La Comunitat Valenciana supera en sis punts la mitjana nacional en incorporació de noves persones al sistema d'atenció a la dependència

L'aposta de la Conselleria pel municipalisme per a la gestió del sistema ha generat 27.385 nous llocs de treball directes

Guardar

Un home passeja al costat d'un altre en cadira de rodes
Un home passeja al costat d'un altre en cadira de rodes

La secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia, ha destacat que la Comunitat Valenciana va atendre, en l'últim exercici, a 15.161 noves persones en situació de dependència, un 14,85% més que l'any anterior, superant àmpliament la mitjana de la resta de comunitats autonòmiques, situada en un increment del 8,71%.

Així es desprén de l'últim informe publicat per l'Observatori Estatal per a la Dependència, elaborat des de l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, que continua constatant la bona marxa en la gestió d'aquestes ajudes en la Comunitat Valenciana "any rere any".

Irene Gavidia ha celebrat que l'informe indique que, a més del nombre de persones ateses, "la Comunitat lidera la resta dels paràmetres bàsics del sistema respecte a la mitjana nacional", tant en el nombre de sol·licituds registrades, 7 punts més que la mitjana de la resta de comunitats, o de persones valorades o amb drets a prestació, que superen en 11 punts a la mitjana del país. Així mateix, en la Comunitat es triplica la mitjana nacional en nombre de persones ateses a través de la prestació per cures no professionals.

Tal com explica l'informe, es tracta d'una gestió "completa" en tots els paràmetres, la qual cosa constata "la transformació iniciada en 2016" i que li ha portat a "triplicar" el nombre de persones en situació de dependència que hui reben una prestació en la Comunitat Valenciana.

Irene Gavidia ha recordat que l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials qualificava de "nefasta" la gestió de la dependència abans de l'arribada del Consell del Botànic, mentre que ara destaca "en positiu, per damunt de la mitjana nacional".

Aquestes dades, ha indicat, evidencien que la Comunitat Valenciana ha deixat d'estar "en els últims llocs", i ha ratificat el compromís total de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives amb l'aplicació del servei d'atenció a la dependència, "perquè cada vegada més persones puguen gaudir d'un dret que tenen reconegut per llei".

En aquest sentit, ha assenyalat que durant l'any passat es van resoldre un total de 34.283 expedients de persones en situació de dependència, la qual cosa suposa "una mitjana de 135 expedients diaris", cinc vegades més que els resolts durant 2015.

Aposta pel municipalisme

La secretària autonòmica ha destacat que aquestes xifres "són reflex de la gran faena que s'està fent en aquesta àrea amb l'aplicació de noves fórmules de gestió", amb avanços constants i creixents en valoracions i resolució d'expedients com a resultat "dels canvis produïts en el sistema des de l'inici de la passada legislatura".

En matèria de personal, ha assenyalat Gavidia, s'ha apostat pel 'municipalisme' "amb un important increment pressupostari per a crear una xarxa professional que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d'expedients".

Aquesta aposta es concreta en el finançament de 27.385 llocs de treball directes, en els quals s'inclou tant personal funcionari de la Conselleria com personal per a reforçar els serveis socials dels ajuntaments. Aquest canvi de model impulsat per la Conselleria ha permés que la Comunitat Valenciana "siga la que més avança a Espanya en el reconeixement i la prestació dels serveis relacionats amb la dependència" ha destacat.

Així, en aquests moments el 60% dels municipis de la Comunitat Valenciana, 322 en total, tramiten en menys de 90 dies els expedients de dependència de la ciutadania que registra la sol·licitud en els serveis socials dels ajuntaments on resideixen.

Dades Comunitat Valenciana

En data de l'1 d'abril el sistema d'atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén 124.080 persones a través d'alguna mena de servei o prestació econòmica, segons es desprén de l'informe que la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos i que es publica des de juliol de 2017 en la seua pàgina web.

Per províncies, 38.549 persones són de la província d'Alacant, 14.305 de Castelló i 71.226 resideixen a la província de València.

Destacats