Aquests són els vehicles que no podran circular a partir de 2023

La Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica prohibirà que determinats models de vehicles puguen circular en ciutats de més de 50.000 habitants

Guardar

Trànsit en l'A-3. Imatge d'arxiu
Trànsit en l'A-3. Imatge d'arxiu

L'avantprojecte de Llei del Canvi Climàtic i Transició Energètica tindrà com a mesura estrella el fet de considerar a les ciutats de més de 50.000 habitants zones de baixes emissions (ZBE). Aquesta denominació implica que des de la Direcció General de Trànsit (DGT) es prohibisca circular als vehicles de tipus A, els cotxes de gasolina anteriors al 2001, i progressivament als de tipus B i C, els cotxes de dièsel anteriors al 2006.

Aquesta llei s'aprovarà presumiblement a la fi d'enguany sota el marc de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible proposta per l'Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) el 25 de setembre de 2015. El Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima 2021-2030 (PNIEC) establirà àrees de prohibició d'accés per als vehicles més contaminants (tipus A) i de restriccions per als menys contaminants (tipus B i C). Per tant, l'impacte d'aquesta llei afectarà en major o en menor mesura al gruix de vehicles registrats per la DGT a Espanya i a València.

El paper dels ajuntaments: delimitar les zones de baixes emissions i imposar taxes

Cada ajuntament serà l'encarregat de delimitar les zones de baixes emissions del seu terme municipal així com d'establir l'import dels peatges que hauran d'abonar els vehicles B i C per a circular per elles. Els únics vehicles que se salven de les restriccions són els vehicles de 0 emissions així com els models ECO.

El mecanisme articulat per la llei per a agilitzar la transició en el camp de la mobilitat sostenible és la imposició de taxes de circulació municipals "per l'aprofitament especial de les zones de baixes emissions". L'objectiu que es busca, segons el text jurídic, és "garantir l'adequada qualitat l'aire" i "minorar les emissions produïdes pels vehicles de motor".

Destacats