Oltra: "Treballem per a posar a la dependència en els nivells de dignitat que mai havia d'haver deixat"

La vicepresidenta valora l'aprovat atorgat pel Dictamen de l'Observatori de la Dependència

Guardar

Mónica Oltra, vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, en una imatge d'arxiu
Mónica Oltra, vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, en una imatge d'arxiu

La vicepresidenta i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha rebut "amb molta alegria" el Dictamen de l'Observatori de la Dependència, que ha atorgat aquesta setmana un aprovat a la gestió de la dependència de la Comunitat Valenciana per primera vegada des que es realitza aquest informe.

Concretament, el territori valencià supera en sis punts la mitjana nacional en incorporació de noves persones al sistema d'atenció a la dependència, triplicant el nombre de persones ateses des de 2016, generant 27.385 nous llocs de treball directes.

Només en l'últim exercici es van atendre 15.161 noves persones en situació de dependència, un 14,85% més que l'any anterior, superant àmpliament la mitjana de la resta de comunitats autonòmiques, situada en un increment del 8,71%. En 2021 es van resoldre un total de 34.283 expedients de persones en situació de dependència, una mitjana de 135 expedients diaris, cinc vegades més que els resolts durant 2015.

La quarta pota de l'Estat del Benestar

Oltra ha destacat que aquesta nota és resultat del treball que es realitza des de fa set anys per a situar a la dependència en "els nivells de dignitat i atenció humanitzadora i cuidada que mai havia d'haver deixat".

Així mateix, ha afirmat que aquestes dades suposen una "espenta" per a seguir en aquesta línia però que encara "queda molta feina per fer" pel que ha evitat "caure en la complaença". "No ens conformem amb l'aprovat, volem anar a pel bé, després a pel notable i a per l'excel·lent", ha indicat.

Sobre aquest tema, ha avançat que aquest informe saca a la llum que el sistema valencià de dependència "comença a tindre bases sòlides i semblar-se al que des de la Generalitat defineixen com la quarta pota de l'Estat del Benestar, al costat d'educació, sanitat i pensions, equiparable a països avançats del nostre entorn".

"Gestió nefasta i abandonada" amb el PP

La vicepresidenta ha ressaltat xifres com la baixada de la llista d'espera al 10% de total de persones ateses enfront del 60% que hi havia en 2015 amb l'anterior govern del PP. En aquest sentit, ha afirmat que, a l'arribada al govern "ens vam trobar una situació de la dependència absolutament nefasta, abandonada, amb 17 persones per a valorar més de 63.000 expedients quan ara hi ha més de 500 treballadors".

A més, ha valorat que la Comunitat Valenciana va ser la regió que més personal va incorporar al sistema de la dependència durant la crisi sanitària, així com que més el 60% dels ajuntaments resolen la proposta inicial d'atenció en menys de 90 dies i que l'observatori "avala i lloa" l'entramat mixt entre l'administració autonòmica i les locals, agraint tant als treballadors del sistema d'atenció primària de serveis socials com al personal del seu departament el "treball ingent" dels últims anys. Un treball que per a Oltra suposa construir "de veritat" un sistema públic de serveis socials.

Destacats