La Comunitat Valenciana triplica el nombre de persones ateses per dependència des de 2015

És la primera vegada que el Dictamen de l'Observatori de la Dependència aprova la situació de la Dependència de la Generalitat

Guardar

Infermera cuidant a una anciana en una residència
Infermera cuidant a una anciana en una residència

L'arribada del Botànic al govern de la Generalitat Valenciana en 2015 ha suposat un gir de 180° a les polítiques de Benestar Social, concretament de dependència. I és que per primera vegada des que es realitza l'estudi, el XXII Dictamen de l'Observatori de la Dependència ha atorgat una nota d'aprovat per a la situació de la Dependència a la Comunitat Valenciana.

Concretament, el territori valencià supera en sis punts la mitjana nacional en incorporació de noves persones al sistema d'atenció a la dependència. L'informe anual de l'Observatori Estatal per a la Dependència reflecteix que la Comunitat Valenciana ha triplicat el nombre de persones ateses des de 2016 mentre que l'aposta de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que encapçala Mónica Oltra, pel municipalisme per a la gestió del sistema ha generat 27.385 nous llocs de treball directes.

En data de l'1 d'abril el sistema d'atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana havia atés 124.080 persones a través d'alguna mena de servei o prestació econòmica, segons es desprén de l'informe que la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives elabora cada mes i que es publica des de juliol de 2017 en la seua pàgina web. Per províncies, 38.549 persones són de la província d'Alacant, 14.305 de Castelló i 71.226 resideixen a la província de València.

Només en l'últim exercici es van atendre 15.161 noves persones en situació de dependència, un 14,85% més que l'any anterior, superant àmpliament la mitjana de la resta de comunitats autonòmiques, situada en un increment del 8,71%. En 2021 es van resoldre un total de 34.283 expedients de persones en situació de dependència, una mitjana de 135 expedients diaris, cinc vegades més que els resolts durant 2015.

Així mateix, durant la pandèmia s'ha incrementat en un 15% les persones ateses en el sistema mentre altres autonomies, com la de Madrid, rebaixava en 10.000 persones les ateses pel seu sistema de dependència.

Un home passeja al costat d'un altre en cadira de rodes
Un home passeja al costat d'un altre en cadira de rodes

Líders en paràmetres bàsics

Aquestes dades constaten la bona marxa en la gestió d'aquestes ajudes en la Comunitat Valenciana any rere any. Irene Gavidia, secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, incideix en què l'informe indica que, a més del nombre de persones ateses, "la Comunitat Valenciana lidera la resta dels paràmetres bàsics del sistema respecte a la mitjana nacional", tant en el nombre de sol·licituds registrades, 7 punts més que la mitjana de la resta de comunitats, o de persones valorades o amb drets a prestació, que superen en 11 punts a la mitjana del país. Així mateix, en la Comunitat Valenciana es triplica la mitjana nacional en nombre de persones ateses a través de la prestació per cures no professionals.

Aquestes dades, segons Gavidia, evidencien que la Comunitat Valenciana ha deixat d'estar "en els últims llocs", i ha ratificat el compromís total de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives amb l'aplicació del servei d'atenció a la dependència, "perquè cada vegada més persones puguen gaudir d'un dret que tenen reconegut per llei".

En matèria de personal, la secretària autonòmica ha destacat l'aposta pel 'municipalisme' "amb un important increment pressupostari per a crear una xarxa professional que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d'expedients".

Aquesta aposta es concreta en el finançament de 27.385 llocs de treball directes, en els quals s'inclou tant personal funcionari de la Conselleria com personal per a reforçar els serveis socials dels ajuntaments. En aquests moments el 60% dels municipis valencians, 322 en total, tramiten en menys de 90 dies els expedients de dependència de la ciutadania que registra la sol·licitud en els serveis socials dels ajuntaments on resideixen.

Salida de residentes junto a sus familiares en una residencia de Massamagrell
Eixida de residents al costat dels seus familiars a una residència de Massamagrell

Un sistema que "funciona"

El diputat de Compromís en Les Corts i portaveu en polítiques socials, Carles Esteve, afirma que aquest informe "evidència més de la bona gestió que estan portant avant la vicepresidenta Mónica Oltra i el seu equip al capdavant de la Conselleria de Polítiques Inclusives. El sistema d'ajudes a la Dependència en el territori valencià funciona, per tant, és necessari continuar treballant en la mateixa línia per a fer-ho cada vegada millor".

L'informe constata la transformació iniciada amb l'arribada del Botànic i que li ha portat a triplicar el nombre de persones dependents que hui reben una prestació en el territpri valencià. Això contrasta amb el que afirmava el mateix Observatori en 2015 quan analitzava la gestió del Partit Popular, literalment assenyalaven que la Comunitat Valenciana era "la que pitjors dades presenta en tots els indicadors oficials de gestió".

Per a Esteve, "en menys de dues legislatures el govern del Botànic li ha donat la volta a la catastròfica situació de la Dependència que va deixar el Partit Popular, aquest era un dels grans objectius que des de Compromís ens vam plantejar en començar a governar en 2015. Ara ens situem al capdavant en la garantia del dret a la dependència i continuem fermes cap a la plena atenció".

Destacats