Vikika: "Fer esport estava destinat a tindre un cos normatiu, però això ha canviat molt i m'alegre de ser part del canvi"

Verónica Costa compta amb una comunitat de més d'un milió de seguidors i seguidores en Instagram i reivindica l'esport com una forma d'amor propi

Guardar

Verónica Costa, més coneguda com a Vikika, lidera Vikika Team i Entrena Virtual
Verónica Costa, més coneguda com a Vikika, lidera Vikika Team i Entrena Virtual

Verónica Costa va començar la seua carrera en les xarxes socials fa quasi 10 anys i hui Vikika, com més la coneixen, ha aconseguit posicionar-se com a líder del sector sport-tech, la influencer fit número 1 a Espanya i CEO d'èxit amb les seues dues grans empreses: Vikika Team i Entrena Virtual. Per a l'alacantina, portar una manera de vida saludable és sinònim d'amor propi i no de patir. Una filosofia que molts i moltes han conegut en primera persona a través dels seus entrenaments i plans d'alimentació personalitzats que hui ens detalla una mica més.

Què et va portar a fer de l'esport i de l'estil de vida saludable la teua professió?

Jo diria que realment la passió, perquè es van ajuntar diferents coses. Sempre m'han agradat molt les xarxes socials, abans de l'arribada d'Instagram compartia per exemple que me n'anava amb la bici en Facebook, i quan va eixir Instagram era una eina que m'agradava molt. Vaig començar a compartir les coses que feia i veia que la gent es motivava amb les meues publicacions, que moltes persones començaven a fer esport gràcies a les coses que publicava. A més, com m'agrada molt tot el relacionat amb la nutrició, publicava continguts que m'interessaven i la gent em demanava receptes, per exemple.

Vaig estudiar ADE i després vaig començar Nutrició. Sempre he sentit que m'agradava molt crear coses que cobriren necessitats de les persones, llavors en eixe moment em vaig adonar que podia crear una petita empresa, en la qual al principi tan sols érem una nutricionista i jo. Així vaig començar a ajudar gent a fer els seus plans d'alimentació, a canviar el seu estil de vida i a fer esport.

A poc a poc va anar creixent la comunitat i jo també vaig créixer com a professional, aprenent eines i tecnologia. La veritat és que han passat moltes coses en aquests 10 anys que m'han portat a tindre en l'actualitat a Vikika Team i a Entrena Virtual. El que va començar sent xicotet ara és súper gran.

La influencer fit número 1 a Espanya i líder del sector sport-tech Verónica Costa
La influencer fit número 1 en España y líder del sector sport-tech Verónica Costa

Ja fa quasi 10 anys que estàs a Instagram. Com ha evolucionat el teu perfil?

Al final, el meu perfil el continue portant jo i a vegades tinc una mica d'ajuda del meu equip, per exemple per a contestar alguns missatges, però continue portant jo el meu Instagram i creant el meu contingut. He anat aprenent a poc a poc i a més, el meu marit, que sempre s'ha dedicat a la producció audiovisual, m'ha ajudat molt.

Com et deia, el contingut que compartisc el faig jo, però tot el que comporta Vikika és molt gran i som un equip de 53 persones entre entrenadors, nutricionistes, gent en oficina, etc. Entrena Virtual requereix un equip d'atenció al client, de màrqueting, de comptabilitat, de producció audiovisual... tenim una oficina amb platons en la qual creguem el contingut de les nostres empreses.

Com descriuries el teu equip?

Descriure aquest equip és clar: són súper professionals, súper joves, amb moltes ganes de fer coses guais i de connectar amb la comunitat que tenim, que al final és superimportant. Són capaços de contagiar a cada vegada més gent de la importància que és fer esport, de com de fàcil és fer esport amb Virtual, que és una de les nostres visions.

La veritat és que cadascun en la seua àrea està molt motivat i tots hem hagut d'aprendre -jo m'incloc-. Encara que he estudiat ADE, ningú t'explica la carrera de la vida. Liderar equips és complicat i això m'ha obligat a reinventar-me, he estudiat per a ser una millor CEO, molta organització... Quan comences una empresa emergent normalment eres un equip xicotet que fa moltes coses, llavors hem hagut d'aprendre a perfeccionar molt el fer menys i especialitzar-nos més en el que a un se li donava bé a mesura que s'amplia l'equip. Això és molt guai perquè et permet ser millor en allò que se't dona bé.

Aquest any passat ha sigut de molt de creixement, d'aprendre a comunicar-nos i de portar les nostres pròpies regles i la nostra pròpia cultura dins de l'empresa, que crec que és fonamental. Perquè encara que implantes eines, és molt important continuar tenint la cultura que hem tingut des del principi, que són els meus valors: lleialtat, humilitat, sinceritat, honestedat, llibertat, responsabilitat... Aquestes són les nostres bases de cultura d'equip i la veritat és que jo crec que a tots ens agrada treballar feliços. Al final, el treball és la teua vida, llavors m'importa molt fer una bona faena i sobretot fer-ho feliç.

Verónica Costa, més coneguda com a Vikika
Verónica Costa, más conocida como Vikika

Amb la pandèmia del coronavirus ens hem adonat de com d'important és cuidar-nos?

Sí, jo crec que sí. En la pandèmia no hi havia molt a fer, llavors jo crec que molta gent va buscar alternatives. Vikika va ser una alternativa, fins i tot per a la gent que teletreballava. La gent es va emmotlar als nostres directes i es va enganxar molt a eixa sensació inigualable que et dona l'esport que, clar, si mai has provat i sobretot si mai t'han dit bé el que has de fer, no has sentit.

Molta gent ha tingut males experiències, ha vist com a avorrit anar al gimnàs, com a pesat fer màquines. Canvia molt fer alguna cosa amb un propòsit i un objectiu sabent què cal fer –que és el que fem en Entrena Virtual– a fer esport per provar. Nosaltres compartíem la nostra rutina de força, que és tan bona que la gent de seguida veia resultats, se sentien més fortes, més motivats, més contents amb el seu físic... i això va crear un enganxament brutal.

Llançàrem Entrena Virtual just el primer cap de setmana que ens deixaven eixir del confinament. Tota eixa gent que havia fet els directes amb nosaltres, milers de persones... Estaven preocupades per què anaven a fer ara que ja podien eixir (riu). Com ja t'he dit abans, m'agrada crear coses que li agraden a la gent, que cobrisquen necessitats, així que ja teníem tot planificat per a crear Entrena Virtual. Vam poder traure-ho amb classes en directe i amb entrenadors, al principi amb poquets vídeos –uns 20 crec recordar- i ara fem 350 classes.

Moltes vegades s'associa l'esport i el fet de portar una vida saludable amb patir. Com li doneu la volta a aquesta idea? Quina és la vostra filosofia?

La nostra filosofia és que un fa esport perquè s'estima. Un mou el seu cos i entrena perquè s'estima i es vol i la principal raó és el bé que ens fa. El cos necessita moure's. És un tema molt educacional. Abans, fer esport estava més destinat a la idea de tindre un cànon d'estètica concret, per a aprimar-se, per a tindre un cos normatiu X. Actualment això ha canviat molt i m'alegre de ser part d'eixe canvi, perquè al final jo mai he fet esport per això, sinó perquè la sensació que et deixa és increïble. M'agrada molt perquè a més la medicina preventiva està molt enfocada en això i els resultats són tan evidents... Llavors cada vegada és més fàcil comunicar això. Abans tenia un sentit més superficial, però la realitat és que no. Quan la realitat i el fonament són evidents, és molt fàcil contagiar aquest pensament. La gent ho prova i s'adona. A més treballem amb psicòlogues i treballem molt amb la salut mental, que és molt important, perquè tu no pots fer esport per a patir o per a tindre un cos X. Això és molt negatiu i fugim totalment d'això. Primer hem d'estar bé i després fem coses que ens fan estar bé, eixe és l'objectiu.

Vikika compta amb més d'un milió de seguidors i seguidores a Instagram
Vikika cuenta con más de un millón de followers en Instagram

Tens més d'un milió de seguidors en Instagram. Quina relació mantens amb la teua comunitat?

La veritat és que sempre he tingut una relació superpositiva, supose que perquè reben de mi moltes coses positives. Evidentment, mostre com jo soc, però intente també mostrar tot l'aprenentatge perquè la gent puga aprendre amb mi. Molts dels meus seguidors que em segueixen des del principi han pogut veure eixa evolució. Intente motivar a la gent i sols amb el fet d'estar motivat i esforçar-te per a créixer, ja motives als altres, perquè crec que és inevitable que eixa energia es contagie.

Evidentment, tots tenim algun hater, però afortunadament és una comunitat súper agraïda. Quan vaig pel carrer la gent em para i em demostra un afecte increïble i em diu que hem canviat les seues vides... la veritat és que no puc dir gens dolent, tot és súper bo.

També eres imatge i ambaixadora de diverses marques. Quins són els valors que han de tindre perquè col·labores amb elles?

Han de tindre els mateixos valors que tenim nosaltres com a empresa i evidentment com a marca. Per exemple, treball amb marques com Reign Total Body Fuel, que es preocupa moltíssim pels treballadors, que fan productes amb molt d'afecte i no és qüestió de quant sinó de com. Valors com l'honestedat, la lleialtat, el fet de preocupar-te pels altres, el que no tot val... i que vaja sobretot amb els meus valors. Afortunadament, les meues empreses van molt bé i no necessite fer col·laboracions amb cap marca per a viure. Sempre que faig alguna col·laboració és perquè són marques reals, que utilitze en el meu dia a dia i em van bé. Són més les vegades que dic no que les que dic que sí.

Ara mateix estàs embarassada. Està canviant la relació que tens amb el teu cos?

Està sent súper interessant. És fascinant el que el cos és capaç de fer, em sent molt agraïda amb el meu cos. No sé si és per la meua forma de vida, però la veritat és que m'està anant molt bé, supose que tot influeix, encara que òbviament no vull afirmar perquè cada dona és un món. En el meu cas està sent fascinant, estic entrenant com sempre, em sent súper energètica, no tinc dolors... Evidentment, tinc retenció a les cames, però l'entrenament de força m'ajuda moltíssim. Estic molt feliç de poder entrenar amb la meua panxa i de sentir-me tan bé.

Vikika és considerada la influencer fit número 1 a Espanya i Entrena Virtual, la seua plataforma, el 'Netflix' de l'entrenament
Vikika es considerada la influencer fit número 1 en España y Entrena Virtual, su plataforma, el 'Netflix' del entrenamiento

Quin consell donaries als pares i mares que vulguen educar als seus fills en una forma de vida saludable com la teua?

Una vida saludable és súper educacional i com més fàcil li ho poses, més els dones menjar bé, els ensenyes com fer esport, els expliques que l'activitat física és súper important... més fàcil ho durà a terme en la vida adulta. Som persones de costums i entendre el sentit real i no l'estètic de l'esport i una correcta nutrició és súper important per a portar-lo com una cosa més, com el que es llava les dents.

La medicina preventiva ara investiga molt en aquest canvi i per exemple en un llibre que estic llegint sobre l'embaràs, s'explica que quan hi ha problemes durant l'embaràs – per exemple, que no li arribe bé l'oxigen al bebé-, poden provocar canvis. Si en els seus pròxims anys de vida eixe bebé i eixe xiquet es cria amb un estil de vida saludable i una nutrició i esport adequats, pot revertir tot el que genèticament li ha canviat per aquesta mena de problemes. No som conscients de quant influeix l'entorn i l'estil de vida que tenim per a activar eixes malalties que poden ser ací latents, o al contrari, per a pal·liar-les. Cada vegada s'està investigant més sobre això i em sembla súper interessant. Amb el nostre estil de vida podem parar malalties a les quals estem predisposats i hi ha molt per descobrir, hi ha un camí molt llarg per recórrer que donarà encara més sentit al que fem.

Lideres dues empreses molt potents i comptes amb una marca personal molt consolidada. Quin creus que ha sigut la clau del teu èxit?

Jo crec que és un mix de moltíssimes coses. Moltes vegades escoltem moltes influencers que diuen sobre això que l'important és ser real. Crec que ser real és una part fonamental perquè, si no, és impossible compartir el que fas en Instagram. Imagina't fingir ser el que no eres. Eixa és una part, però hi ha molta faena darrere. Necessites formar-te, envoltar-te del millor equip, no tindre por de contractar gent, a arriscar diners en tecnologia... per a ser els millors. Si vols ser sols influencer pot ser un altre camí, però si a més vols liderar empreses amb èxit, jo crec que has d'envoltar-te d'un bon equip i de tecnologia, has d'arriscar i no ensorrar-te quan vinguen problemes, aprendre cada dia, humilitat, pensar en els altres i tindre aqueixa visió de futur i intuïció per a poder ajudar a la gent.

Destacats