Camí a la descarbonització: La Generalitat planteja actuacions per a reduir les emissions de carboni

Es desenvoluparan iniciatives per a descarbonitzar la mobilitat pública i privada, les operacions portuàries i aeroportuàries i la indústria

Guardar

Carril bici a València
Carril bici a València

La Comunitat Valenciana continua fent passos per a escometre un canvi de model energètic amb actuacions tendents a la descarbonització. Un camí que, segons el president Ximo Puig afavorirà la capacitat d'"augmentar les possibilitats de negoci i de transformació econòmica de la Comunitat Valenciana".

Així, en els pròxims dos anys, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat treballarà amb l'objectiu de desenvolupar iniciatives que contribuïsquen a reduir les emissions de carboni i a situar a la Comunitat Valenciana en un enclavament estratègic per a la descarbonització en l'Estat espanyol.

Gràcies a l'acord signat a inicis d'aquesta setmana amb BP Espanya es promouran oportunitats d'economia circular, com la producció de combustibles basats en residus orgànics; i s'impulsaran propostes per a descarbonitzar la mobilitat pública i privada, les operacions portuàries i aeroportuàries, així com la indústria.

L'objectiu de la companyia persegueix la neutralitat, com a data límit, per a 2050. Per tant, el seu full de ruta implica associar-se més d'una dotzena de ciutats de tot el món, durant la dècada vinent. Així, no sols contribuiran als seus objectius de descarbonització, sinó que podran subministrar solucions integrades d'energia i mobilitat. La Comunitat Valenciana és el tercer territori al qual BP ajuda a la descarbonització, després de ciutats com Houston o Aberdeen.

La mobilitat, prioritat

Un jove, en un patinet elèctric
Un jove, en un patinet elèctric

La mobilitat és un dels sectors que ha d'escometre amb major urgència la seua descarbonització per a "transformar el món" mitjançant una transició energètica "justa, raonable i finançable", incideix Puig, al mateix temps que insisteix a aprofitar l'oportunitat que suposa la contribució dels fons europeus per a "accelerar les transicions pendents".

Per a Ximo Puig, l'aposta per l'energia sostenible possibilitarà la "sobirania energètica" el que suposarà gestionar els recursos propis de manera autònoma, així com "convertir-nos en un país exportador d'energia", per a això ha reivindicat un "marc regulador" que el facilite.

València, ciutat climàticament neutra

Unes polítiques que tenen el seu reflex en la capital, València, que presentarà hui la seua candidatura per a ser una de les cent ciutats climàticament neutres en 2030, una candidatura que ve avalada per ser la ciutat espanyola que més ha reduït la contaminació atmosfèrica.

Concretament, d'acord amb l'Observatori de la Sostenibilitat, la capital del Túria va reduir l'any passat la mitjana anual de diòxids de nitrogen en un 15% respecte a 2020 i va ser l'única de les sis grans ciutats espanyoles de més de 500.000 habitants que va aconseguir retallar la presència de les perjudicials partícules PM10.

La Plaça de l'Ajuntament de València en la seua transformació per als vianants de manera permanent
La Plaça de l'Ajuntament de València en la seua transformació per als vianants de manera permanent

Unes xifres que venen donades per l'impuls de projectes clau per a fer de València una ciutat sostenible i verda. Un exemple és l'anell ciclista, que ha afavorit que la ciutadania opte per mitjans de transport menys contaminants, així com l'aposta per un model urbanístic basat en la recuperació de l'espai públic per a ús per als vianants. Per això, formar part d'aquest projecte europeu suposaria accelerar tot aquest procés de transformació.

La proposta que es presentarà hui ha involucrat als sectors públic, privat, universitari i societat civil per a escometre "el projecte d'una generació, un projecte de ciutat per a assolir una València on les persones visquen millor". "València està preparada per a liderar la descarbonització de la dècada vinent", afirma l'alcalde Joan Ribó.

La proposta es basa a unir les polítiques públiques orientades per l'Agenda 2030 i la innovació, actuant des dels principals sectors que impacten en les emissions de CO₂: la mobilitat, el transport, l'energia, l'activitat econòmica i industrial, la renaturalització i biodiversitat de la ciutat, els habitatges o el disseny urbà.

Destacats