El Consell de la Ciutadania registra a l'Informe Anual del 2021 d'À Punt Mèdia amb menys queixes i més sugeriments

Hui s'han presentat les dades en les quals es veuen les principals activitats del Consell durant  el 2021

Guardar

Alfred Costa, Julia Sevilla i Mar Iglesias en la presentació de l'informe
Alfred Costa, Julia Sevilla i Mar Iglesias en la presentació de l'informe

El Consell de la Ciutadania, òrgan assessor en matèria de continguts de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, ha presentat aquest matí en roda de premsa l'Informe relatiu als continguts de l'any 2021 d'À Punt Mèdia. Aquest any que ha estat condicionat per la pandèmia i la crisi sociosanitària derivada de la mateixa.

L'acte, que ha tingut modalitat mixta, presencial i telemàtica, ha tingut lloc a la seu d'À Punt Mèdia a Burjassot i ha comptat amb la participació dels membres del Consell, encapçalats per la seua presidenta, Julia Sevilla. En l'acte han estat presents la presidenta en funcions del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), Mar Iglesias García; i el director general d'À Punt, Alfred Costa.

A més, s'han connectat per videoconferència les diputades i diputats de les Corts Mercedes Caballero (PSPV), Estefanía Blanes (Unides Podem), Fernando Llopis (Ciutadans), Ruth Merino (Ciutadans) i Luis Martínez (PPCV). També han assistit telemàticament el director general de Relacions Informatives, Pere Rostoll i les membres del Consell Audiovisual, Dolors López i Anna Gimeno, i Àlvar Peris, que ha assistit de manera presencial.

També s'han connectat a la presentació representats de diferents associacions de la societat civil.

En la seua intervenció Julia Sevilla, presidenta del Consell, ha fet referència a la situació de pandèmia del passat 2021: "La pandèmia, els riscos de la qual continuen persistint, ha modi­ficat el format de les nostres reunions que, en aquest últim període, han sigut híbrides comptant amb la presència d'uns membres a la seu d'À Punt i altres connectats telemàticament".

Quant a l'informe, la presidenta ha destacat que en aquesta ocasió abasta tot l'any "ja que pensem que podria ser de major utilitat i perspectiu a l'hora d'analitzar les tendències de la programació així com la resta d'apartats en els quals es divideix l'informe".

Els punts importants de l'informe mostren, junt amb l'anàlisi de les queixes i suggeriments "les recomanacions del Consell en matèria d'accessibilitat de les persones sordes, l'anàlisi sobre el Llibre d´Estil, la creació d'un grup d'anàlisi sobre el dret d'accés, la reflexió sobre la relació entre cultura i televisió, i l'anàlisi de la programació" (...) ha conclòs Sevilla.

Link per accedir a l'informe complet.

Conclusions

La petició de nous programes, fonamentalment relacionats amb la música, ha protagonitzat els suggeriments al Consell de la Ciutadania d'À Punt, que han descendit en 2021 enfront de l'exercici anterior.

Segons ha destacat la vocal del consell Lucía Peris, en 2021 s'ha registrat una baixada de queixes i suggeriments: un 68% menys de queixes que en 2020 i un 23,5% menys de suggeriments. La majoria d'elles han arribat a través del formulari de la web.

La petició de nous programes relacionats amb concerts de música o amb societats musicals ha protagonitzat el nombre de suggeriments en 2021; mentre que la queixa més estesa ha sigut el descontentament amb els canvis en programació. Sobre aquest últim punt, Peris ha posat com a exemples el canvi d'horari en programes de ràdio, vespertins o quan arriba l'estiu.

La tercera queixa/suggeriment s'ha referit a la cobertura/no cobertura de determinades informacions. Com a exemple, la ciutadania ha sol·licitat que hi haja més cobertura de les manifestacions en el camp o més informació sobre el canvi climàtic.

Així mateix, es van registrar molts suggeriments relacionats amb la retransmissió de les misses en dos períodes determinats, juny i octubre, que van coincidir amb l'anunci d'eliminar de la programació la retransmissió d'actes litúrgics.

Una altra de les peticions ha sigut que s'incloguen més sèries o pel·lícules en la programació com a noves edicions de 'L'Alqueria Blanca' o de 'Bola del Drac', entre altres.

La majoria de suggeriments s'han remés al juny i octubre i l'idioma utilitzat per la ciutadania ha sigut el valencià enfront del castellà utilitzat l'exercici anterior. El perfil del ciutadà que ha realitzat les queixes o suggeriments és el de dona, major de 45 anys, i de la província de València.

Consell de la Ciutadania

El Consell de la Ciutadania és l’òrgan assessor en matèria de programació i de continguts. Aquest consell assisteix el Consell Rector i la direcció general en la definició i l’avaluació de les polítiques i estratègies de programació dels diversos mitjans i serveis de la corporació. Té, a més, la missió d’oferir la perspectiva de les diferents audiències i identificar qüestions i demandes que puguen ser rellevants per a ser considerades pel Consell Rector.

 

Arxivat a:

Destacats