Aquests cotxes no podran accedir a València, Torrent, Paterna, Sagunt i Gandia aquest 2023

Al llarg de 2023 entraran en vigor les restriccions a vehicles en les grans ciutats

Guardar

Cotxes aparcats
Cotxes aparcats

Amb l'arribada de 2023 arriben també les restriccions als vehicles en les grans ciutats de la Comunitat Valenciana. En el cas de la província de València, durant aquest any entraran en vigor les conegudes com a Zones de Baixes Emissions (ZBE), uns espais als quals serà imprescindible accedir amb un distintiu mediambiental que acredite que es disposa d'un vehicle respectuós amb el medi ambient, tal com ja ocorre en urbs com Madrid o Barcelona.

Aquesta mesura s'emmarca dins de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, que obliga a les grans ciutats (més de 50.000 habitants) a disposar d'àrees amb restriccions al trànsit amb la finalitat de millorar la qualitat de l'aire. En aquest sentit, a més de València, s'uneixen municipis com Torrent, Paterna, Sagunt i Gandia.

Aquestes ciutats haurien d'aplicar aquestes restriccions de manera escalonada i calendarizada en els pròxims mesos, establint plans per a reduir les emissions en diferents espais, encara per definir, com en el cas de Torrent, on fins al moment només s'ha realitzat un estudi previ.

Coches circulando en una calle de València
Cotxes circulant a un carrer de València

Tipus d'adhesius acreditatius

Però, quins cotxes no podran accedir a València i la resta de ciutats a partir d'enguany? Per a poder entrar en aquestes Zones de Baixes Emissions serà necessari disposar d'un distintiu que atorga la Direcció General de Trànsit (DGT) en funció del tipus de motor, així com de l'antiguitat del vehicle, malgrat que s'estableixen requisits per a esquivar aquesta norma.

Es distingeixen quatre tipus de distintius: distintiu ambiental B, C, Eco i Zero Emissions:

  • Etiqueta 'B' groga: Vehicles de combustió interna que, si bé no compleixen amb les últimes especificacions de les emissions EURO, sí que ho fan amb anteriors. Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades des de l'1 de gener de 2001 i dièsel a partir de 2006, i vehicles de més de 8 places i pesats tant de gasolina com dièsel, matriculats des de 2006.
  • Etiqueta 'C' verda: Vehicles de combustió interna que compleixen amb les últimes emissions EURO. Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de gener de 2006 i dièsel a partir de setembre de 2015, i vehicles de més de huit places i pesats tant de gasolina com dièsel, matriculats des de 2014.
  • Etiqueta 'ECO' verda i blava: Vehicles elèctrics endollables amb autonomia inferior a 40 quilòmetres, vehicles híbrids no endollables (HEV), vehicles propulsats per gas natural i gas (GNC i GNL) o gas liquat del petroli (GLP). Han de complir els criteris de l'etiqueta C.
  • Etiqueta '0 emissions' blava: Vehicles més eficients com els elèctrics de bateria (BEV), elèctrics d'autonomia estesa (REEV), elèctrics híbrids endollables (PHEV) amb una autonomia superior a 40 quilòmetres o vehicles de pila de combustible.

Els automòbils més antics, sense dret a etiqueta, no podran accedir a les Zones de Baixes Emissions de les grans ciutats.

Distintivos para los vehículos que accedan a las Zonas de Bajas Emisiones
Distintius per als vehicles que accedisquen a les Zones de Baixes Emissions
Destacats