La Comunitat Valenciana, pionera en la protecció d'animals de companyia

Hui, 4 d'octubre, Dia Mundial dels Animals, cal repassar la situació de la Comunitat i la resta d'Espanya en matèria de protecció animal

Guardar

Un gos beu aigua en una zona d'esplai caní de Paterna
Un gos beu aigua en una zona d'esplai caní de Paterna

El passat 6 d'agost, el Ple del Consell de la Generalitat Valenciana va aprovar el projecte de llei de Protecció, Benestar i Tinença Responsable dels Animals de Companyia, amb la finalitat de renovar l'anterior llei de 1994. Tant és així, que la Comunitat Valenciana ha fet un pas avant en aquest aspecte i s'ha convertit en pionera per diverses raons. Però, ¿en quina situació es troba respecte a altres comunitats autònomes?

La Comunitat es convertia amb aquesta llei en pionera en la protecció d'animals de companyia a nivell estatal, ja que impedeix que se'ls tracte com a objectes, reconeixent als animals com a éssers vius dotats de sensibilitat. . El nou marc legislatiu, en tràmit parlamentari en Les Corts, cerca a més acabar amb el sacrifici animal i preveu crear un registre de persones i entitats inhabilitades judicialment per maltractament als animals.

En ser un dels principals objectius de la nova legislació acabar amb els sacrificis, que queden prohibits aquells que es realitzen sota sofriments físics i sense causa motivada. En cas d'estar justificats, sempre hauran de realitzar-se de manera eutanàsica sota control veterinari.

D'altra banda, el projecte de llei insisteix en la importància de reconéixer als animals com a éssers que senten i no com a objectes. Recull que tenen dret a viure “lliures de sofriments injustificats”, per la qual cosa els seus responsables han de proporcionar-los atenció, supervisió, control i cures suficients.

Així, quedarà prohibit l'ús d'animals com a regal, premi o reclam publicitari. Quedarà prohibida l'educació agressiva, el lligam permanent i els espectacles circenses amb animals salvatges, alguna cosa que ja es va vetar amb una esmena presentada pel PSPV-PSOE i Compromís a la llei Acompanyament als pressupostos de la Generalitat per a 2019.

Les sancions màximes recollides en l'anterior llei aconseguien un màxim de 18.030 euros. Ara, les multes podran ascendir fins als 45.000 euros i tindran un caràcter finalista, és a dir, es destinaran a actuacions de protecció dels animals.

Falta d'una "llei més justa"

Per part seua, la Coordinadora Animalista de la Comunitat Valenciana és més partidària de promoure la modificació d'aquesta futura llei. Segons fonts de la Coordinadora, el text de la Llei compta amb uns "estàndards molt baixos" de protecció animal i "ens posiciona a la cua quant als drets dels animals en tota Europa".

La Coordinadora Animalista de la Comunitat Valenciana va presentar al·legacions a l'esborrany d'aquesta Llei el 6 de març de 2018 i, per això, assenyalen des de l'entitat, "continuarem treballant en aquesta última fase que suposa l'entrada del Projecte de Llei en Les Corts aportant les nostres esmenes".

Per a la Coordinadora, la Llei no garanteix la gestió ètica de les colònies felines i exclou de l'àmbit de protecció als animals assilvestrats. A més, els gossos de caça són considerats com a eines socials, sense atribuir-los els drets de la resta de gossos.

Tampoc avança quant a la implantació del sacrifici zero en els centres de recollida i acolliment d'animals, on podria ser legal el seu extermini per qüestions de malaltia crònica o lesió que tenen tractament, indica. "El sacrifici és el negoci d'uns pocs, i la forma més fàcil i econòmica per als ajuntaments d'acabar amb situacions que no solucionen l'abandó i el maltractament i l'abandó", afirmen des de l'entitat.

Situació actual en la resta d'Espanya

A Espanya no existeix encara un marc legislatiu comú que regule el benestar dels animals, encara que en el pacte de govern entre el PSOE i Unides Podem es va incloure un punt en el qual es proposen impulsar una Llei de Benestar Animal. Són les comunitats autònomes i els ajuntaments els que implementen diferents normes dins d'aquest àmbit.

Les primeres lleis s'han anat millorant en algunes comunitats autònomes com Catalunya, Madrid, Múrcia, Galícia, La Rioja, Navarra i Castella-la Manxa. La Comunitat Valenciana serà la huitena comunitat que aprove una renovació de la llei de protecció d'animals de companyia, introduint millores que la converteixen en la comunitat més pionera dins d'aquest àmbit. Totes aquestes renovacions tenen en comú la prohibició de sacrificar animals sans així com l'augment de les sancions econòmiques.

Des de la Societat Valenciana Protectora d'Animals i Plantes reconeixen que queda molt per fer i molts animals als quals protegir, però que aquesta llei és un gran avanç.