Una mitjana de 400 euros per persona. Aquest és l'estalvi que els i les joves de la Comunitat Valenciana tindrien en el cas que la gratuïtat dels serveis de transport públic dependents de la Generalitat (Metrovalencia, Metrobus, Tram d'Alacant i Tram de Castelló) s'estenguera durant tot l'any 2023.
Aquesta és la proposta que el grup parlamentari Compromís ha registrat en Les Corts. Una proposició no de llei amb la qual insta el Consell a garantir i ampliar la gratuïtat de tots els serveis de transport públic col·lectiu de competència autonòmica per als viatgers i viatgeres menors de 30 anys, com a mínim fins al 31 de desembre de 2023. Segons afirmen des de la formació, en el cas d'estendre aquesta mesura permetria, de mitjana, un estalvi de 400 euros per a les persones joves usuàries d'aquest servei.
Actualment aquesta gratuïtat finalitzarà el 15 de gener de 2023 després que la Generalitat ampliara 15 dies la vigència després del col·lapse de la pàgina web per a sol·licitar la cita prèvia per a fer-se amb un abonament temporal que permeta adherir-se a aquesta mesura. Una cita prèvia que es reactivarà aquest dimarts 11 d'octubre.
Així mateix, des de la coalició valencianista també s'insta el govern autonòmic a ampliar la bonificació del 50% del cost del servei del transport als ajuntaments que garantisquen la gratuïtat del transport amb autobús metropolità per a persones menors de 30 anys, com a mínim també fins al 31 de desembre de 2023. Una iniciativa que es donava a conéixer la setmana passada i a la qual ja s'han sumat alguns consistoris, com el cas de València amb l'EMT.
"La tendència inflacionista perdurarà l'any vinent"
Segons ha explicat el diputat Ferran Barberà, portaveu de polítiques de joventut en Les Corts, "des de Compromís, considerem favorablement aquestes accions en matèria de transport per a la joventut. Malgrat això, les perspectives econòmiques indiquen que la tendència inflacionista perdurarà com a mínim fins a l'any vinent".
En aquest sentit, i considerant als joves com un col·lectiu vulnerable, "dins del context econòmic actual resulta insuficient establir per un breu període de temps aquesta mesura", recordant que el govern estatal sí ha ampliat el termini inicial de moltes de les seues mesures de lluita contra la inflació: "les accions empreses resultarien més útils si s'ampliara el termini inicial".
El foment del transport públic és necessari per a reduir la despesa de la majoria de les famílies dins del context social i econòmic actual i, d'altra banda, potenciar el transport públic té un impacte favorable en el medi ambient a causa que les emissions més contaminants es veuen reduïdes.