El sistema valencià de dependència atén a més de 124.000 persones

Guardar

Trobada amb les plataformes valencianes de dependència
Trobada amb les plataformes valencianes de dependència

El sistema d'atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén actualment 124.080 persones a través d'alguna mena de servei o prestació econòmica, segons l'informe que la Conselleria de Polítiques Inclusives elabora i publica mensualment des de 2017 en el seu web. Per províncies, 38.549 persones són d'Alacant, 14.305 de Castelló i 71.226 de València.

En general, durant el març passat es van registrar 2.315 noves sol·licituds i es van tramitar 3.320 expedients. La Generalitat eleva aquesta dada a un total de 158.730 des de juny de 2015, quan es va produir el canvi de govern.

El sistema de valoracions implantat per Conselleria permet continuar incrementant de manera constant i progressiva el nombre de valoracions, amb un total de 4.191 noves al març. Aquesta pujada respon principalment a la gestió dels equips dels serveis socials municipals.

Quant al cost de les prestacions econòmiques, el departament de Mónica Oltra ha abonat 34,31 milions d'euros corresponents a la nòmina de març, als endarreriments i a la retroactivitat.

Les 124.080 persones en situació de dependència de la Comunitat incloses en el sistema reben atenció especialitzada a través de serveis residencials o de dia o una prestació econòmica per cuidador de l'entorn familiar, tal com el sol·licitant i la seua família i el treballador social acorden com a millor recurs per a la situació personal del demandant.

Des de Polítiques Inclusives afirmen que els avanços en valoracions i resolució d'expedients són resultat dels canvis introduïts durant la passada legislatura en la gestió del sistema d'atenció a la dependència.

En matèria de personal, en els últims anys s'han reforçat els serveis de dependència de Conselleria i els municipals amb un increment pressupostari per a crear una xarxa professional que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d'expedients.

Actualment, el 60% de les localitats valencianes, 322 en total, tramiten en menys de 90 dies els expedients de dependència que es registren en els serveis socials municipals.

Destacats