Ximo Puig assegura que el canvi de model energètic impulsarà la transformació econòmica de la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat ha signat un acord amb el president de BP Espanya per a realitzar actuacions que contribuïsquen a reduir les emissions de carboni en la Comunitat Valenciana

Guardar

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha assegurat que el canvi de model energètic afavorirà la capacitat d'"augmentar les possibilitats de negoci i de transformació econòmica de la Comunitat Valenciana".

Així ho ha manifestat durant l'acte de signatura de l'acord entre la Generalitat, i BP Espanya per a la realització d'actuacions tendents a la descarbonització en la Comunitat Valenciana, en l'acte també han participat el president de BP España, Andrés Guevara, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

El responsable del Consell ha assegurat que la mobilitat és un dels sectors que ha d'escometre amb major urgència la seua descarbonització, i ha assenyalat la coincidència amb BP a "no voler parar el món, sinó voler transformar-lo", mitjançant una transició energètica "justa, raonable i finançable". Sobre aquest últim aspecte, ha insistit a aprofitar l'oportunitat que suposa la contribució dels fons europeus per a "accelerar les transicions pendents".

Per a Ximo Puig, l'aposta per l'energia sostenible possibilitarà la "sobirania energètica" el que suposarà gestionar els recursos propis de manera autònoma, així com "convertir-nos en un país exportador d'energia", per a això ha reivindicat un "marc regulador" que el facilite.

Accions per a reduir les emissions

Durant la seua intervenció, el president ha assenyalat que l'emergència climàtica "exigeix actuacions decidides" pel que es treballarà conjuntament, a través de la conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, durant els dos pròxims anys amb l'objectiu de desenvolupar iniciatives que contribuïsquen a reduir les emissions de carboni i a situar a la Comunitat Valenciana en un enclavament estratègic per a la descarbonització a Espanya.

En concret, Ximo Puig ha explicat que a través de l'acord es promouran oportunitats d'economia circular, com la producció de combustibles basats en residus orgànics; i s'impulsaran propostes per a descarbonitzar la mobilitat pública i privada, les operacions portuàries i aeroportuàries, així com la indústria.

En aquest sentit, també s'ha referit a la descarbonització de la refineria de Castelló de la Plana, que es transformarà en un clean energy hub mitjançant l'impuls de la producció d'hidrogen verd, biocombustibles i energies renovables.

Així mateix, ha destacat el paper de BP com a aliat en la sostenibilitat de sectors clau per a la Comunitat Valenciana com el tauleller, així com la seua contribució a generar riquesa atés que es tracta de la segona empresa valenciana amb major volum de vendes, que a més genera milers de llocs de treball.

Finalment, el president ha elogiat l'aposta de BP "per innovar en la seua transformació, per inspirar davant els desafiaments i per comprometre's amb la seua comunitat", en el seu objectiu compartit amb la Generalitat d'escometre una transició "justa" cap a la sostenibilitat.

Per part seua, el president de BP España, Andrés Guevara ha manifestat que el propòsit i l'estratègia de la companyia "comparteix la visió i l'ambició de la Comunitat Valenciana d'avançar cap a un model de zero emissions netes". De la mateixa manera ha assegurat que aliances com l'aconseguida, "a més de generar importants oportunitats de negoci, ens permeten comptar amb l'ecosistema necessari per a desenvolupar hubs energètics integrats, així com solucions integrades d'energia i mobilitat per als nostres clients que els permeten reduir les seues emissions i dur a terme una transició justa per als valencians."

Cal destacar que la Comunitat Valenciana és el tercer territori amb el qual BP ha establit un acord en matèria de descarbonització, tal com ha realitzat amb ciutats com Houston o Aberdeen.

Aquest acord també se suma als aconseguits recentment entre la companyia energètica i l'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer), així com l'Associació Nacional de Fabricants de Fregides, Esmalts i Colors Ceràmics (Anffecc) per a impulsar projectes de descarbonització de la indústria ceràmica, com el subministrament d'hidrogen verd i biometà a les empreses que formen part d'aquestes associacions, de manera que es contribuïsca així a la substitució del gas natural en el clúster ceràmic.

Destacats