxims mesos.

Pel que respecta al tramvia, l'ampliació en el bucle de la zona del Marítim de les Línies 4 i 6 de Metrovalencia beneficiarà a les freqüències de la connexió dels barris d'Orriols, Malva-rosa i el Cabanyal/Canyamelar, passant d'aproximadament els 10 o 20 minuts actuals a 7 minuts.

El pla permetrà disminuir el temps de pas de tots els trams de xarxa de Metrovalencia, on en general "s'incrementaran un 25% les freqüències en dies laborables", destaca el conseller Arcadi España.

Destacats